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Dear Mr. DeJoseph,

We have reviewed your October 24,2012 letter directed to the Assistant Chief Counsel for
the International Law, Legislation and Regulations Division requesting an interpretation of
14 C.F.R. § 121.402. Specifically, you asked whether § 121.402 allows a part 121
certificate holder to give credit for training completed by a newly hired crewmember while
in the employment of another part 121 operator, in order to satisfy the hiring certificate
holder's FAA training requirements.

Each part 121 certificate holder is required to ensure that all crewmembers, aircraft
dispatchers and operations personnel receive the required training set forth in subpart N (see
§ 121.400); however, the training regulations in subpart N do not differentiate between the
level of training required for crewmembers based on previous experience working for
another part 121 certificate holder. Section 121.401 obligates each certificate holder to
establish and implement a satisfactory training program satisfying the requirements of
subpart N. Section 121.402 specifies what entities, other than the certificate holder, may
conduct training and checking (testing) of a part 121 certificate holder's crewmembers and
specifically provides the conditions under which a part 121 certificate holder may contract
with "another certificate holder certificated under this part or a flight training center
certificated under part 142 ... " for the provision of training to its employees.

Section 121.402 was added to subpart N in a 1992 rulemaking entitled "Aircraft Flight
Simulator Use in Pilot Training, Testing, and Checking and at Training Centers" (see 51
F.R. 35999; 61 F.R. 34508). That rulemaking was primarily focused on the creation of part
142 to establish standardized certification and operating rules for training centers, but also
addressed "an expanded use of, and credit for, training, testing, and checking conducted in
flight simulators and flight training devices in accordance with approved programs
conducted at training facilities and training centers ... " (see 57 F.R. 35889).

The NPRM explained the addition of §121.402 as follows:

Under this proposed section, a part 121 certificate holder could provide training,
testing, and checking services to others by contract. To provide these services, the
certificate holder would have to hold appropriate ratings and specifications issued
under part 142 and would have to meet certain other requirements. This proposed
section should promote the use of training centers. It also clarifies that an air carrier
does not have to repeat the training program elements for which it contracts (see 57
F.R.35899).
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In the final rule, the FAA responded to comments and clarified the circumstances under
which a part 121 certificate holder may contract out FAA-required training, setting forth
that:

[A] part 121 certificate holder may continue to provide training, testing, and
checking to another part 121 certificate holder provided the training meets the
requirements of part 121 and the POI of that receiving certificate holder approves the
training (see 61 F.R. 34530).

Section 121.402 was created to allow a part 121 certificate holder to contract with other
certificate holders and training centers for training of its employees. There was no
discussion in the final rule indicating that significant comments were received questioning
the ability of part 121 certificate holders to credit training received by a crewmember
through a previous employer. The rulemaking simply did not contemplate transferring
training credits between part 121 certificate holders for the purposes of satisfying the
training requirements of a hiring certificate holder. Rather, the issue of "crediting" training
was only discussed in the rulemaking documents in the context of expanding credit for
training completed in a simulator that was traditionally required to be completed in flight
(see 61 F.R. at 34509). Moreover, many of the training requirements set forth in subpart N
are employer-based and therefore, training is generally not transferable between part 121 air
carriers (see e.g. §§ 121.415(a)(l)(iii)-(iv)).

However, a reading of § 121.402 independent of the regulatory scheme does not fully
answer the question that you raised in your October 2012 letter. Indeed, this provision must
be read in the broader context of subpart N.

As indicated above, part 121 currently requires each certificate holder to have a training
program, requires all crewmembers to receive the required training under subpart Nand
essentially treats all new crewmembers the same for purposes of the particular training
required. The regulations generally do not provide for part 121 certificate holders to include
a system for crediting training from a previous employer in order to satisfy their own
obligations. Every crewmember must be trained in all required subject areas and tasks set
forth in the training regulations.

However, subpart N does not preclude a hiring certificate holder from minimizing the
training time that a new crewmember (with prior training under another part 121 certificate
holder) must spend on the required training curricula.l Therefore, a part 121 certificate
holder may include in its training program, an alternative curriculum (containing all required
subjects and tasks) with reduced program hour requirements based on a particular level of

1 The part 121 air carrier may develop and submit to the FAA for approval a training plan that includes
multiple curricula for a particular category of training, crewmember duty position, and aircraft make, model
and series. The curricula may include different programmed hours based on the crewmember's level of
previous knowledge and skill that may have been attained while working for another part 121 certificate
holder.
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previously attained knowledge and skil1.2 Moreover, such a reduced program hour curricula
must be submitted and approved by the FAA.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared
by Bonnie C. Dragotto, Attorney, and reviewed by Robert Frenzel, Operations Law Branch
Manager, International Law, Legislation and Regulations Division of the Office of the Chief
Counsel.

. Bury
Acting Assistant Chief Co s I for International Law, Legislation and
Regulations, AGC-200

2 The air carrier must clearly specify the prerequisites for entry into each specific reduced curriculum.
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