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Dear Mr. Remsen: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your February 15, 2016 letter asking whether, in a flightcrew of 
three pilots, 14 C.F.R. part 117 requires a landing pilot to "take a break during a ce1iain 
period of the flight regardless of his personal choice." 

Your letter cites the Nels on interpretation issued on September 3, 2015, which addresses 
a four-person crew. You state the provisions of the regulations that set f01ih requirements 
for in-flight rest apply more suitably to flightcrews of four pilots, rather than three. You 
also state captains often assign a particular break to the pilot who will be landing the 
aircraft, yet the pilot landing rarely volunteers to choose the "last break." Based on these 
factors, you ask whether the Federal Aviation Administration (FAA) intends to require a 
landing pilot to take a break, notwithstanding personal choice or the perceived need for a 
break. The answer is yes; the regulations require the landing pilot to take a break close to 
the time he or she will be landing the aircraft. 

As you know, part 117 contains a set of flight, duty, and rest regulations that apply to all 
part 121 passenger operations, as well as ce1iain operations under paii 91. 1 These rules 
limit the length of a flightcrew member's daily flight duty period (FDP). Daily FDP 
limits for augmented operations, as described in your request for interpretation, are 
codified at § 117.17 and Table C. Specifically, § 117.17( c )(1) prohibits ce1iificate holders 
from assigning, and flightcrew members from accepting, an assignment unless two 
consecutive hours in the second half of the FDP are available for in-flight rest for the 
pilot who flies the aircraft during landing. Table C includes a chaii distinguishing 
between three- and four-pilot compositions, to provide higher maximum FDPs for crews 
of four pilots. As explained in the FAA's preamble adopting the provisions of Table C, 
the maximum FDPs permissible for three-pilot crews are distinct from the maximums 
applicable to four-pilot crews because, "in a three-pilot crew, each pilot spends more time 
piloting the aircraft." 77 Fed. Reg. 330, 368 (Jan. 4, 2012). Three-pilot crews spend less 
time resting; therefore, Table C sets fo1ih lower FDP limits for such crews. This 
distinction between three- and four-pilot crews in Table C indicates the provisions of 
§ 117 .17( c )(1) are not more suitable for four-pilot crews, but rather demonstrates the 

1 14 C.F.R. § 117.1. 



FAA's consideration for different compositions offlightcrews. The FAA addressed both 
types of flightcrew compositions in its rule, and explained its rationale for the distinction 
in the preamble that describes the requirements. 

As the FAA stated in its 2012 adoption of the changes to § 11 7 .1 7 ( c )(1 ), the section 
allows air caITiers flexibility with scheduling flight segments for augmented FDPs, while 
ensuring the landing flightcrew member receives at least two hours of continuous rest 
close to the time he or she will be landing the aircraft. The Nelson interpretation to which 
your letter refers is consistent with this description. Regardless of whether the landing 
pilot is part of a three- or four-pilot crew, and regardless of his or her personal choice, the 
landing pilot must have an opp01iunity for rest that is consistent with the plain language 
of l l 7.l 7(c)(l) and Table C. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Katie Inman and Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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-l¥iatk 'j/. Bury Deputy Chief Counsel 
Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 

Feb 15, 2016 

Richard D Re.msen 
.·--... ·,PO.Box 7f53· · 

Redmond~ WA 98073 

Subject: .. Pat1117 ~17(c)(l) Interpretation R~garding.In:F1ight Rest for an 
Augmented Crew ·. ,',,' 

The Nelson Legal interpretation letter of Sept. 3,. 2015 only addresses a 4 pilot 
crew. The problem I have. seen below occurs mostly on a 3 pilot crew. Flights 
with 4 pilots seem to naturally fit better into the 
FAR. 

Th.e FAR says the break must be "available" during the last half of the flight 
for the pilot landing. Numerous Capt's are now assigning a 
particular break to the pilot landing. I have rarely seen the pilot landing 
voluntarily choose the "last break11 during my 28 years of augrn.ented crew 

--~·--· ,-·-"·-experience~ .. ·And·-to,·accomplishthis·, the Ca.ptis-usually splitting up the break 
of the 3rd crew member~ again something we have not done in the past. Is it 
the FAA's intent to require a landing pHot to take a break during a certain 
period of the flight regardless of his personal choice? 

Thank.you~ 

Rich Remsen 

· .. ··--··--·"·-·. 



