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This responds to your March 26,2013, memorandum requesting a legal interpretation
of 14 C.F.R. §§ 420.63 through 420.70 regarding the Office of Commercial Space
Transportation's (AST's) explosive siting requirements. Specifically, you ask five
questions regarding what constitutes an explosive hazard facility and what activities part
420 addresses.

With a focus on public safety and the safety of property, §§ 420.63 through 420.70
establish criteria for siting facilities at a launch site where solid propellants, energetic
liquids, or other explosives are located to prepare launch vehicles and payloads for flight.
A launch site operator must provide the FAA with an explosive site plan that includes an
explosive site map showing the location of explosive hazard facilities. 14 C.F.R. §
420.63(a)(l) (2013). Explosive hazardous activities conducted at explosive hazard
facilities may include storage, handling, assembly, checkout, ordnance installation,
propellant loading, and final launch preparation Part 420 establishes criteria for siting
facilities at a launch site where solid propellants, energetic liquids, or other explosives are
located to prepare launch vehicles and payloads for flight. These separation distances are
necessary to protect the public from explosive hazards. Explosive Siting Requirements,
Final Rule, 77 FR 55108 (Sept. 7,2012).

I have addressed each of your specific questions below.

1) Is a reusable launch vehicle considered an "explosive hazard facility" under part
420?

No, a reusable launch vehicle is not an explosive hazard facility because it is neither a
location nor a facility. An explosive hazard facility is defined as "a facility or location at
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a launch site where solid propellants, energetic liquids, or other explosives are stored or
handled." 14 C.F.R. § 420.5.

The 2012 Explosive Siting Requirements rule clarified that the definition of explosive
hazard facility includes not only facilities but also locations. The FAA added "location"
to the definition of explosive hazard facility in order to avoid misinterpretations that
explosive hazard facilities are only buildings or storage sites. Explosive Siting
Requirements, NPRM, 76 FR 8923,8924-25 (Feb. 16,2011). This clarification was
made in order to more clearly include as explosive hazard facilities hazardous areas such
as launch pads and static firing areas with explosives or propellant present. Id. at 8924-
25. Explosive hazard facilities may include storage sites, buildings, launch pads, and
static firing areas with explosives or propellant present. Id. at 8925.

Even though a reusable launch vehicle is not an explosive hazard facility under part
420, safe separation distance requirements may apply. If a reusable launch vehicle
contains propellants with explosive potential, experimental permit regulations require a
safety clear zone that will contain the adverse effects of each operation involving a
hazard. For example, under the permit regulations, the public must remain outside of the
safety clear zone before and during any hazardous operation. 14 C.F.R. § 437.53.
Likewise, under the licensing regulations for expendable launch vehicles, section
417.411(a)(l) requires a launch operator to establish a safety clear zone that accounts for
the potential blast, fragment, fire or heat, toxic and other hazardous energy or material
potential of the associated systems and operations. 14 C.F.R. § 417.41 1(a)(1). Under
part 431 for reusable launch vehicles, a licensee is responsible for ensuring the safe
conduct of an RLV mission and for protecting public health and safety and the safety of
property during the conduct of the mission. 14 C.F.R. § 431.71(a).

While the vehicle itself is not an explosive hazard facility, its location may be if, for
example, liquid propellant is being loaded onto or unloaded off of the vehicle. If liquid
propellants are located in a launch or reentry vehicle tank or other vessel on the vehicle, a
launch site operator must comply with the separation distance requirements of § 420.67.
These separation distance requirements may apply to stationary vehicles on a launch pad
or runway if an explosive hazardous event is taking place. Explosive Siting
Requirements, NPRM, at 8929-30.

2) Is mobile support equipment that meets various Department of Transportation
and OSHA rules and regulations considered an "explosive hazard facility"
under part 420?

As stated above, an explosive hazard facility is "a facility or location at a launch site
where solid propellants, energetic liquids, or other explosives are stored or handled." 14
C.F.R. § 420.5. Mobile support equipment is not a facility or location. If mobile support
equipment is a liquid fuel or oxidizer truck, part 420 dictates where mobile support
equipment should be stored, or where it should be located for transfer of its contents to and
from a launch vehicle when the fuel transfer occurs on a commercial launch site. 14 C.F.R.
§§ 420.63-69.
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3) Does part 420 address the loading and unloading of fuel on a reusable launch
vehicle on airport or spaceport property by mobile support equipment that
meets various Department of Transportation and OSHA rules and regulations?

Part 420 may affect the location of propellant loading. The loading or unloading of
liquid propellant must be conducted at the propellant loading area designated on the
launch site explosive site map. 14 C.F.R. 420.63(a)(l); see also Explosive Siting
Requirements, Final Rule, at 55110.

