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Re: Support Pilot Qualifications 

Dear Mr. Dent: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your April 29, 2016 request for interpretation of the qualifications of a 
suppmi pilot. In your letter, you ask the following questions: 

I) On a multi-engine turbo-jet simulator can a Part 135 (§§ 135.293, 135.297) checkride be 
conducted with a support pilot who is not a pilot that is qualified under Part 135 with the 
certificate holder? 

2) Can training be conducted utilizing a support pilot that is not a Part 135 current pilot with 
the air carrier? 

I presume your use of the term "support pilot" refers to a person who is acting as pilot monitoring 
( either pilot in command or second in command) during air carrier simulator training or checking. 
It is noted that "support pilot" could also refer to a person performing the role of pilot flying so 
that another pilot may be trained to perform the duties of pilot monitoring. 

Although FAA' s regulations do not address specific requirements for a support pilot, the FAA 
does address crew pairing for simulator checking and training in Order 8900.1 at paragraph 3-
4414 F. An air carrier's approved training program should additionally outline seat support 
protocols, especially for use with a contract training provider. For further information about these 
policies, please contact the Air Transportation Division (AFS-200) of the Flight Standards 
Service. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your inquiry. If you need further 
assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by Courtney 
Freeman, an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the Air Transportation Division of the Flight Standards Service. 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 



Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Jim Dent 
310 SW 120 Terr 
Plantation Fl 33325 

To Whom It May Concern, 

My question is regarding a Part 135.293/297 check ride. On a multi-engine turbo-jet simulator can a Part 
135 checkride be conducted with a support pilot who is NOT a pilot that is qualified under Part 135 with 
the certificate holder? 

Additionally can training be conducted utilizing a support pilot that is NOT a Part 135 current pilot with 
the air carrier. 

Respectftifry toim:;, 

Jim Dent 




