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Requirements 

Dear Mr. Ragland: 

This is in response to your letter dated March 12, 2016 in which you requested clarification 
of 14 C.F .R. § 141.63 which sets forth the examining authority qualification requirements. 
Specifically your letter states that you "are being denied examining authority on the basis 
that [you] do not have a 90% pass rate on 10 different students in each of the courses for 
which [you] have requested examining authority" and that you do not see this requirement in 
the language of §141.63. 

In the case of your denial, in an e-mail dated March 1, 2016,1 the POI determined that "[a]t 
this time you do not qualify for examining authority in any one course since you have not 
done the required 10 examinations in the last 24 months in any of your approved courses." 
Section 141.9 states that "the FAA issues examining authority to a pilot school for a training 
course if the pilot school and its training course meet the requirements of subpart D" of part 
141. The FAA provides examining authority on a course-by-course basis. This means that if 
the pilot school makes a specific application for a course, the FAA will issue examining 
authority as long as it meets the qualification requirements of§ 141.63 for that specific 
course of training. 74 FR 42500, 42538, Aug. 21, 2009; Legal Interpretation to Jared Testa 
dated July 1, 2011. 

While all the requirements of §141.63 must be met before the FAA will issue examining 
authority to a pilot school for a specific training course, your request appears to be 
specifically requesting clarification of the requirements contained in §141.63(a)(5). Section 
141.63(a) provides, in relevant part, that a pilot school must meet the following prerequisites 
to receive initial approval for examining authority: 

I The request for legal interpretation included a copy of Mr. Ragland's application for pilot school certification 
and examining authority, and the March 1, 2016 e-mail determination. 



( 5) Within 24 calendar months before the date of the 
application for examining authority, that school must meet 
the following requirements--

(i) The school must have trained at least 10 students in the 
training course for which examining authority is sought and 
recommend those students for pilot, flight instructor or 
ground instructor certificate or rating; and 

(ii) At least 90 percent of those students passed the required 
practical or knowledge test, or any combination thereof, for 
the pilot, flight instructor, or ground instructor certificate or 
training on the first attempt, and that test was given by --

(A) An FAA inspector; or 
(B) An examiner who is not an employee of the school. 

You state that you are being denied examining authority because you did not have a pass 
rate of 90% on 10 different students in each course for which you requested examining 
authority. As examining authority is issued on a course-by-course basis, each course for 
which a pilot school requests examining authority is considered individually when 
determining whether the requirements of§ 141.63 have been met. In addition to the other 
requirements of §141.63, the pilot school must satisfy the requirements of §141.63(a)(5)(i) 
and (a)(S)(ii) for each course. 
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To meet the quantity of training standard of§ 141.63(a)(5)(i), within 24 months prior to the 
date of its application for examining authority the pilot school must have trained at least 10 
students in the training course for which examining authority is sought and recommend 
those students for pilot, flight instructor or ground instructor certificate or rating. For 
example, if a pilot school is requesting examining authority in its Private Pilot Airplane 
Single Engine Land ("Private Pilot course") course, then within 24 months before its 
application for examining authority, it must train and recommend for the appropriate 
certificate at least 10 students in the Private Pilot course. If at the same time, the same pilot 
school requests examining authority in its Commercial Pilot Airplane Single Engine Land 
course ("Commercial Pilot course"), it must also train and recommend at least 10 students in 
that course within the 24 months before its application for examining authority. However, if 
a pilot school requesting examining authority had trained and recommended less than 10 
students in the paiiicular course for which it was requesting examining authority it would 
fail to meet the requirement of §141.63(a)(5)(i). In that situation, the pilot school's pass rate 
for that specific course would be iTI'elevant because the pilot school failed to meet the 
minimum threshold for establishing its pass rate for this particular course. 