A launch site operator must designate explosive hazard facilities on an explosive site
map. 14 C.F.R. § 420.63(a)(1). Additionally, the launch site operator must ensure that
the launch operator performs the loading and unloading of co-located incompatible
energetic liquids at an explosive hazard facility that is separated from other explosive
hazard facilities, each public area, and each public traffic route in accordance with the
minimum separation distances of section 420.67 because fueling constitutes handling
under part 420. See Licensing and Safety Requirementsfor Operation of a Launch Site,
NPRM, 64 FR 34316,34321 (June 25, 1999).

The loading and unloading of liquid propellant onto or off of a reusable launch
vehicle falls under a launch operator's license or experimental permit because it is part of
launch. I The launch operator is responsible for the safe execution of any fueling
operations for its launch vehicle. See 14 C.F.R. 417.109(b) (requiring a launch operator
to protect the public from adverse effects of hazardous operations associated with
preparing a launch vehicle for flight at a launch site); see also 431.71 (a) (requiring a
launch operator to ensure the safe conduct of an RLV mission and protect public health
and safety and the safety of property during the conduct of the mission).

The FAA strongly encourages launch site operators to anticipate where explosive
hazardous activities may take place in order to avoid having to revise their explosive site
plans. Thorough advanced planning during pre-consultation may save the site operator
from having to revise and update his or her explosive site plan to accommodate an
additional fueling site, for example. The FAA is aware of at least one launch site
operator that chose to designate its entire runway as an explosive hazard facility in order
to avoid later revisions to its explosive site plan.

I Launch includes preparing a launch vehicle for flight at a launch site in the United States. Under a
license, launch begins with the arrival of a launch vehicle or payload at a U.S. launch site. 14 C.F.R. §
401.5. Under a permit, launch begins when any preflight ground operation at a U.S. launch site meets all
the following criteria: (1) is closely proximate in time to flight, (2) entails critical steps preparatory to
initiating flight, (3) is unique to space launch, and (4) is inherently so hazardous as to warrant the FAA's
regulatory oversight. Id.
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4) Is part 420 applicable to horizontal reusable launch vehicles when rolling down
the runway at a commercial launch site?

As addressed in question one, part 420 does not apply to a horizontal reusable launch
vehicle itself. Part 420 may apply to the location of a horizontal reusable launch vehicle,
however, if, for example, the launch operator is loading or unloading liquid propellant.
14 C.F.R. § 420.67(a).

5) Under part 420, what are the respective responsibilities of the commercial launch
operator and the commercial site operator?

Under part 420, the launch site operator has specific responsibilities with respect to
ground safety, such as preventing unauthorized public access to the site, informing
customers of limitations of use of the site, and scheduling and coordinating hazardous
activities conducted by customers. Licensing and Safety Requirements for Operation of a
Launch Site, Final Rule With Request For Comments, 65 FR 62812,62816 (Oct. 19,
2000). The launch site operator is also responsible for developing and maintaining the
explosive site plan to include the location of all explosive hazard facilities within the
boundaries of the commercial launch site. 14 C.F.R. § 420.63(a)(1). The commercial
launch operator is not directly regulated under part 420, but rather under the appropriate
part that regulates its launch operations.

A site operator must be able to provide appropriately sited facilities that permit a
launch operator to comply with its requirements. Explosive Siting Requirements, Final
Rule, at 55110. The launch license governs launch under parts 417 and 431 ; however,
the launch operator will have to operate with separation distances in effect. See, e.g., 14
C.F.R. 417.411(a)(1) (requiring launch operator to establish safety clear zone able to
confine an adverse explosive event). Part 420 addresses a different issue than a launch
operator's safety clear zone. While parts 417 and 437 require launch operators to
establish a safety clear zone during pre- and post-flight operations, and part 431 requires
launch operators to protect the public during the conduct of the mission, part 420 requires
that there be room for such safety clear zones in the first place. Explosive Siting
Requirements, Final Rule, at 55110. As explained in the preamble to the final Explosive
Siting Requirements rule:

For example, if a launch operator performs its hazard assessment and it, or the FAA,
determines that it needs a great deal of room to encompass its hazards, the launch site
operator's preliminary explosive siting should already have made sure that the
necessary separation distances are in place at the launch site. Different launch
vehicles may have different levels of quality, safety, and reliability, depending on the
maturity of the technology and the organization, which means that the site operator's
separation distances must account for a worst-case launch vehicle.

Id.
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Ultimately, under each respective part, the launch site operator and the launch
operator are both responsible for the safety of hazardous ground operations when
conducted as a part of a launch operation at an explosive hazard facility when located on
a commercial launch site. "The philosophy underlying the necessity for separation
distance requirements is that there must be room for hazardous operations, even those
covered by other licenses." Id.
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