Q

U.S. Department

of Transportation Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W.
Federal Aviation Washington, D.C. 20591
Administration

g -9 201

Courtney B. Graham

Associate General Counsel

Commercial and Intellectual Property Law
Office of the General Counsel

National Aeronautics and Space Administration
300 E Street, SW

Washington, DC 20546

Dear Ms. Graham:

This responds to your request for a legal interpretation dated May 23, 2014. NASA asks
whether the holder of a license or permit under 51 U.S.C. ch. 509 (Chapter 509) must obtain
written informed consent from a space flight participant who is a NASA astronaut and a
U.S. Government employee, either as a civil servant or a member of the U.S. armed forces.
Similarly, you inquire whether a licensee or permittee must obtain informed consent from a
space flight participant who is an astronaut employed by one of NASA’s international
partners (IPs). Additionally, you inquire whether the analysis in the FAA’s December 23,
2013 legal interpretation (December interpretation) on the application of the waiver
requirements of 51 U.S.C. § 50914 to U.S. Government employees informs the answer to
your first questions. NASA and IP astronauts must provide informed consent, and, because
informed consent is not a waiver of claims, the analysis differs from the December
interpretation.

Chapter 509 and the FAA’s implementing regulations require an operator authorized by the
FAA to obtain the written informed consent of any space flight participant. As explained in
the December interpretation, under Chapter 509, a space flight participant includes NASA
and IP astronauts. Both the statute and the regulations are clear on their face, and require the
holder of a license or permit to inform a space flight participant about the risks of the launch
and reentry, including the safety records of the launch or reentry vehicle type, and that the
U.S. Government has not certified the launch vehicle as safe for carrying crew or space
flight participants. 51 U.S.C. § 50905(b)(5); 14 C.F.R. § 460.45 (also requiring the operator
to provide an opportunity to the space flight participant to ask questions). Section 460.45(f)
of the regulations clarifies that the space flight participant must provide consent in writing,
and the consent must identify the vehicle to which the consent applies, state that the space
flight participant understands the risk and his or her presence on board is voluntary, and be
signed and dated by the participant.

The reasoning of the December interpretation does not apply here. In that interpretation the
FAA determined that NASA astronauts do not have to sign reciprocal waivers of claims as



51 U.S.C. §50914(b) requires of space flight participants generally. That interpretation was
reached because a contrary one would have conflicted with other federal statutes, including
the Federal Employees Compensation Act (FECA), its military counterparts, and the
Military Personnel and Civilian Employees Claims Act (MPCECA). Here, we have
identified no conflicting federal statutes. Likewise, the informed consent requirements do
not conflict with the express terms of the 1998 Agreement Among the Government of
Canada, Governments of Member States of the European Space Agency, the Government of
Japan, the Government of the Russian Federation, and the Government of the United States
of America Concerning the Cooperation on the Civil International Space Station (IGA). The
IGA is silent regarding informed consent. FECA, its military counterparts, MPCECA, and
the IGA all address waivers of claims, not informed consent.

Under Chapter 509 and the FAA’s regulations, informed consent is not a waiver. The
informed consent requirements provide a form of notice to space flight participants
regarding the risks of traveling on a particular space vehicle. Informed consent is not a
waiver for two reasons. The two requirements are addressed in separate sections of Chapter
509. Section 50914 explicitly addresses waivers of claims, while section 50905 addresses
informed consent. Section 50905 mandates informed consent for all space flight
participants, but does not require waivers. Moreover, the legislative history makes clear that
Congress did not intend space flight participants to waive claims against operators. Congress
considered and rejected requiring space flight participants to waive claims against an
operator. Compare H.R. 3752, 108" Cong., 2d Sess., § 3 (proposing to amend 49 U.S.C.

§ 70112(b)(1), now 51 U.S.C. § 50914(b)(1)) with P.L. 108-492 (Dec. 23, 2004), H.R. 5382,
108™ Cong., 2d Sess., (with no amendments to 49 U.S.C. § 70112(b)(1), now 51 U.S.C.

§ 50914(b)(1)). Therefore, under Chapter 509 an informed consent signed by a space flight
participant (including NASA civil service, military, and IP astronauts) is not a waiver of
claims against the launch operator.

This interpretation has been coordinated with the Associate Administrator for Commercial
Space Transportation. Please feel free to contact Laura Montgomery, Manager of the Space
Law Branch, at (202) 267-3150, or me with any questions or concerns.

Assistant Chief Counsel for International Law,
Legislation and Regulations, AGC-200
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