
 
 

June 26, 1991 
 
Charles L. Gandy, Jr. 
9098 Maple Hill Drive 
Boise, ID 83709-5014 
 
Dear Mr.Gandy 
 
This refers to your latter of May 8, 1991, in which you request 
our views regarding the requirements for medical certification 
of a certificated flight instructor (CFI) when giving flight 
instruction for compensation. 

 
You have stated your view that based upon information presented at 
a flight instructor refresher course attended by you, it is only 
necessary for you to hold a third class medical certificate in 
order to give flight instruction under a variety of circumstances.  
You indicate that this view is further supported by information 
appearing on page 19 of the January-February issue of the FAA 
Aviation News, and in Certification Bulletin No. s1-2. 

 
You have taken issue with the position of Mr., John 
Goostrey of the Boise FSDO, based upon advice provided to him 
by this office, indicating his position to be that “to 
instruct for hire, under conditions that require use of 
your pilot certificate, requires at least a second class 
medical certificate.”  You have required our justification of 
the rationale behind this position. 
 
As is stated in the two sources referred to by you, under 
current FAA policy, and enumerated circumstances set forth in 
those documents, a CFI can give instruction without holding a 
medical certificate.  This is permitted only when the CFI is 
not acting as pilot-in-command (PIC) or, performing the 
duties of a required flight crewmember during the flight. 
However, it is also made clear that when a CFI is acting as 
PIC or as a required flight crewmember at the same time they 
are giving flight instruction they are also exercising the 
privileges of their pilot certificate. 
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Whenever you exercise the privileges of your pilot certificate, 
you are required to be the holder of an appropriate current 
medical certificate (see Section 61.3(c) FAR).  Consequently, 
by giving flight instruction for compensation at the same time 
you are exercising the privileges of your commercial pilot 
certificate as PIC or a required flight crew member, you must 
necessarily hold a medical certificate.  You will note that 
neither of the referenced sources indicate that a third class 
medical certificate, is an appropriate certificate under the 
circumstances discussed.  A second class medical 
certificate is required for the exercise of the privileges 
of a commercial pilot certificate, and is therefore the 
'appropriate' medical certificate in that instance. 
 
I hope you find the foregoing to be of assistance 
to you.  
 
Very truly yours, 
 
George L. Thompson  
Assistant Chief Counsel 
 
Leland S. Edwards, Jr. 
Attorney 