To satisfy the quality of training standard contained in §141.63(a)(5)(ii), at least 90% of the 
graduates of a flight course in which the school desires to obtain examining authority must 
pass the required practical or knowledge test ( or any combination thereof) given by a FAA 
inspector or an examiner who is not an employee of the school on the first attempt. 62 FR 



16220, 16282, April 4, 1997. In a notice of proposed rulemaking, the application of 
§ 141.63(a)(5)(ii) was explained with the following example: "if 40 students graduate from 
an approved course, but only 10 of those students receive a final test given by an FAA 
inspector, or by a designated examiner who is not an employee of the school, then 90 
percent of those 10 students would have had to have passed the test on the first attempt." 60 
FR 41160, 41185, August 11, 1995. 

3 

As previously stated, § 141.63 examining authority is based upon individual training courses. 
While the language of §141.63(a)(5) does not state explicitly that the 10 students must be 
different students, express language seem unnecessary as it is unlikely that a person would 
graduate from a specific training course more than one time. 

However, if the pilot school trains the same student in multiple courses for which it is 
requesting examining authority, that student would count towards the minimum 10 students 
in each course for which that student is trained and recommended for pilot, flight instructor 
or ground instructor certificate or rating. For example, a pilot school applies for examining 
authority in the Private Pilot course and Instrument Rating, Airplane course. Within 24 
months before its application for examining authority the pilot school trains Student # 1 in 
the Private Pilot Course and recommends Student #1 for a pilot certificate. Also within 24 
months before its application for examining authority, the pilot school trains Student #1 in 
the Instrument Rating, Airplane course and recommends Student # 1 for the appropriate 
rating Since the FAA issues examining authority on a course-by-course basis Student #1 
may be counted towards the minimum quantity of students required to be trained and 
recommended for the Private Pilot course and for the Instrument Rating course. 

Both the quantity of training and the quality of training requirements of §141.63(a)(5) must 
be met for each course for which examining authority is requested. You requested 
examining authority in 6 different courses. To meet the requirements of §141.63(a)(5)(i), for 
each of the courses you requested examining authority in you must have trained and 
recommended for pilot, flight or ground instructor ce1iificate or rating at least 10 students in 
each course. Based upon the information that you submitted, the POI was correct in stating 
you had not met the requirements for examining authority in any one course. In no 
individual course did your school train and recommend for the appropriate certificate or 
rating at least 10 students within the 24-calendar months before the date of your 
application.2 As a result, no individual course you requested examining authority for met 
the requirements of§ 141.63. 

This response was prepared by Melissa Crain, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the General Aviation and Commercial 

2 Mr. Ragland's application requested examining authority in 6 different courses: Private Pilot Airplane Single 
Engine Land; Commercial Pilot Airplane Single Engine Land; Instrument Rating Course, Instrument Airplane; 
Flight Instructor Course, Airplane Single & Multiengine; Flight Instructor Instrument, Single Engine Land; 
Additional Aircraft Class Rating, Airplane Multiengine. The documentation shows that in each individual 
course, less than 10 students were trained and recommend for pilot, flight instructor or ground instructor 
certificate or rating. 
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Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 



March 12, 2016 

Anne Moore, Esq. 

FAA Assistant Chief Counsel, Regulations Division 

800 Independence Ave., SW 

Washington, DC 20591 

Dear Ms. Moore, 

I read your legal interpretation to Jared Testa, July 1, 2011, and Juri Milner in September 24, 

2010 on Part 141 flight training. Our issue is different than in the fvlilner and Testa cases. We 

are being denied examining aLithority on the basis that we do not have a 90% pass rate on 10 

different students in each of the courses for which we have requested examining authority 

(FAA email attached). I do not see this requirement in the language of section 141.63. 

I am requesting clarification on this issue and have attached the request if it is of value to you. 

I know your office is very busy but we would appreciat(~ a timely answer since our renewal is up 

in June 2016. 

Thank you, 

. /7 c 
fv (±f. ,X:~cil Q~~"-) 

Sam . ~d, Cnief1~light Instructor 

New Mexico Flying Eagle\rlrns Arizona Aero-Tech 

6961 S. Apron Drive 

Tucson, AZ. 85756 
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