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This responds to your June 1, 2016 request for an interpretation of§§ 121.368(h) and 
135.426(h), each of which requires an air carrier, when contracting for maintenance, to provide 
to the FAA a list that includes the name and address where the work is carried out for each 
maintenance provider that performs work for the caiTier, and a description of the type of work to 
be performed at each location. Specifically, with respect to five numbered scenarios, you ask 
whether an air caiTier that contracts for maintenance with a maintenance provider1 must include 
the name and other required information for a certificated airframe and powerplant (A&P) 
mechanic who actually performed the work while employed by the "maintenance provider" (the 
contracted entity). You also ask whether this inclusion would be in addition to providing the 
information for a non-certificated maintenance provider for whom the individual mechanic 
works. You state that it is the Air Carrier Maintenance Branch (AFS-330) position that the 
"maintenance provider" intended by the regulation is the person who actually performs the work. 

We note that the term maintenance provider is defined in both§§ 121.368(a)(l) and 
135.426(a)(l) to be "any person who performs maintenance, preventive maintenance, or an 
alteration for a ce1iificate holder other than a person who is trained by and employed directly by 
that certificate holder." We address your scenarios in order: 

I In four of your five scenarios, an air carrier contracts with an entity termed a "maintenance provider"-an 
organization that provides maintenance services for air can-iers. In two of the scenarios the contracted maintenance 
provider entity is FAA-certificated (e.g., a repair station) and in two scenarios the contracted entity is non­
certificated (we assume this means a labor broker of some so1t). 



Scenario #1: An A&P mechanic is working for a non-ce1iificated MP [ maintenance 
provider] and signs for the maintenance performed with his/her ce1iificate 
number. 

Response: The A&P mechanic's name and the associated information must be included 
on the maintenance provider list. While the contract may be between the air carrier and the 
"non-certificated maintenance provider," the contracted paiiy in your scenmio is not the actual 
maintenance provider because the entity is not certificated to perform maintenance and approve 
the work for return to service. In accordance with the definition of a maintenance provider in 
§§ 121.368(a)(l) and 135.426(a)(l), it is the A&P mechanic who performed the work that is the 
maintenance provider referenced in§§ 121.368(h) and 135.426(h). 

Scenario #2: An A&P mechanic is working for a non-certificated MP and signs 
for the maintenance performed with a MP stamp number or other 
means of employee identification. 
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Response: The A&P mechanic's qame and the associated information must be included 
on the list as the maintenance provider. As in our response to Scenario #1, above, while the 
contract may be between the air carrier and the "non-certificated maintenance provider," the 
contracted party in your scenario is not the actual maintenance provider because the entity is not 
ce1iificated to perform maintenance and approve the work for return to service. Moreover, 
although the A&P mechanic who performed the work may also sign for the work using his or her 
employer's MP stamp number or other means of employee identification for purposes of the 
employer's protocols, the mechanic should also sign for the work using his or her name, 
certificate number, and kind of certificate held, as required by§ 43.9. 

Scenario #3: An A&P mechanic is working for a ce1iificated MP and uses his or her 
A&P certificate number to sign for the maintenance performed. 

Response: The A&P mechanic's name and the associated information must be included 
on the maintenance provider list. Similar to our response to Scenarios # 1 and #2, above, while 
the contract may be between the air can-ier and the "certificated maintenance provider," the 
contracted party in your scenario ( even though FAA-certificated to perform maintenance) is not 
the actual maintenance provider because, under the facts presented, the mechanic performed the 
work and, presumably, made a proper maintenance entry approving the item(s) for return to 
service in accordance with§ 43.9. As you c01Tectly suggested, in the case of multiple A&P 
mechanics employed by the ce1iificated MP ( each signing for the work they performed using 
their individual A&P ce1iificate numbers in accordance with§ 43.9), each of those mechanics' 
names and the associated information must be included on the maintenance provider list 
referenced in§§ 121.368(h) and 135.426(h). 



