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Re: Request for Clarification of January 5, 2009 Legal Interpretation 
on Whether an FAA-Certificated Repair Station may Issue an 
Airworthiness Release on Behalf of an Air Carrier Operating under 
14 C.F.R. Parts 121 or 135 (§§ 121.709 and 135.443) 

Dear Mr. Allport: 

This responds to your April27, 2015 letter requesting a legal interpretation to clarify an 
interpretation we issued on January 5, 2009. 1 That interpretation attempted to answer the 
question whether, after an FAA-certificated repair station performed maintenance work on an 
aircraft for an air carrier, that repair station could, under 14 C.F.R. § 121.709 or§ 135.443, issue 
an airworthiness release for the work it performed. We answered in the affirmative, reasoning 
that, under 14 C.F .R. § 1.1, a repair station is considered to be a "person," and the regulations 
provide that the person with whom the air carrier arranges to perform the maintenance could 
prepare, or cause to be prepared, either an airworthiness release or an appropriate entry in the 
aircraft log. This clarification distinguishes between preparing an airworthiness release or log 
entry for an air carrier and issuing (signing) it. You are correct that the airworthiness release or 
log entry must be signed by an authorized certificated mechanic or repairman. 

While a repair station, as an entity, may prepare an airworthiness release or log entry for the 
work it performed, a person employed by the repair station who does not hold an FAA-issued 
mechanic or repairman certificate may not sign the document unless the repair station is located 
outside the United States.2 For repair stations located within the United States, a person 
employed by the repair station may sign the airworthiness release or log entry, but only if that 
person is authorized by the air carrier to do so, and the person holds an FAA-issued mechanic or 
repairman certificate. See 14 C.F.R. §§ 121.709(b)(3) and 135.443(b)(3). The person signing 

1 FAA legal interpretation letter to Ms. Sarah MacLeod, Aeronautical Repair Station Association, from Rebecca L. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, dated January 5, 2009. 
2 Under 14 C.P.R.§§ 121.709(c) and 135.443(c), for a repair station located outside the United States, the 
airworthiness release or log entry may be signed by a person authorized by the repair station that performed the 
work. 



the document does so for the air carrier, not the repair station or other entity that performed the 
work for the air carrier. 

To the extent our January 5, 2009 interpretation can be read to mean that a domestic repair 
station may issue the airworthiness release, you enclosed with your letter a copy of a July 2005 
FAA response to a "FAQ" [frequently asked q1.1estions] and an excerpt from Advisory Circular 
AC 120-16, each of which, you said, "states the opposite." The advisory circular excerpt you 
enclosed (from AC 120-16E), which provided guidance to air carriers, correctly states: "Those 
regulations[§§ 121.709(b) and 135.443(b)] clearly do not authorize a repair station certificated 
under part 145 or any other entity to make an Airworthiness Release Form or Log Entry on your 
behalf." The Advisory Circular was supersede<il on November 15, 2012, by revision F. Current 
AC 120-16F (Air Carrier Maintenance Progranis) clarifies the issue further in a NOTES section 
under Paragraph 8-10(b): 

NOTE: The Airworthiness Release Form or log entry must be accomplished 
by an authorized mechanic or repairman on your behalf under your part 121 
or 135 certificate authorizations. This is consistent with the requirements and 
authorizations of§ 43.7(c), § 121.379(b), or§ 135.437(b), and§ 121.709(b)(3) 
or§ 135.443(b)(3). 

NOTE: Consistent with the regulations,': no individual may issue an 
Airworthiness Release Form or make a Iinaintenance log entry unless 
you have authorized them. 

NOTE: Because a part 145 repair station is not an individual, these same 
regulations preclude accomplishment ofyour Airworthiness Release Form 
or log entry by a part 145 CRS [certificated repair station]. With one 
exception [when the repair station is located outside the United States], the 
Airworthiness Release Form or log entry must be executed by an authorized, 
certificated individual as described in§ 121.709 or§ 135.443 and according 
to your procedures. The authorized individual may be employed by the 
repair station, but they are acting on your behalf, not on behalf of the repair 
station. This is consistent with§§ 119.1(c) and 121.1(b) or§ 135.l(a)(2). 

The above reasoning is consistent with the gene~al premise that air carriers are primarily 
responsible for their own maintenance, no matter who performs it. See§§ 121.363, 121.367, 
121.368, and 121.379, and§§ 135.413, 135.425,1 135.426, and 135.437.3 We agree with the 
following statement in the FAA's 2005 FAQ answer you enclosed with your request, which is 
consistent with and supported by those regulatiotis 

When an air carrier uses a contract maint~enance provider, including 
a certificated repair station, to provide al~ or part of its airplane 
maintenance, that maintenance provider'$ organization, whatever its 

3 Sections 121.368 and 135.426 are new rules governing ajr carrier contract maintenance requirements. They were 
published in the Federal Register on March 4, 2015 (80 F~ 11537). The effective date of these new rules is March 
4,2016. i 
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size, becomes, in effect, an extension of the air carrier's maintenance 
organization. However, the air carrier remains responsible for all of 
the maintenance performed by the maintenance provider. 
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In addition, 14 C.F .R. § 145 .205( a) directs that when a repair station performs maintenance for 
an air carrier, the repair station must follow the air carrier's program and the applicable sections 
of its maintenance manual. Again, this is consistent with an authorized mechanic or repairman 
signing the Airworthiness Release Form or log entry on behalf of the air carrier that contracted 
for the maintenance. The repair station, of course, remains responsible along with the air carrier 
for the work it performs for the air carrier and approves for return to service. The repair station's 
documentation for approving the work it does under its part 145 certificate is different than the 
airworthiness release or log entry required by either§ 121.709 or§ 135.443. Those air carrier 
documents require, among other things, a certification that no known condition exists that would 
make the airplane or aircraft unairworthy. That certification is reserved for the air carrier or the 
qualified individual the air carrier designates to make the certification. 

I hope this response clarifies the possible ambiguity you identified in our January 5, 2009 
interpretation. This response was prepared by Edmund A verman, an attorney in the Regulations 
Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance 
Division (AFS-300) in the FAA's Flight Standards Service. If you have additional questions 
regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 


