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Dear Mr. Enzer, 

This is in response to your letter posing questions about the flight, duty, and rest regulations 
applicable to different compositions of flightcrew in an all-cargo operation conducted under the 
international rules of SubpartS of 14 C.F.R. part 121. Specifically, you ask what is the 
maximum flight deck duty time and maximum duty time that applies to a two-pilot flightcrew, a 
three-pilot flightcrew, and a four-pilot flightcrew operating under the international rules of 
Subpart S. 1 

Normally, air carriers conducting all-cargo supplemental operations under part 121 must operate 
pursuant to the flight, duty, and rest provisions of§§ 121.503 through 121.509. However, 
supplemental air carriers conducting overseas and international all-cargo operations may elect, 
pursuant to§ 121.513, to comply with the flight time limitations of§ 121.515 apd §§ 121.521 
through 121.525 (commonly referred to as the "international rules").2 

1. Two-Pilot Crew 

In response to your question as to the applicable flight, duty, and rest regulations applicable to 
all-cargo operations under the international SubpartS rules, the FAA published a proposed 
interpretation in the Federal Register and invited public comment.3 In this proposed 
interpretation, the FAA pointed out that§ 121.521 governs the smallest-size flightcrew that can 
operate under the international rules of SubpartS and that the regulatory text of§ 121.521 states 
that this section applies only to a "crew of two pilots and at least one additional flight 
crewmember."4 Thus, "the plain text of§ 121.521 states that there must be at least three flight 
crewmembers in order for§ 121.521 to apply: (1) two pilots; and (2) at least one additional flight 
crewmember."5 The proposed interpretation noted that the FAA reaffirmed this plain-text 

1 For purposes of answering your question, we will assume that the pilots on the flightcrew are the only flightcrew 
members who are participating in the operation. 
2 14 C.F.R. 121.513. 
3 Interpretation of Flight Time Limitations, 80 FR 19251 (Apr. 10, 2015). 
4 !d. at 19252 (quoting§ 121.52l(a)). 
5 !d. 
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reading of§ 121.521 in a 2012 interpretation issued to Timothy Slater6 in which the FAA found 
that a flightcrew consisting of three pilots would be subject to § 121.521. 

The FAA received two comments on this proposed interpretation. The first comment came from 
the Air Line Pilots Association, International (ALP A). ALP A supported the proposed 
interpretation, noting that it is "consistent with precedent and prevention of fatigue, and 
consistent with the intent and plain language ofthe rule." 

The other comment was submitted by an individual commenter who opposed the proposed 
interpretation. The individual commenter noted that when§ 121.521 was first created, aircraft 
utilized in transport category operations used a flight engineer (and sometimes a navigator) as 
part of the flightcrew. As aircraft became more advanced these positions were eliminated from 
the flightcrew, but, the individual commenter argued,§ 121.521 has not been updated to keep 
pace with those advancements. 

The individual commenter also stated that the title of§ 121.521 is: "Flight time limitations: Crew 
of two pilots and one additional airman as required. "7 The commenter argued that this means 
that§ 121.521 envisioned an unaugmented flightcrew because if a flight engineer or navigator is 
not necessary to safely fly the aircraft, then that crewmember is not "required" as stated in the 
title of§ 121.521. The commenter asserted that the FAA had previously adopted a similar 
position in a 2012 interpretation issued to Stephen Whitaker, in which it stated that a two pilot 
flightcrew could operate under§ 121.521 while a three-pilot flightcrew could operate under 
§ 121.523.8 

As the individual commenter pointed out, there is a conflict between two ofthe FAA's current 
interpretations. The Slater interpretation states that a three-pilot flightcrew is subject to 
§ 121.521 while the Whitaker interpretation states that a three-pilot flightcrew is subject to 
§ 121.523 and§ 121.521 applies only to a two-pilot flightcrew. After considering the comments 
and the pertinent regulatory text, we find that the Slater interpretation is correct and we reverse 
the pertinent portions of the Whitaker interpretation. 

