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Re: Request for Legal Interpretation of 14 C.F.R. § 21.50(b) Concerning 
Whether a Design Approval Holder (DAH) Must Furnish Complete 
Instructions for Continued Airworthiness (ICA) to the Operator of an 
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Aircraft Operated as Public Aircraft Operations (PAO) If the Aircraft 
Has an FAA-Issued Standard Airworthiness Certificate 

Dear Mr. Oakley: 

This responds to your letter dated September 2, 2014, asking whether the provisions in 14 C.F.R. 
§ 21.50(b) that require design approval holders (DAH) to furnish complete Instructions for 
Continued Airworthiness (ICA) to the owner of each type aircraft, engine, or propeller apply 
when the person seeking the ICA is "a Public Use operator of a FAA Type Certified aircraft, 
engine and/or propeller that has an airworthiness certificate?" The answer to your question is 
yes, provided the operator is the aircraft owner. You asked related questions of whether the 
operator of an aircraft originally delivered without an airworthiness certificate could "engage the 
services of an FAA DAR [Designated Airworthiness Representative] to obtain a standard 
airworthiness certificate" for the aircraft, and whether obtaining a standard airworthiness 
certificate in this manner obligates the DAH to furnish complete ICA to the PAO operator? 
Again, with the same clarification, our answer is yes. 

Section 21.50(b) states, in pertinent part: 

The holder of a design approval, including either the type certificate or supplemental type 
certificate for an aircraft, aircraft engine, or propeller for which application was made 
after January 28, 1981, must furnish at least one set of complete Instructions for 
Continued Airworthiness to the owner of each type aircraft, aircraft engine, or propeller 
upon its delivery, or upon issuance of the first standard airworthiness certificate for the 
affected aircraft, whichever occurs later. The Instructions must be prepared in 
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accordance with§§ 23.1529, 25.1529, 27.1529, 29.1529, 31.82, 33.4, 35.4, or part 26 of 
this subchapter, or as specified in the applicable airworthiness criteria for special classes 
of aircraft defined in§ 2 l. l 7(b ), as applicable .... Thereafter, the holder of a design 
approval must make those instructions available to any other person required by this 
chapter to comply with any of the terms of those instructions. In addition, changes to the 
Instructions for Continued Airworthiness shall be made available to any person required 
by this chapter to comply with any of those instructions. 

This regulation requires a DAH to furnish complete ICA to the owner of an aircraft that has an 
FAA-issued type certificate-either upon the aircraft's delivery, or upon issuance of the first 
standard airworthiness certificate for the affected aircraft, whichever occurs later. In answering 
your question, we assume the delivery criteria is met because the aircraft has an operator; and we 
assume the aircraft has a standard airworthiness certificate. 1 Your question, however, asked 
whether a DAH is obliged to furnish the ICA to the operator of an aircraft that is operated in 
"Public Use" (as a public aircraft operation (PAO)). Under§ 21.50(b), a DAH is not obligated to 
furnish ICA to an aircraft operator unless that operator is also the owner. Whether the aircraft is 
operated as a civil aircraft or as a PAO aircraft is not determinative as to whether the DAH must 
furnish the ICA to the owner. What does control is whether an aircraft that has been issued an 
FAA type certificate is delivered to the owner, or whether the aircraft has been issued an FAA 
standard airworthiness certificate, whichever occurs later in time. 

In addition to inquiring about a DAH's obligation to furnish ICA to an operator of a type 
certificated aircraft having an airworthiness certificate, your question also asked about a DAH's 
obligation to provide ICA for type certificated engines and propellers of the affected aircraft. 
Under§ 21.50(b), the engine and propeller DAH is obligated to furnish ICA for those engines 
and propellers to the owner of the type-certificated aircraft if the aircraft has a standard 
airworthiness certificate. Again, this obligation is limited to providing the ICA to the product 
owner, not the operator (unless they are the same person). 

It is not uncommon for the aircraft owner and operator to be the same person, in which case the 
owner/operator would be entitled to receive ICA from the DAH. When they are not the same 
person, the owner may provide the ICA to an operator in order to facilitate proper maintenance 
of the aircraft. An FAA Policy Statement (PS-AIR-21-50-01) issued on March 23, 2012 (a copy 
of which is enclosed with this letter), by the Aircraft Certification Service's Aircraft Engineering 
Division makes clear that the FAA will not accept restrictive statements or terms in the ICA that 
attempt to limit a product owner's ability to distribute ICA to persons authorized by the FAA to 
implement the instructions, including operators or maintenance providers. 

Your second question, also relating to an aircraft operated as a PAO aircraft, is similar to your 
first, except that it assumes a delivered aircraft that does not initially have an airworthiness 
certificate. Until the aircraft is issued a standard airworthiness certificate, the DAH is not 
obligated under§ 21.50(b) to furnish ICA to the owner. If the owner or the operator later 
engages the ~ervices of a DAR to obtain a standard airworthiness certificate for the aircraft, and 
as a result the FAA issues that certificate, then the DAH (which would include the DAHs for the 

1 Other types of airworthiness certificates (such as primary, restricted, limited, light-sport, and provisional 
airworthiness certificates) do not trigger the requirement § 2 l .50(b) to furnish ICA to owners. 
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engine and the propeller of the affected aircraft) is obligated under§ 21.50(b) to furnish 
complete ICA to the owner. The requirement to furnish ICA is triggered by the issuance of the 
standard certificate of airworthiness without regard to whether the DAH or the aircraft owner or 
operator applied for the certificate. As before, the obligation is for the DAHs to furnish these 
ICA to the owner, and not to the operator, without regard to whether the operation of the aircraft 
is in civil or public use. As noted above, the aircraft owner may provide these ICA to the 
operator or to an authorized maintenance provider of the owner's choice. 

This response was prepared by Edmund A verman, an attorney in the Regulations Division in the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) 
in the Flight Standards Service, and with the Aircraft Engineering Division (AIR-100) in the 
Aircraft Certification Service. If you have additional questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

national Law, 

Enclosure 


