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Robert Ceravolo, President
Tropic Ocean Airways Inc
1170 Lee Wagener Boulevard, Suite 118
Fort Lauderdale, FL 33315

Dear Mr. Ceravolo:

This letter is in response to your request for a legal interpretation concerning a part 135
operator conducting public charter flights under 14 CFR § 380.1

Specifically, you letter posed two questions to our office:

1. "Confirm that a part 135 (non-commuter) carrier can fly an unlimited number of
public charter flights under the DOT 380 authorization provided they adhere to the
DOT's restriction of four flights per week in each market or city-pairing (unless
receiving commuter economic authority from the DOT)."

2. "Confirm that the indirect carrier (Public Charter Operator) and the direct carrier
(Part 135), if they are two separate companies, can be both owned by the same
individual or organization without regard to 'similar' company names."

Question 1:

Your statement is correct. An on-demand operation includes any "passenger-carrying
operation conducted as a public charter under part 380 of this chapter ..." See 14 CFR §
110.2 So long as the direct air carrier conducts these flights as public charter flights under
part 380, the FAA does not impose a limit to the number of flights that may be conducted.

However, the FAA reiterates that a registered air taxi conducting public charter flights
without a commuter authorization from the DOT is limited to four round trips weekly
between each city pair. Any operator that wishes to conduct more than four round trips per
week must first obtain a commuter air carrier authorization from DOT. Additionally, air
taxi operators or commuter air carriers conducting public charter flights must also comply
with specific economic regulations as well. See 14 CFR § 298.38.

I Part 380 is a Department of Transportation (DOT) regulation that requires public charter operators to abide
by certain consumer protection requirements.
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Question 2:

Yes, the public charter operator and the direct air carrier can be owned by the same
individual or organization. Additionally, the public charter operator and the direct air carrier
can be the same company. See 14 CFR § 212.7 Direct sales.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. This
response was prepared by Nancy Sanchez, an attorney in the Regulations Division of the
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of
Flight Standards Service and the office of the Assistant General Counsel for Aviation and
Enforcement at the Department of Transportation. Please contact us at (202) 267-3073 if we
can be of further assistance.

arkW. ury
Acting Assistant Chief Co sel for
International Law, Legislation, and Regulations
AGC-200
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