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Re: State aircraft operations under the Convention on International Civil Aviation 

Dear Mr. Asmus: 

This is in response to your February 11, 2015, letter asking whether aircraft operations 
carried out for the purposes of medical services and disaster relief qualify as "state 
aircraft," as that term is used in the Convention on International Civil Aviation (the 
"Chicago Convention"), to which the United States is a party. As your letter notes, 
Article 3(b) of the Chicago Convention states that "aircraft used in military, customs and 
police services shall be deemed to be state aircraft." Your letter also quotes the following 
paragraph, which you represent comes from a draft ofF AA Advisory Circular AC 00-
1.1A, Public Aircraft Operations, which did not appear in the final version of that 
document: 

Since many other types of aircraft and associated missions are involved in 
activities of a "state" (country) such as Coast Guard, scientific research and 
development, search and rescue, medical services, mapping and geological survey 
services, disaster relief, VIP and government transport, etc., the statement given in 
Article 3(b) of the Chicago Convention cannot be taken as all comprehensive. 
(Your emphasis.) 

Language from a draft advisory circular that was not included in the final version of the 
document cannot be interpreted as an official statement ofF AA policy. 

The state or civil status of each flight must be considered on a government-to­
government basis, for each individual case. While the purpose of the flight is an 
important consideration, it is not the only relevant factor. A U.S. state aircraft operation 
must be conducted on behalf of a U.S. government department or agency, and that 
department or agency must request and obtain via diplomatic channels an official 
designation of the flight as a state aircraft operation. The request and approval or 
disapproval must be conducted on a formal basis between embassy officials and host-



nation authorities. A non-governmental entity may not, under any circumstances, 
designate its own flight operations, or those of any other entity, as state aircraft 
operations. 

It also is important to note that designation of a flight as a state aircraft operation carries 
with it significant logistical and safety oversight consequences. Article 3(c) of the 
Chicago Convention provides that "[no] state aircraft of a contracting State [i.e., country] 
shall fly over the territory of another State or land thereon without authorization by 
special agreement or otherwise, and in accordance with the terms thereof." Every foreign 
country whose airspace the aircraft transits or in which it will take off or land must grant 
such authorization. Typically, this authorization comes in the form of a diplomatic 
clearance that the Department of State obtains. It is also important to recognize that the 
FAA does not provide safety oversight of flights conducted as state aircraft operations. 
The department or agency on whose behalf the operation is being conducted assumes 
responsibility for ensuring that it is conducted with "due regard for the safety of 
navigation of civil aircraft," in accordance with Article 3(d) of the Chicago Convention. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-8018. This response was 
prepared by Mary E. Mason, Attorney, Regulations Division of the Office of the Chief 
Counsel, and coordinated with the Department of State. 
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