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Kenneth Holmes
7984 Oak Run Circle
Lakeland, FL 33809

Dear Mr. Holmes:

This letter responds to your request for a legal interpretation that was mailed to my office on
September 12, 2013 . You have asked several general questions seeking clarification
regarding the use of full flight simulators (FFS), flight training devices (FTD), and aviation
training devices (AID) to meet aeronautical experience requirements under 14 C.F.R. part
61. You have also asked whether two pilots may log time at the same time in an Advanced
Aviation Training Device (AATD) that replicates a Boeing 737.

Currently, 14 C.F.R. part 60 governs the qualification of full flight simulators (FFS) and
flight training devices (FTD). IBefore a device may be used as an FFS or FTD for the
purpose of meeting regulatory requirements, it must be evaluated and qualified under part
60. FFSs and FTDs approved under part 60 must be sponsored by a person who is
certificated under parts 119, 141, or 142. Once a device has been evaluated and qualified
under part 60, it may be approved for use to meet regulatory requirements - this approval is
usually obtained as part of the FAA-approval process for training programs and courses.

In addition to devices approved under part 60, the FAA has approved other devices for use
in airman certification training under the authority provided in 14 C.F.R. § 61.4(c).2 Since
July 2008, the FAA has approved devices in accordance with Advisory Circular 61-136,
FAA Approval of Basic Aviation Training Devices (BATD) and Advanced Aviation
Training Devices (AATD). In order to credit time in an ATD toward aeronautical experience
requirements in part 61, the device must first be inspected, qualified, and approved by the
FAA. Under the current approval process, the Airman Certification and Training Branch in
the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards Service issues a
letter of authorization (LOA) to the manufacturer ofthe device that lists the approved uses.
For example, an LOA may approve a device for use toward a portion of the training required
for a private pilot certificate under § 61.109 or to accomplish instrument experience under §
61.57(c). Without an LOA, a device (including AATDs and BATDs) may not be used to
meet training requirements for airman certification.

I Part 60 governs the qualification ofFTDs level 4 through 7. Although the FAA has previously approved
devices as FTDs levels 1 through 3, the FAA does not currently approve FTDs outside of part 60
2 Section 61.4( c) states that the "Administrator may approve a device other than a flight simulator or flight
training device for specific purposes."
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Without knowledge of the specific details of the LOA issued for your AATD, we cannot
answer your question regarding whether two pilots may log flight time in an AATD that
replicates a Boeing 737. We note, however, that an ATD may be used only for purposes set
forth in the LOA issued by the FAA provided that approved use is not inconsistent with
express regulatory requirements.

The FAA notes that, because an LOA permits an ATD to be used to meet flight training
requirements that would otherwise be required to be met in aircraft, an authorized instructor
for purposes of this training is an appropriately rated flight instructor. While ground
instructors may use these devices to enhance a student's understanding of aeronautical
knowledge areas, a ground instructor may not train or endorse a student for aeronautical
experience requirements for a certificate or rating when training is accomplished in an
approved ATD.

This response was prepared by Anne Moore, an attorney in the International Law,
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. If you have any
additional questions regarding this matter, please contact my office at (202) 267-3073.

ark W. ~ro-- _

Assistant Chief Counsel for
Legislation, and Regulations
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