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Dear Mr. Williams:

This letter is in response to your request for a legal interpretation regarding 14 C.F.R.
§ 135.25(b) and the requirement in that paragraph for a part 135 certificate holder to
"have the exclusive use of at least one aircraft that meets the requirements for at least one
kind of operation authorized in the certificate holder's operations specifications." You
also highlight additional language from § 135.25(b) that provides: "(h)owever, this
paragraph does not prohibit the operator from using or authorizing the use of the aircraft
for other than operations under this part."

You then pose several questions based on this language, dealing with whether a part 135
certificate holder would be deemed to have "exclusive use" of an aircraft if that aircraft is
also used for part 91 operations conducted by the certificate holder or an appropriately
rated pilot not on the certificate, if the certificate holder authorizes the operations. The
specific scenario presented in your letter is that the certificate holder's only "exclusive
use" aircraft is owned by an LLC whose managing member is a certificated pilot. The
owner wishes to conduct some flights under part 91 and such flights may be conducted
by the owner or another appropriately rated pilot authorized by the certificate holder.

You also note a Legal Interpretation to Francis Dejoseph from Rebecca B. MacPherson,
Assistant Chief Counsel for International Law, Legislation and Regulations (Jun. 25,
2012), dealing with two part 135 certificate holders sharing an exclusive use aircraft.
You distinguish Dejoseph since the interpretation did not specifically deal with the
question of the use of aircraft "for other than operations under this part" as provided for
under § 135.25(b). However, Dejoseph is relevant to your inquiry since it made clear
how the FAA has interpreted the term "exclusive use" as it is defined in § 135.25(c).

In order to make a determination of whether a proposed operation would meet the
requirements set out in § 135.25(b), the definition of exclusive use in § 135.25(c) must
also be taken into consideration. In a 1990 interpretation, the FAA stated that it had
"consistently interpreted the term 'exclusive use' to mean the sole possession, control,



and use of the 'exclusive use' aircraft."! Based on that interpretation, DeJoseph found
that "because the term 'exclusive use' requires the sole possession, control, and use of an
aircraft, an aircraft that is being used by multiple operators cannot be considered an
'exclusive use' aircraft as neither operator has the sole possession, control, and use of that
aircraft." In your scenario, the use of the aircraft by the aircraft owner would remove it
from the sole possession and control of the certificate holder.

It is instructive to note that a certificate holder conducting on-demand operations is
required to obtain operations specifications (OpSpecs) issued under § 119.49(c). The
requirement for an "exclusive use" aircraft is one of the critical components for
establishing operational control. As such, OpSpec A008, Operational Control, states the
following with regards to the "exclusive use" requirements of § 135.25:

(3) Exclusive Aircraft Use Requirements for Part 135 Operations. At least one
aircraft that meets the requirements for at least one kind of operation authorized in
the certificate holder's operations specification must remain in the certificate
holder's exclusive legal possession and actual possession (directly or through the
certificate holder's employees and agents) as specified in Section 135.25. This
aircraft cannot be listed on any other Part 119 certificate holder's operations
specifications during the term of the exclusive use lease.

Consistent with previous interpretations, this language explains that a certificate holder is
able to use or authorize its employees or agents to use the "exclusive use" aircraft for
operations other than under this part as provided in § 135.25(b). But this only applies to
the certificate holder. To allow any other person or entity to use the aircraft would render
the definition of "exclusive use" in § 135.25(c) meaningless.

Thus, the scenario presented wherein the aircraft owner would occasionally use the
"exclusive use" aircraft for operations under part 91 cannot meet the § 135.25(c)
definition of "exclusive use" since there would not be "sole possession, control, and use
of an aircraft" by the certificate holder that is leasing the aircraft. This would be true
whether the owner piloted the aircraft or used another pilot authorized by the certificate
holder to fly the aircraft for the owner. The certificate holder would no longer have "sole
possession, control, and use" of the "exclusive use" aircraft.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been
prepared by Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Office of the Chief

I See Letter to Alex Matway from Donald P. Byrne, Acting Assistant Chief Counsel for Regulations and
Enforcement(Jan. 5, 1990)
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Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards
Service.

Acting Assistant Chief Co el for International
Law, Legislation and Regulations, AGC-200
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