U.S. Deportment 
of Tronsportotlan 

FedG!ol Aviation 
Admfnistrafion 

Sf P 3 2015 
Todd Nelson 
1801 Manning Ave S 
Afton, MN 55501 

Office of the Chief Counsel 800 ln<;fependence Ave., S.W, 
Wa$hington, D.C. 20591 

Subject: Part 117 .17 Interpretation Regarding fo-Flight Rest for an Augmented Crew 

Dear Mr. Nelson: 

This letter is provided in response to your April 12, 2015 request for a legal interpretation 
regarding in-flight r¢st for an augrnentf'A. ctew. The provision at issue is 14 CFR 
§ l l7.17. The regulation states that "two consecutive hours in the second half of the 
flight duty period [must be] available for in-flight ~~t for the pilot flying the aircraft , 
during landing." 14 C.F,R. § 1 l 7.17(c)(l ). In addition, "ninety coMecutlve minutes (for 
in-flight rest must be] available,,'~ for the pilot perfonning monitoring duties during 
landing. § 117.17(c)(2). 

In your request for inteq1retation, you asked a variety of questions about a single scenario 
i:n which an. augmented or~w of four is schoouled ~o operat~ a flight from N ei-Yark, NJ 
(EWR.) to Mumbai, India (BOM). The flight time is scheduled at 15 hours in length and 
the flightcrew has detemdned~ during the pi:e-tl.ight briefing; that two rest breaks will be 
taken in. flight. Each bre-ak amounts to 6'.30 hours in length and each flightcrew member 
is offered the oppottunity to choose which break he or she wishes to take. We \viU 
a.sg1une; for the purposes of th.is inteq,retation~ that one rest break happens in the first ha.If 
of"the flight, and the second happens duri1ig the second half of the ilight. We will also 
assume that the 15 hour flight is the entire flight duty period (''FDP'1). Your questions 
will be answered in the below parag.raphs" 

L The first question you asked is; ••Given the above scenarjo, is the flying crew 

required to take the second of the two breaks in order to comply with FAR 
l 17. l7(c)?" 

The answer is yes, for those t1ig.htcrew mcmbe~ who are .flying the plane during lan.dio.g. 
That tlighwrew rnetnber would have to take the second break, .although it would not ha'Ye 
to be the full 6 hours and 30 minutes ~,only the two consecutive hours axe required by the 
role fol" the .individual flying the plane during landing, If the flighterew member is 
mon.itoxing the. ai!c,raft during landing,, ninety minutes are requked during the cow:se of 
the flight and the break could be taken at any po.int. 



2. The second question you asked is: "Does the tcrn1 'availabit:' as used in FAR 

1 J. 7.17 require the cre'W.member to in fact be on break for the time outlined in 

FAR l l7.17'r 

The ,mswer i::. yes. The preamble to the .final role establishing § 117, 17( c )(1) aud (2) 
specifically .states tha.t this section "require,Y two hours of i.0:-flight rest in the second half 
of the I<'DP for the pilot who will be flying the aircraft during landing. ,)l 

3 _ Th~ third question. you asked is: "If the flying cre,..vrnembers do not actoally take 
any rest opportunities during the second half of the flig4t, are they operating in 
violation of FAR 117.17?'' 

The crevvmember would be operating in violation of§ 117.l 7(c)(I) and (2) assuming the 
flightcrew members at issue are those who are operating the landing. According to the 
plain language of the mle, if The can:ier provided rest o_ppoqunities a11d the flying 
crewmember did not take any rest opportunities, the flying crewmember would not be 
pemtitted to accept an assignment_ As long a.<i the carrier provid~d the rest opportunity, 
the carrieJ.' is not in violation. If the carrier did.1~ot provide. the rest 9pportu.nity but makes 
the assignment available to that crew member. then the carrier is in violation of 
§ ll 7, l 7(t.~)(1) and (2). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. lf you 
need forther assistance, .. please contact our office at (202) 267-3073. This letter was 
prepared by Courtney Freeman, an attorney in the Regulations Division of the Office of 
thc·Chief Counsel, an.d coordinated with the Air Transportation. Division of Flight 
Standards Service. 

Sin.cerely, .) or~~G2_,~ 
Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations, AGCM200 

I Flightcrew Member Duty al)q Rest Requirements, 17 FR 330-0 l at 6 l, emphasis adde.d. 
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