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We received a request for a legal interpretation on February 20,2013 involving a question raised
by a 14 C.F.R. part 135 single-pilot operator regarding how the regulations treat non-flying duty
time under the definitions found in § 135.273(a)1. The operator has two businesses, one is the
part 135 operation and the other is a Fixed Base Operation (FBO). You present two set of
questions.

1. Section 135.273(a) defines rest period as 'tree/rom all responsibility/or work or duty
should the occasion arise." Does this mean that the individual cannot do anything work
related or is it specifically talking to work related to the part 135 company? Specifically if the
individual returned/rom a part 135 trip and W(lS done working/or the part 135 company but
then started pumping gas/or the FBO would that count against his rest period?

The short answer is that work performed for the certificate holder cannot take place during a
required rest period. See, Legal Interpretation to Neal Boyle from Rebecca B. MacPherson,
Assistant Chief Counsel for Regulations (Oct. 12,2012) ("a pilot is on duty if the expectation
exists that the pilot will work for the certificate holder if needed") and Legal Interpretation to
David Bodlak from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel (Oct. 28, 1991) (stating that work
assigned by a certificate holder cannot be performed during a rest period). The Bodlak
interpretation specifically addressed the performance of activities such as fueling, painting
aircraft, etc. that would occur during a rest period.

Further, in a Legal Interpretation to Alexandra M. McHugh from Rebecca B. MacPherson,
Assistant Chief Counsel for Regulations (May 18,2010/ the FAA also clarified that while a

1 While the section of the regulations that you refer to covers flight and duty limitations for flight attendants and not
pilots, the definition of the terms "duty" and "rest" as used in § 135.273(a) have been similarly applied to pilots,
flight engineers, flight attendants and maintenance personnel.
2 In a recent Legal Interpretation to Mr. Craig Fabian from Rebecca B. McPherson, Assistant Chief Counsel for
International Law, Legislation and Regulation (Dec. 26,2012), the FAA rescinded a portion of the McHugh



2
certificate holder is not required to monitor employee activities after being relieved from work,
the certificate holder must not create the appearance of requiring an employee to work during off
hours for another facility that is "just a corporate sister" of the certificate holder. In the example
given, if the flight assignment is finished and the pilot starts pumping gas or performs other work
related to the certificate holder's businesses, the rest period has not started since the pilot has not
been relieved from work. While non-flying work is not considered duty for purposes of the part
135 flight and duty limitations, work performed for one of the certificate holder's businesses
cannot occur during a required rest period. Thus, the rest period would not start until the pilot is
"free from all responsibility for work or duty should the occasion arise."

II. Section 135.273(a) defines duty period as "the period 0/ elapsed time between reporting/or
an assignment involving flight time and release/rom that assignment by the certificate
holder." So in our example, if the individual was at the FBO working (not part 135 related at
all) and then takes a call/or a part 135 trip later that day, when would the duty period start?
Would it be when he took the call/or the part 135 or when hefirst showed up at the FBO?
Another way to ask the question would be what if the individual was working at a local
restaurant. He then took a call to go on a part 135 trip that evening. When would the duty
period start? Would his rest period have been compromised by the work at the restaurant?

The above analysis applies in this case as well. Using the scenarios presented in the Bodlak and
McHugh interpretations noted above, if the work being performed is generally under the control
of the certificate holder, whether directly or indirectly through a related business or corporation
owned by the certificate holder, that work cannot take place during a rest period. Therefore, a
duty period involving a flight assignment after performing duties for a business of the certificate
holder could not start until the rest requirements of part 135 were met. In the example presented,
if the pilot was at the FBO working and took a call for a part 135 trip later in the day, the time
worked at the FBO would be considered part of that duty period. Thus, if the trip would meet
the applicable duty and flight limitations when adding the time spent working at the FBO to the
flight time for the trip, then that trip could take place. If not, the trip could not start until the pilot
had first received the applicable required rest.

As noted above in McHugh, the certificate holder need not monitor employee activity that takes
place after release from work, such as in the case of work at a restaurant or some other business,
including flying for another certificate holder. See, Legal Interpretation to James L. Nauman
from Donald P Byrne, Assistant Chief Counsel (Aug. 7, 1992) (stating that flying your own
plane, flying for a corporate flight department, giving flight instruction or flying for another part
135 certificate holder would not interrupt the rest period given by the pilot's part 135 employer).
In the example of working at a restaurant or other business not related to the certificate holder,
the duty period would start when the pilot reported for duty with the expectation of a flight
assignment. The assigned rest period by the certificate holder would not be compromised.
However, the FAA also cautioned in Nauman that both the flight crewmember and certificate
holder would be in violation of § 91.13 if a flight crewmember flies when his lack of rest would
endanger others.

interpretation relating to the "equivalence" language in § 121.377. The portion of the McHugh interpretation cited
here was not rescinded.
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