ORDER:                      8400.10





APPENDIX:                   3





BULLETIN TYPE:              Flight Standards Handbook Bulletin


                            for Air Transportation (HBAT)





BULLETIN NUMBER:            HBAT 98-05





BULLETIN TITLE:             Legal Interpretation Concerning


                            Access to the Flight Deck





EFFECTIVE DATE:             2-24-98


--------------------------------------------------------------


1.  PURPOSE.  This bulletin transmits a legal interpretation of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) part 121 section 121.547(c)(4), concerning access to the flight deck, interpreted by the Operations Law Branch, AGC-220, dated January 6, 1998.





2.  BACKGROUND.  Some air carriers have provisions in their Operations Manual that specifically list numerous foreign carriers whose pilots have walk-up access to the cockpit jumpseat, without obtaining authorization from the certificate holder, the pilot-in-command, and without having an assigned seat in the passenger cabin.  Such authorizations are contrary to section 121.547(c)(4).





3.  INTERPRETATION.  “This provides a legal clarification of section 121.547(c)(4) concerning the conditions under which certificate airmen, who are employed by foreign air carriers, may be admitted to the flight deck of a part 121 air carrier.”





A.  (c) No person may admit any person to the flight deck unless there is a seat available for his use in the passenger compartment, except ---





B.  (4) A certificated airman employed by another certificate holder whose duties with that certificate holder require an airman certificate and who is authorized by the certificate holder operating the aircraft to make specific trips over a route;





C.  The term "certificate holder," as used in section 121.547(c)(4), is interpreted to mean a United States certificate holder.  The exception in section 121.547(c)(4) to the requirement for a seat available for use in the passenger compartment does not apply to employees of foreign air carriers.





D.  Accordingly, certificated airmen who are employed by foreign air carriers, and U. S. citizens who pilot aircraft for foreign air carriers, whether or not they are under contract with U.S. air carriers, may not have access to the flight deck unless they:  (1) are given permission by the pilot-in-command: (2) are specifically authorized by the certificate holder’s management and the Administrator; and (3) have access to a passenger seat in the main cabin.  See sections 121.547


(a)(4) and (c).”    





4.  ACTION.  Principal operations inspectors (POI) are to review their assigned air carrier(s)’ manuals, to ensure that the manual includes a list of foreign air carriers who’s certificated airmen are authorized access to the flight deck.  In accordance with this list, the POI should verify that all three conditions in paragraph 3D, of the interpretation are met.  If their air carrier(s)’ manuals are contrary to the criteria of this interpretation, such stated procedures should be amended to conform to this interpretation.  The action by the POI in advising the air carrier that its procedures meet section 121.547(c)(4) in effect, meets the requirement of being authorized by the Administrator.





5.  INQUIRIES.  This bulletin was developed by AFS-200.  Persons making inquiries should call AFS-260, at 202-267-3765.





6.  LOCATION.  This bulletin will expire when it is incorporated into Volume 1, chapter 4, section 4, paragraph 183 of FAA Order 8400.10, Air Transportation Operations Inspectors Handbook.  Until the new material is incorporated in the handbook, inspectors should make written reference to this bulletin in the margin next to the indicated paragraph.











/s/


Quentin J. Smith, Jr.


Manager, Air Transportation Division
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