
May 24 1990 

Mr. Wendell L. Willkie, 
II General Counsel 
Department of 
Commerce Washington, 
DC 20230 

Dear Mr. Willkie: 

   Thank you for your letter of February 1, 1990, concerning 
reimbursement to those who provide transportation to 
Department of Commerce employees for official travel.  In 
your letter you stated: 

Under our present implementing regulations, the 
Department accepts gifts of travel only when the 
circumstances do not create some appearance of 
impropriety.  Nonetheless, I believe that our interests 
may be best served from time-to-time by offering to 
reimburse the donor for the donated travel. 
Reimbursement would remove the gift aspect of the 
travel, which would then be accepted for the 
convenience gained by not having to rely on a scheduled 
airline.  In addition, senior officials may avoid 
questions about accepting such travel by offering to 
reimburse donors for their personal travel, even where 
the travel may be properly accepted under the usual 
standards of conduct criteria. 

 
We would appreciate formal guidance from your office 
regarding whether there are any circumstances under 
which FAA rules will allow for reimbursement.  My 
inquiry relates to individually owned and corporate 
planes, as well as personal and official travel. 

 
The issue is, as you have acknowledged, whether acceptance 
of reimbursement under the circumstances described in your 
letter makes the operator subject to the operating 
certificate requirements of the Federal Aviation 
Regulations (FAR), or whether the operation may be 
conducted without a certificate under the provisions of 
Subpart D of Part 91 of the FAR. We analyzed your 
question only in the context of the FAR. 

 
Subpart D of Part 91 (14 C.F.R Part 91), Sections 91.181 
through 91.2151 prescribes operating rules, in addition to 
those prescribed in other Subparts of Part 91, for large 
and turbojet-powered multi-engine civil airplanes of U.S. 
registry.  Pursuant to an exemption, members of the 
National Business Aircraft Association may operate small 
aircraft in accordance with Subpart D.  
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Subpart D contains, among other things, provisions which 
allow an operator of an airplane to receive limited 
reimbursement for the carriage of certain persons, without 
an operating certificate, when common carriage is not 
involved.  Section 91.181(b)(5) applies to the carriage of 
persons and property on an airplane and it reads in 
pertinent part, as follows: 

(b) Operations that may be conducted under the 
rules of this subpart instead of those in Parts 121, 
123, 129, 135, or 137 of this chapter, when common 
carriage is not involved, include: 

(5) The carriage of ... guests ... of a company on 
an airplane operated by that company, ... when the 
carriage is within the scope of, and incidental to, 
the business of that company (other than 
transportation by air) and no charge, assessment or 
fee is made for the carriage in excess of the cost of 
owning, operating, and maintaining the airplane, except 
that no charge of any kind may be made for the carriage 
of a guest of a company, when the carriage is not 
within the scope of, and incidental to, the business of 
that company. 

 
This regulation allows a company to make the specified 
charges for the carriage of officials, employees and 
guests of the company operating the airplane, or of a 
subsidiary or parent of such company, when such carriage 
is within the scope of and incidental to the business of 
the company operating the airplane and the company's 
business is not air transportation.  It is clear that no 
charge of any kind may be made for the carriage of a guest 
of a company, when the carriage is not within the scope 
of, and incidental to, the business of that company. 

 
We wish to point out that paragraph (b)(5) permits recovery 
of the specified types of expenses for airplanes operated 
by a company.  That regulation does not permit recovery of 
such expenses when an airplane is operated by an 
individual, as contrasted with a company.  With respect to 
distinguishing between personal or official travel by 
representatives of the Department of Commerce, it would 
not be relevant to the question of whether the operator may 
receive reimbursement under the FAR without an operating 
certificate.  As stated, the test is whether the carriage 
of a guest is within the scope of, and incidental to, the 
business of the operating company. 
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You also asked about an appropriate measure of 
reimbursement. Under Section 91.181(0(5) and the other 
provisions of Subpart D, only the expenses explicitly 
authorized by the regulation may be received by the 
operating company. Expenses allowed under that section may 
not exceed the cost of owning, operating, and maintaining 
the airplane. 
 
Of necessity this letter is written in general terms since 
you did not give us any specific fact situations. If you 
have specific facts which you would like us to consider, 
please feel free to provide them to us for a more 
definitive opinion. 

Sincerely, 

Gregory S. Walden 

Chief Counsel  
 