The body of the regulatory text of§ 121.521 unambiguously states that this section applies only 
to a "crew of two pilots and at least one additional flight crewmember."9 It is a basic canon of 
statutory construction that the plain meaning of statutory text must control how that text is 
interpreted. 10 Thus, as the proposed interpretation pointed out, the plain text of§ 121.521 states 
unambiguously that there must be at least three flight crewmembers in order for§ 121.521 to 
apply: (1) two pilots; "and" (2) at least one additional flight crewmember. 

The individual commenter correctly pointed out that the title of§ 121.521 includes the phrase "as 
required" when discussing the additional airman that is part of the two-pilot flightcrew. 

6 Letter to Timothy Slater from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Sept. 7, 20 12). 
(answer to Question 1). 
7 § 121.521 (emphasis added). 
8 Letter to Stephen Whitaker from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Mar. 2, 20 12) 
9 § 121.521(a) (emphasis added). 
10 See INS v. St. Cyr, 533 U.S. 289, 309-10 (2001). 
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However, the "as required" phrase is limited solely to the title of§ 121.521, as this phrase is not 
used in the body of§ 121.521. The Supreme Court has explained that the title of a statutory 
section does not, by itself, control the interpretation of that statute, and that the title "cannot limit 
the plain meaning of the text."11 Because the regulatory text in the body of§ 121.521 states that 
this section applies to a crew of two pilots "and" at least one additional flightcrew member, the 
plain meaning of this text is that there must be a crew of two pilots and one other flightcrew 
member. With regard to the individual commenter's viewpoint that§ 121.521 needs to be 
updated to take into account advances in technology that took place after this regulation was first 
promulgated, the FAA notes that, under the Administrative Procedure Act, the unambiguous 
regulatory text of§ 121.521 can only be changed via legislative rulemaking and not through an 
. . 12 mterpretatwn. 

Accordingly, we find that§ 121.521 does not apply to a flightcrew consisting solely of two 
pilots. Instead, that flightcrew would be subject to the provisions of§ 121.503 and§ 121.505. 
Each pilot's maximum daily duty time would be 16 hours in a 24-consecutive-hour period per 
§ 121.505(b ). In addition, the two-pilot flightcrew would also have to abide by all of the other 
requirements specified in§ 121.503 and§ 121.505. 

2. Three-Pilot Crew 

Turning to a three-pilot flightcrew, because a three-pilot crew would consist of two pilots and 
one additional flight crewmember, that crew would be subject to§ 121.521.13 While§ 121.521 
imposes requirements on how much rest an airman must be provided and restricts the amount of 
time that an airman can be aloft, § 121.521 does not directly restrict the maximum amount of 
duty time or flight deck duty time that an airman can be assigned. 

We note, however, that the other restrictions of§ 121.521 can indirectly affect the permissible 
amount of duty time and flight deck duty time that is available to an airman. For example, 
§ 121.521(a) prohibits an airman from being aloft for longer than 12 hours in a 24-consecutive­
hour period. While this regulation does not directly limit flight deck duty time, limiting the time 
that an airman can be aloft also indirectly limits flight deck duty time. An airman operating 
under § 121.521 is responsible for abiding by all applicable requirements of§ 121.521. 

3. Four-Pilot Crew 

Turning to a four-pilot flightcrew, because this flightcrew consists of three pilots and one 
additional airman, this crew would be subject to § 121.523. A flight crewmember subject to 
§ 121.523 cannot be scheduled for more than 30 hours of continuous duty, pursuant to 
§ 121.523(c). Section 121.523 does not directly restrict flight deck duty time for pilots, 14 but as 
discussed previously with regard to other flight, duty, and rest provisions, the other provisions of 

!I ld. 
12 See 5 U.S.C. § 553 (specifYing the requirements for a rulemaking). 
13 For purposes of answering your questions with regard to a three or four-pilot crew, we will assume that the pilots 
in your hypothetical are not assigned to more than one type offlightcrew during any 30 consecutive days. 
14 Section 121.523(a) limits flight deck duty time for flight engineers and navigators to 12 hours during a 
24-consecutive-hour period. 
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§ 121.523 may indirectly limit the amount of flight deck duty time that is available to an airman. 
An airman operating under§ 121.523 is responsible for abiding by all applicable requirements of 
§ 121.523. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Alex Zektser, Attorney, Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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