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Dear Mr. Kenny:

This letter is provided in response to your letter dated August 24,2011, to Mr. John Allen,
Director of the Federal Aviation Administration (FAA) Flight Standards Service. In your
letter, you asked for an interpretation of the FAA's application ofInternational Civil Aviation
Organization (ICAO) Standard 2.1.10.1 and the application of agency guidance material
related to the Standard to operations conducted by Air New Zealand into the United States.

Specifically, you ask the following three questions regarding ICAO standard 2.1.10.1 and the
FAA's application of the standard:

1. In the opinion of the FAA, and with reference to the CFRs, Operations
Specifications and FAA Order 8900.11 does the Air New Zealand Second Officer fulfill
the ICAO paragraph 2.1.10.1 Standard requirement to be the "other pilot" if they are
under the age of 60 and therefore meet the "pairing restriction" requirement applicable
to that Standard?

2. Does the Second Officer also fulfill the FAA Order 8900.1 requirement to be "one
of the two remaining pilots" if they are under age 60?

3. If the FAA's answers to questions I and 2 are "No," would the answers be different
if New Zealand Civil Aviation exemption to Rule Part 121.569 and the associated
restrictions applicable to it were not in place for Air New Zealand Second Officers,
when operating flights to the United States?

The FAA requires compliance with the standards contained in Annex 1 (Personnel Licensing),
Annex 6 (Operation of Aircraft), Part I (International Commercial Air Transport-Aeroplanes)
or Part III (International Operations - Helicopters), as appropriate, and in Annex 8
(Airworthiness of Aircraft) to the Convention on International Civil Aviation. See 14 C.F.R. §
129.5. In implementing §129.5, the FAA stated in the preamble to the rule-

ICAO Annexes contain the international standards for safety, regulation, and efficiency
of air navigation. These international standards define the minimum level of safety
necessary for the recognition by Contracting States to the Chicago Convention of

I In February 2011, the FAA amended part 129 to clarify the operating requirements for part 129 air carriers;
therefore, we do not address previously issued inspector guidance in FAA Order 8900.1.
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certificates of airworthiness, certificates of competency and licenses that allow for the
flight of aircraft of other States into or over their territories. They also provide for the
protection of other aircraft, third parties, and property. As with all Contracting States
to the Chicago Convention, the United States is obligated to recognize only those
certificates of airworthiness, certificates of competency and licenses issued or rendered
valid by the Contracting State. The requirements under which these certificates or
licenses were issued or rendered valid by the Contracting State must be equal to or
above the minimum standards established by the Chicago Convention.

As noted in your request for an interpretation, Annex I (Personnel Licensing) limits the age of
pilots in command of aircraft engaged in international commercial air transport operations.
Annex 1, 2.1.10.1 states,

A Contracting State, having issued pilot licenses, shall not permit the holders thereof to
act as pilot-in-command of an aircraft engaged in international commercial air transport
operations if the license holders have attained their 60th birthday or, in the case of
operations with more than one pilot where the other pilot is younger than 60 years of
age, their 65th birthday.

The FAA has consistently applied the age pairing requirement of the ICAO standard to foreign
air carriers operating within the United States. See Letter to Mr. lM. Airey from Rebecca B.
MacPherson, August 11,2011. The rule has also been applied to overflights of United States
airspace. See Letter to Mr. Jim Roberts from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief
Counsel for Regulations, June 29, 2012.

In your request for an interpretation, you ask whether the Second Officer may fulfill the
requirement to be the "other pilot" if that pilot is under age 60. We assume this question
refers to operations involving augmented flight crews. ICAO has clarified the age 65
limitation provision of Annex 1 for operations involving augmented flight crews in guidance
material. ICAO advised that:

[i]n commercial long-range air transport, the designated flight crew may be
augmented, and can number three, four or even more pilots. In the case of flight crew
comprising more than two pilots, the intent of § 2.1.10.1 is to ensure that, when the
pilot-in-command is over 60 but less than 65 years of age, the operating flight crew
includes at least one other pilot, who is licensed, appropriately rated for all phases of
flight, current, and younger than 60 years of age.

Personnel Licensing Frequently Asked Questions, Licenses and ratings for pilots, Age limit
for flight crew, ICAO,
http://www.icao.intlsafety/ AirN avigation/Pages/peltrgF AQ.aspx#anchor23, visited
January 26, 2013.

Based on the ICAO standard, as clarified in the ICAO guidance, the New Zealand Second
Officer may serve as the other pilot of an augmented flight crew, only if that pilot is
licensed, appropriately rated for all phases offlight, current, and younger than 60 years of
age. See Letter to Mr. J.M. Airey from Rebecca B. MacPherson, August 11, 2011.

http://www.icao.intlsafety/
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In framing your third question, you indicate that under an exemption in the New Zealand
Civil Aviation Rules, the New Zealand Second Officer is not required to complete the
normally required take-off and landings in the actual aircraft after type rating. You also
state that New Zealand has filed a difference to the relevant ICAO standard. As noted
earlier, for overflights and operations within the United States, when a pilot-in-command is
60 or over, a pilot under age 60 must be assigned to the flightcrew and must be qualifiedfor
all phases of flight in accordance with Annexes 1 and 6. If the Air New Zealand Second
Officer does not complete the takeoffs and landings required of a pilot serving as PIC or co-
pilot, the New Zealand Second Officer would not be fully qualified for all phases of flight as
required by IeAO and would therefore not meet the age 65 crew pairing requirement.

With regard to the filing of a difference, we previously addressed this issue as follows:

Under Article 33 of the Chicago Convention Contracting States are not bound to
recognize certificates of competency and licenses of other Contracting States where
the requirements under which such certificates or licenses were issued or rendered
valid do not meet the minimum standards established under the Chicago Convention.
The United States allows only those foreign air carriers whose certificates and
licenses meet the minimum safety standards established in ICAO Annexes I, 6 and 8
(see §129.5) to operate within U.S. territorial airspace. Thus, the filing of a
difference serves the purpose of notification only, and the United States has no
obligation to allow operations within its territorial airspace that do not meet the
applicable ICAO standard.

See Letter to Jim Roberts from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for
Regulations, June 29, 2012. Thus, even if New Zealand has filed a difference to the
applicable ICAO standard, the New Zealand Second Officer's qualifications would not meet
or exceed the ICAO standard for a pilot-in-command or co-pilot, and the air carrier would
not comply with §129.5.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response wascoordinated
with the International Programs and Policy and Air Transportation Divisions of the Flight
Standards Service.

Acting Assistant Chief Co sel for International Law,
Legislation and Regulations, AGC-200


	Page 1
	Page 2
	Page 3
	Images
	Image 1



