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Dear Mr. Krontje: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave. , S.W . 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your February 3, 2014 request for a legal opinion regarding 
the applicability of 14 C.F.R. parts 91 and 135 to a corporate business model where an 
aircraft management company would purchase two aircraft, and then sell eight 1 /8 
ownership shares in each aircraft to prospective customers. Each customer would be one 
of eight FAA-registered owners on both of these aircraft. Your letter has requested 
clarification on whether flights conducted by your management company would need to 
be conducted under part 13 5 or whether those flights could be conducted under part 91. 
In a follow-up telephone conversation in February 2014, you indicated that the customers 
would be required to exclusively use your aircraft management services which will 
provide flight crews and maintenance crews. Customers will not be able to specify pilots 
or mechanics of their own choosing. 

Typically, when one corporation provides transportation by air for compensation or hire 
to another entity, the regulations require that the operator hold a part 119 certificate. As 
you correctly highlight in your letter, the FAA does allow some operations for 
compensation or hire to be conducted under the rules found in part 91, but only when 
these operations meet certain requirements. 

Page three of your interpretation request states that you believe that your business model 
does not involve common carriage. However, you should note that part 135 is not limited to 
common carriage, it also includes non-common and private carriage. See Gorman v. NTSB, 1 

which determined that under § 119 .23(b) even a carrier providing intrastate transportation 
for only a single company must hold a part 119 certificate authorizing operations under part 
135. As proposed, it is possible that your operation could be considered private carriage for 
hire or non-common carriage, requiring a 119 certificate authorizing part135 operations. 
See§ 119.23(b). Unless otherwise permitted under§ 91.501, your operation appears to 
require a part 119 certificate authorizing part 13 5 operations. 

The FAA permits owners of aircraft who select their pilots and maintenance providers, 
and use the aircraft for their own personal use, to conduct flights under part 91. But your 

1 558 F.3d 580 (D .C. Cir), cert denied, 130 S.Ct. 374, 175 L.Ed.2d 157 (2009) 



customers would be required to use your pilots. See Aircrane, Inc. v. Butterfield2
, In 

Aircrane, the court put great weight on whether a person had flexibility to choose his own 
pilots and found that since the lessor really had control over the choice of pilots, the 
lessor had operational control. 

In making the determination that a flight falls under part 91 instead of part 13 5, the FAA 
would look at a number of factors, including who owns or leases the aircraft, who 
maintains liability for the flight operation, who selects the pilots, who conducts the 
maintenance, and who has responsibility for dispatching and following the aircraft. When 
all of these factors lie with the beneficiary of the flight, the flight is generally considered 
to be a part 91 flight. However, a requirement that aircraft owners use a particular 
provider of maintenance and pilots would tend to indicate that that company had actual 
control over the flights , and that the company should hold a part 119 certificate. Sections 
91.101 l(a) and 91.1013, regarding fractional ownership management companies and 
fractional owners, contains useful instructions concerning operational control 
responsibilities. For example, to be found to hold operational control, each owner must 
take responsibility for compliance with applicable regulations, enforcement actions for 
non-compliance and assume the liability risk for personal injury or property damage. 

Determining whether the operation as proposed in your letter necessitates a part 119 
certificate, turns on the specific facts in relation to the above-listed requirements. Such a 
determination is beyond the scope of this letter without further information. However, the 
safest option is to obtain a part 119 certificate. 

You also asked whether your operation would fit into the rules of part 91 , subpart K. To 
do so, your proposed operation must meet the requirements found in § 91.1001. The FAA 
cannot provide business advice to private entities on how to meet the requirements in this 
section, which are clearly spelled out. 

You have also asked whether you may use the provisions of. § 91.501 under the terms of 
NBAA exemption 7897d. This exemption allows operators who use aircraft which do not 
meet the weight or engine requirements of§ 91.501(a) to use the exceptions found in§ 
91.501(b). Specifically, you have asked whether multiple aircraft may be used by a group 
of owners when operating under NBAA exemption 7897d. It appears that you are 
referring to§ 91.501(b)(5). This regulation places no limitation on the number of aircraft 
that may be jointly owned and operated by a group of owners 

To the extent that you are asking whether the § 91.501 (b )(5) exception would apply to 
your business model , we believe it would not. Section 91.501(b)(5) requires a 
parent/subsidiary relationship among the company employees flying on the aircraft where 
the parent or subsidiary is operating the aircraft and has a business other than providing 
transportation by air. Since your company appears to be in the business of providing 
transportation by air and does not appear to be in a parent or subsidiary relationship with 
the customers, you would not be able to use this exemption. 

2 369 F. Supp.598 (E.D. PA 1974). 
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Additionally, you asked whether all pilots must be direct employees of one of the joint 
owners or whether one of the joint owners may contract with a separate entity to provide 
piloting services. If you are referring to § 91.501 (b )( 6), it does not appear that your 
business model fits the joint ownership, time-sharing or interchange agreements (as 
defined in§ 91.SOI(d)). Thus, your business model could not use§ 91.501(b)(6). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
'prepared by Robert Spitzer, Attorney, Northwest Mountain Region, 
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