Scenario #4: An A&P mechanic is working for a certificated MP and uses 
the MP certificate number to sign for the work performed. 
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Response: In this case, the ce1iificated maintenance provider (e.g., a ce1iificated repair 
station) with which the air carrier contracted for maintenance is the maintenance provider that 
performed the work-that "MP" entity bears airwmihiness responsibility by approving the work 
for return to service and using its own ce1iificate number on the maintenance record. 
Accordingly, that entity is the maintenance provider that must be included on the list referenced 
in§§ 121.368(h) and 135.426(h). 

Scenario #5: An individual A&P mechanic is directly contracted with by the 
air carrier, but is not an employee of the air carrier. 

Response: The person in this scenario fits the definition of a maintenance provider in 
§§ 121.368(a)(l) and 135.426(a)(l). Under§§ 121.368(h) and 135.426(h), because this air 
carrier contracted for maintenance with the mechanic, the carrier must include on its list the 
name, physical address, or addresses, where the work is carried out, the name of the maintenance 
provider (the mechanic), and a description of the type of maintenance performed at each 
location. In the case of multiple A&P mechanics contracted with by the air carrier who meet the 
definition of a maintenance provider, the names of each mechanic must be included on the list 
along with the associated information required by the regulation. 
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The Aircraft Maintenance Division, Air Carrier Maintenance Branch, AFS-330, has received an 
inquiry from the Flight Standards Eastern Regional Office, AEA-200, asking for guidance to 
determine when an Airframe & Powerplant (A&P) mechanic is required to be individually listed 
on the Maintenance Provider List (MPL) required by 14 CPR section 121.368(h). 

Question: Is an A&P mechanic working under their A&P certificate, that is employed by a non­
certificated maintenance provider (MP) and performing maintenance on a 14 CPR Part 121 Air 
Carrier, required to be listed separately on the MPL in addition to the non-certificated MP they work 
for? 

Argument: We in Flight Standards believe there are variables that may affect how this question 
is answered. We contend that section 121.368(h) requires that the person actually performing the 
maintenance is the MP intended by this regulation. Provided below are examples of different 
scenarios that we believe may determine whether or not an individual A&P mechanic is required 
to be listed on the MPL: 

• Scenario # 1: An A&P mechanic is working for a non-certificated MP and signs for the 
maintenance performed with his/her certificate number. 

o We believe that in this scenario, the A&P mechanic is the MP and must be listed 
on the MPL. 

• Scenario #2: An A&P mechanic is working for a non-certificated MP and signs for the 
maintenance performed with a MP stamp number or other means of employee 
identification. 

o We believe that in this scenario, the non-certificated MP is the MP that must be 
listed on the MPL. The A&P mechanic should not be listed. 

•Scenario #3: An A&P mechanic is working for a certificated MP and uses their A&P 
certificate number to sign for the maintenance performed. 

o In this scenario, we believe that the A&P 1nechanic is the MP, and that A&P 
mechanic must be listed on the MPL. In the case of multiple A&P mechanics at 



the MP signing for work with their individual A&P certificates, each A&P 
mechanic must be listed separately on the MPL. 
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• Scenario #4: An A&P mechanic is working for a certificated MP and uses the MP 
certificate number to sign for the work performed. 

o We believe that in this scenario, the certificated MP is the MP that must be listed 
on the MPL. The A&P mechanic should not be listed. 

• Scenario #5: An individual A&P mechanic is directly contracted with by the air carrier, but 
is not an employee of the air carrier. 

o In this scenario, we believe that the individual A&P mechanic is the MP, and that 
individual A&P must be listed on the MPL. In the case of multiple A&P 
mechanics, each directly contracted wlth by the air carrier, each A&P must be 
listed separately on the MPL. 

We would appreciate guidance from AGC-200 in answering this question. If you have any 
additional questions regarding this memorandum, please contact the Aircraft Maintenance Division 
at (202) 267-1675. 




