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Dear Mr. Keller: 

This letter responds to your February 25, 2015 request for a legal interpretation regarding the 
failure to perform maintenance deemed mandatory by manufacturers of aircraft or aircraft 
components and systems installed on aircraft issued special light-sport aircraft (S-LSA) 
airworthiness cetiificates. 

In your letter you asked four initial questions and an additional three questions to be answered 
depending on the FAA's response to the initial questions. We will respond to your initial four 
questions below and not address to the additional three questions. 

1. Is an S-LSA airworthiness certificate rendered invalid when mandatory schedules for 
overhaul or replacement of components are disregarded and a component or system 
has exceeded a life limit specified in a manufacturer's maintenance manual? 

The short answer to your question is no, an airworthiness certificate cannot be "rendered 
invalid," though it may be rendered ineffective. Under§ 21.190(b)(l)(ii) and (c) the FAA will 
issue a special airworthiness cetiificate in the light-spmi category if the aircraft meets the FAA's 
requirements. If maintenance on an aircraft is not performed in accordance with 14 CFR parts 
43 and 91, the aircraft's airworthiness certificate is ineffective under 14 CFR § 21.181(a)(3)­
this would render the cetiificate neither appropriate nor current1 for the purposes of§ 
91.203(a)(1), which requires that an appropriate and current airwmihiness certificate be in an 
aircraft when it is operated. The term invalid in this context does not appear in the FAA's 
relevant regulations. Nevertheless, the airworthiness cetiificate may be ineffective and, if 
operated while ineffective, the operator may be subject to enforcement action. 

1 See Legal Interpretation to Mr. Michael Mertens from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for 
Regulations (June 1, 20 12). 



2. Does the FAA consider such an aircraft operated as presumed above to still be 
airworthy and should the agency take no enforcement action against owners or 
operators of an aircraft operated with components and/or systems beyond time 
between overhauls (TBO) and/or outside manufacturer specified life limits as 
described in the manufacturer's maintenance manuals? 

2 

The aircraft would not be airworthy if operated beyond TBO or outside the manufacturer's 
specified life limits. Section 21.181 ( a)(3 )(ii) states that "a special airworthiness certificate in the 
light-sport category is effective as long as the aircraft conforms to its original configuration, 
except for those alterations performed in accordance with an applicable consensus standard and 
authorized by the aircraft's manufacturer or a person acceptable to the FAA." An aircraft that is 
operated after components have exceeded life limits specified in the manufacturer's maintenance 
manual or other procedures developed by a person acceptable to the FAA would not comply with 
§ 21.181. 

You presented the following facts in a hypothetical: (1) schedules for overhaul or replacement of 
components were disregarded, (2) a component or system has exceeded a life limit specified in a 
manufacturer's maintenance manual, and (3) alterations or repairs were not performed in 
accordance with an applicable consensus standard authorized by the aircraft's manufacturer or by 
a person acceptable to the FAA. Therefore, in this situation the aircraft no longer conforms to its 
original configuration and its airworthiness certificate is no longer effective. Any operation of 
an aircraft with an ineffective airworthiness certificate would cause the operator to be subject to 
enforcement action. 

3. May an owner, operator, or maintenance technician simply rely on its own home­
made alternative maintenance program, which it alone has deemed sufficient without 
outside approval, where it deviates from the requirements of a manufacturer's 
maintenance manual with respect to exceeding mandatory maintenance overhaul or 
replacement schedules? 

The short answer is no. An owner, operator, or maintenance technician may not rely upon its 
own "homemade" alternative maintenance or inspection procedures. Under§ 91.327(b)(1), 
maintenance and inspection procedures must be developed by the aircraft manufacturer or a 
person acceptable to the FAA. Unless the owner, operator, or maintenance technician is the 
manufacturer or is a person acceptable to the FAA, that person may not rely upon that person's 
own alternative maintenance program to meet the requirements of§ 91.327(b)(l). 

4. Is the only person acceptable to the FAA who may grant approval of an alternate 
method of meeting the maintenance requirements, including the determination of the 
propriety of exceeding manufacturer's life limits and/or TBO schedules, the 
manufacturer or an entity who has assumed responsibility for the aircraft subsequent 
to the original manufacturer going out ofbusiness, and if not, who else may be 
considered a person acceptable to the FAA? 

The shmi answer is no, the manufacturer or the manufacturer's successor in interest are not the 
only persons that may be acceptable to the FAA. The manufacturer or an entity that has assumed 
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responsibility for an aircraft after the manufacturer has gone out of business would be acceptable 
to the FAA, but they are not the only persons acceptable to the FAA. Other persons acceptable 
to the FAA may be determined on a case-by-case basis upon the presentation of specific facts to 
the FAA.2 

In your request, you asked the FAA to answer questions five through seven only if we respond to 
the first four questions in a specific manner. We have explained above that (1) overhaul and 
replacement times in a manufacturer's maintenance manuals are mandatory unless otherwise 
authorized by the aircraft's manufacturer or by a person acceptable to the FAA, (2) violations of 
§ 91.327(b)(l) are subject to enforcement action, and (3) an SLSA's airworthiness cetiificate is 
ineffective if the operator does not comply with the repair and overhaul schedules of the 
manufacturer or a person acceptable to the FAA. Therefore, due to our responses to your first 
four questions, it is not necessary for us to address questions five through seven. 

This response was prepared by Benjamin Borelli, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Flight Standards Service. If you need 
fmiher assistance, please contact our office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 

2 The FAA will be guided by the preamble discussion of the term "person acceptable to the FAA'' in the final rule 
Certification of Aircraft and Airmen for the Operation of Light-Sport Aircraft, 69 Fed Reg. 44772,44854 (July 27, 
2004). 


