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Re: Pilot in Command (PIC) Concurrence With Flight Duty Period (FDP) Extensions 

Dear Captain Yu, 

We are in receipt of your request that the FAA clarify how a PIC may "affirmatively 
concur" with an FDP extension request by a certificate holder. Your letter refers to 
several recent interpretations 1 where the FAA explained what was needed to effectuate a 
concurrence on the part of the PIC and the certificate holder. Your letter also relates your 
understanding, based on those interpretations, that a PIC must know of the need for the 
extension at the time of the "affirmative concurrence." Your understanding is correct. 

As the FAA stated in a Letter to Marc Anderson from Mark W. Bury, Assistant Chief 
Counsel for International Law, Legislation and Regulations (Jul. 11, 2014): 

"(i)n order to use an extension under 14. C.F.R. § 117.19, both the PIC and the 
certificate holder must concur with the extension.2 Section 117.19 is silent as to 
how this concurrence between the certificate holder and the PIC is achieved. 
Thus, § 117.19 does not limit certificate holders and PICs to a single prescriptive 
extension-concurrence approach that must be utilized in all cases. We note, 
however, that regardless of the approach used to achieve concurrence, there must 
be a record of PIC concurrence in an extension taken under§ 117.19.3 The FAA 
has previously stated that "[a] record of PIC concurrence can take any reasonable 
form as long as there is evidence that the PIC concurred with the extension."4 

1 Letter to Don Wykoff and Douglas Mullen from Mark W. Bury, Assistant Chief Counsel for International 
Law, Legislation and Regulations (Mar. 20, 2014) and Letter to John McFadden from Mark W. Bury, 
Assistant Chief Counsel for International Law, Legislation and Regulations (May 13, 2014) 
2 See 14 C.F.R § l l 7.19(a)(l) and (b )(1)] 
3 Clarification of Flight, Duty and Rest Requirements, 78 FR 14166, 14174 (Mar. 5, 2013)]. 
4 Id 



Thus, under these interpretations, there must be an affirmative concurrence by the PIC 
once the need for an extension is known to the PIC and substantiated by any reasonable 
record of the concurrence. 

Your letter presents several questions based on "Southwest Airline's current policy that 
the PIC signature on the dispatch release combined with the PIC taking an FDP extension 
is considered PIC's concurrence with the extension." You first ask whether this policy is 
sufficient to meet the affirmative concurrence requirement. Your letter also asks if the 
need for the extension occurred after pushback and the release has already been signed, 
would the same level of affirmative concurrence be required. Finally, you ask ifthe same 
level of affirmative concurrence is needed for post-takeoff extensions. 

In the Wykoff-Mullen interpretation, the FAA stated that the § 117 .5 fitness for duty 
certification could serve as the record of concurrence for extensions of 30 minutes or less. 
However, the concurrence given by the PIC cannot be prospective. The PIC must still 
give concurrence at the time the need for an extension becomes known. If concurrence 
for an extension of 30 minutes or less is given at the time the PIC is certifying his or her 
fitness for duty, then the § 117.5 certification may be used as the record. For extensions 
greater than 30 minutes, as stated in the Wykoff-Mullen interpretation and the preamble 
to the final rule5

, an affirmative concurrence separate from the§ 117.5 certification is 
necessary. 

While the concurrence decision needs to be contemporaneous with knowledge of the 
need for the extension in order to properly determine the length of the extension and 
whether the crew is able to complete the flight with the proposed extension, the creation 
of the record of that concurrence may be substantiated by any reasonable means. Thus, 
the record could be part of a dispatch release if, at the time the release is signed, the PIC 
knows about and has concurred with an extension. The record could also be, for 
example, an A CARS message sent at cruise altitude in the case of a concurrence that 
needed to take place after an aircraft has pushed back from the gate and the PIC is 
engaged in the operation of the aircraft. 6 The record of the concurrence is not meant to 
interfere with the duties of the PIC in relation to the safe operation of the flight. There is 
flexibility for both the PIC and the certificate holder in accomplishing this recordkeeping 
requirement. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 

5 Flightcrew Member Duty and Rest Requirements (77 FR 330, January 4, 2012) 
6 These two examples were generally discussed in the Clarification of Flight, Duty and Rest Requirements 
notice, Id. 
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prepared by Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Office of the Chief 
Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards 
Service. 
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