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Re: Identification Plates Not Produced by an Original Equipment Manufacturer 

Dear Mr. Hofmann: 

This letter responds to your July 8, 2014, request for a legal interpretation of the Federal 
Aviation Administration (FAA) regulations governing identification plates. In your letter, 
you state that "[h ]igh quality reproduction aircraft identification plates ... are being offered 
for sale on an internet auction site." You then ask how an installer determines whether a 
reproduction plate is "eligible for installation on a type certificated product." For the 
reasons described below, an identification plate is only eligible for installation on a type 
certificated product if the plate is produced by the original equipment manufacturer or 
otherwise in accordance with FAA-approved procedures. Because your letter provides no 
indication that these reproductions meet FAA requirements, an installer may not determine 
that the reproductions are eligible for installation. 

FAA regulations restrict who may fabricate and install a replacement identification plate. 
With respect to fabrication, § § 21. 8 and 21.9 control the production of articles for 
installation on type-certificated aircraft. Section 21.8 states that any part required to be 
approved by the Administrator must be approved for production "[u]nder a PMA; ... 
[u ]nder a TSO; ... [i]n conjunction with type certification procedures for a product; or ... 
[i]n any other manner approved by the FAA." The FAA typically relies on the original 
manufacturer to produce and install identification plates on its aircraft. By doing so, the 
manufacturer effectively declares that the aircraft conforms to its type design. If the 
manufacturer refuses to issue or mark an aircraft with an identification plate, the FAA will 
assume the aircraft does not conform. An aircraft owner or operator should, therefore, first 
seek a replacement from the aircraft's original manufacturer. 

In the event that an identification plate is lost, stolen, or destroyed, the owner or operator of 
an aircraft without an identification plate may discover that the aircraft's original 
manufacturer is no longer in business or is otherwise unable or unwilling to produce a 
replacement plate for reasons unrelated to the condition of the aircraft. In such cases, 
paragraph 6(i)(3) of FAA Advisory Circular 45-2D, Identification and Registration 
Marking, provides a means of compliance for an owner or operator to "buy identification 
plates from an approved source after going through the process" of contacting the local 
Flight Safety Standards District Office or Manufacturing Inspection District Office for 
assistance and approval in obtaining a replacement plate. 
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A reproduction identification plate sold on an online auction website would presumably be 
produced by neither the manufacturer nor an FAA-approved alternative source (such as a 
PMA holder for that article), and therefore it could not indicate to the FAA that an aircraft 
conforms to its type design. An aircraft that does not conform to its type design is ineligible 
for a standard airworthiness certificate. 1 

This response was prepared by Benjamin Jacobs, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was 
coordinated with the Aircraft Engineering Division (AIR-100) of the Aircraft Certification 
Service. If you need further assistance, please contact our office at (202) 267-3073. 

1 Note also § 21.183( d) sets out numerous requirements for obtaining a standard airworthiness certificate for a 
used aircraft. For example, § 21.183( d)(l) requires any applicant to present "evidence to the FAA that the 
aircraft confonns to its [approved] type design." Section 2!.183(d)(2) requires the aircraft to be inspected and 
found airworthy by either "[t]he manufacturer ... ; [t]he holder of a repair station certificate as provided in 
Part 145 ... ; [t]he holder ofa mechanic certificate as authorized in Part 65 ... ; [or] the holder of a certificate 
issued under part 121 of this chapter, ... having a maintenance and inspection organization appropriate to the 
aircraft type." Finally, § 21.183(d)(3) requires the FAA to find, "after inspection, that the aircraft conforms to 
[its] type design, and is in a condition for safe operation." 


