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Dear Mr. Can, 

The Chief Counsel has requested that I respond to your letter ofDecember 19,2014, 
regarding the Federal Aviation Administration's (FAA) interpretation of various operating 
rules and how they affect your member operators. 

On October 28, 2014, my office issued an interpretation regarding the§ 135.151 requirement 
to have a cockpit voice recorder (CVR) in certain operations. Since that time we have 
received significant input regarding the realities of single pilot operations under part 13 5. 
Following the discussion at our meeting in early December, my staff and the Flight 
Standards Service discussed the issues raised by the referenced interpretation. We now 
more fully understand that many operators choose to use the autopilot in lieu of a second in 
command (SIC) as their primary means of operating under Part 135. Based on questions my 
staff has received concerning use of an autopilot and the requirements for a CVR, we are 
revising our interpretation. 

The regulations in question 

The cockpit voice recorder requirements in question were adopted in 1988 following several 
NTSB recommendations and action by Congress. In July 1988, the FAA adopted 
§135.151(a), which reads as follows: 

(a) No person may operate a multiengine, turbine-powered airplane or 
rotorcraft having a passenger seating configuration of six or more and for 
which two pilots are required by certification or operating rules unless it is 
equipped with an approved cockpit voice recorder .... 

Accordingly, a cockpit voice recorder is required if two pilots are required for the aircraft on 
its Type Certificate Data Sheet, or if required by an operating rule applicable to a particular 
operation. One of those operating rules is §135.101, which addresses SIC requirements for 
operation under instrument flight rules (IFR) and states: 

Except as provided in § 13 5.105, no person may operate an aircraft carrying 
passengers under IFR unless there is a second in command in the aircraft. 



By itself, this operating rule would require the use of a CVR as specified in § 13 5.151 for 
aircraft having a passenger seating configuration of six or more. However, § 135.105(a) 
provides the following exception to the requirements for an SIC under IFR: 
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Except as provided in§§ 135.99 and 135.111, unless two pilots are required by this 
chapter for operations under VFR, a person may operate an aircraft without a second 
in command, if it is equipped with an operative approved autopilot system and the 
use of that system is authorized by appropriate operations specifications. 

Historical treatment by AGC-200 

The preambles for these various rules do not reflect any consideration of the interplay of 
equipage and these particular operating rules when § 13 5.151 was adopted, nor when any of 
the three regulations have been amended since 1988. The rules are most often applied by 
Flight Standards personnel in the field. On the few occasions AGC-200 was consulted, our 
verbal opinion had been that operation under § 13 5.101 required the use of a CVR because 
two pilots were required by an operating rule. A review of our interpretation databases did 
not indicate that any written interpretation of these rules had been requested before 2012. 

In 2012, AGC-200 received a request for an interpretation from the Technical Suppmi 
Branch in the Central Region regarding the SIC rules applicable to the Cessna 525. In 
responding to the interpretation request, we clarified the training requirements for SIC, 
which was the central issue raised by the request. The interpretation also noted that the 
CVR rules had nothing to do with the weight of the aircraft, and concluded that the Cessna 
525 was required to have a CVR based on its seating configuration and the TCDS 
requirement for two pilots. As you are aware, the Cessna 525 has a unique TCDS. It calls 
out the airplane as requiring either two pilots or one pilot and a specified autopilot system. 
AGC considered this and detetmined that the requirement for a cockpit voice recorder 
should not be based on the least common denominator for a sophisticated aircraft. 
(Memorandum to Jack Swenson from Rebecca MacPherson, February 29, 2012). 

In 2014, AGC-200 received a request for interpretation regarding the applicability of 
§ 13 5.151 to a requestor's Beech 200 operated under part 13 5. We concluded that "the 
ability to operate under the exception in § 13 5.105 using an autopilot system instead of a 
second pilot does not negate the need for a cockpit voice recorder." We also cited to the 
Swenson memorandum statement that "[N]othing about the use of a single pilot plus 
autopilot may be read to change the requirements in § 13 5.151" to require a CVR. (Letter to 
Bill Landis from Mark Bury, dated October 28, 2014) 

Revision of interpretation of §135.105(a) 

Subsequent to the issuance of the Landis interpretation, AGC has become aware that many 
operators do not have SIC programs authorized, and instead rely strictly on autopilot 
systems to operate in IFR conditions with one pilot. The underlying premise for such 
operations is that a CVR is not required, a circumstance that has been accepted by the FAA 
in many cases. However, we also learned that FAA field personnel have not been consistent 



in providing guidance to operators on whether a CVR was required for such operations. As 
a result, we understand that the Landis interpretation potentially will have a significant 
operational impact on single-pilot operations using an autopilot system. 
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In light ofthese circumstances, we now determine it is reasonable to read §135.105(a) as an 
operating rule that provides relief from the two-pilot requirement of 13 5.101, and find that a 
CVR is not required for operations under § 13 5.1 0 5 when the required autopilot is used to 
comply and the ce1iificate holder possesses the appropriate operations specifications in order 
to conduct single pilot operations under §135.105. 

However, when the required autopilot is not functional, the aircraft is restricted to either 
VFR operation with a single pilot, or to operation with two pilots under a valid SIC program 
with a CVR installed on the aircraft and used during the operation. 1 In those cases where an 
autopilot is not functional for any reason, operations using an SIC may only be conducted if 
the operator has a fully approved SIC program and the aircraft is equipped with the CVR 
required by § 13 5 .151. If no CVR is installed on an aircraft configured for six or more 
passengers, an operator may not conduct two pilot operations with that aircraft. 

We continue to hold the position that a two-pilot requirement in a TCDS requires the use of a 
CVR under §135.151, and that the relief provided by an operating rule such as §135.105 
extends only to the requirement of § 13 5.101, not to any ce1iification rules or provisions in a 
TCDS. 

We appreciate your time in assisting us in re-evaluating the circumstances of day to day 
operations by many carriers. If you have fmiher questions, please feel free to contact my staff. 

1 At no time may a Minimum Equipment List (MEL) procedure (or other relief) for a 
nonfunctioning autopilot be used to allow single pilot IFR operation; the regulation itself 
precludes any such relief by calling out an "operative approved autopilot system." 


