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Dear Mr. Lanfor:

This is in response to your letter requesting a legal interpretation of 14 C.F.R. §§ 61.211,
61.213 and 61.215 concerning the requirements for issue of Ground Instructor Certificates.
You state that you hold a commercial pilot certificate with an instrument airplane rating and
a flight instructor certificate (CFI) for airplane single engine land.

In your first question concerning eligibility for a ground instructor certificate, you state that
you believe you meet the requirements of § 61.213(a)(3) since you currently hold a flight
instructor certificate. This is correct. Section 61.213(a)(3) requires an applicant for a
ground instructor certificate or rating to pass a knowledge test on the fundamentals of
instructing. Because an applicant who holds a flight instructor certificate or ground
instructor certificate has already satisfied this requirement, § 61.213(b) provides a basis for
an applicant to opt out of completing the knowledge test required by § 61.213(a)(3).1

In your second question concerning eligibility for an instrument ground instructor
certificate, you quote from § 61.213(a)(4)(iii), "Pass a knowledge test on the aeronautical
knowledge areas in- For an instrument ground instructor rating, § 61.65." Since you hold an
instrument rating, you contend that you satisfy this requirement and should be issued an
instrument ground instructor certificate.

To demonstrate compliance with § 61.213(a)( 4)(iii), an applicant must pass the FAA
Instrument Ground Instructor (IGI) test to be eligible for an Instrument Ground Instructor
Certificate.' While this paragraph indicates that the aeronautical areas that an applicant can

ITo be eligible for a flight instructor certificate or rating, a person must pass a knowledge
test on the fundamentals of instructing unless he or she already holds a flight instructor or
ground instructor certificate issued under part 61, holds a teacher's certificate issued by a
State, county, city or municipality that authorizes persons to teach at an educational level of
the ih grade or higher, or is employed as a teacher at an accredited college or university. 14
C.F.R. § 61.183(e).

2 Section 61. 13(a) Issuance of Airman Certificates, Ratings and Authorizations, states that,
"An applicant for an airman certificate, rating or authorization under this part must make
that application on a form and in a manner acceptable to the Administrator." The FAA's
policy setting forth that form and manner in the case of ground instructor certificates is
contained in FAA Order 8900.1 (http://fsims.faa.gov/), Volume 5, Chapter 2, Section 17.
Paragraph 5-679 E, which provides Table 5-2 Knowledge Test Required for Ground



be expected to be tested on include areas under § 61.65, there is a specific test for instrument
ground instructors and the fact that a pilot was previously tested on these areas for his or her
pilot certificate's instrument rating cannot count towards the ground instructor certificate.
There is no regulatory basis for opting out ofthe knowledge required by § 61.213(a)(4)(iii)
as there is for the § 61.213(a)(3) knowledge test.

We hope this response has been helpful to you. If you have additional questions, please
contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by Neal O'Hara, an
Attorney in the International Law, Legislation and Regulations Division of the Office of the
Chief Counsel, and was coordinated with the General Aviation and Commercial Division of
the Flight Standards Service .

. ury '-----
Assistant Chief Counsel for I ernational Law, Legislation
and Regulations Division, AGC-200

Instructor Certificate or Added Rating. This table shows that the IGI test is required for the
issuance of an Instrument Ground Instructor certificate.
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