
March 21, 1991 
 
James W. Johnson, Esq. 
Air Line Pilots Association 535 
Herndon Parkway 
P.O. Box 1169 
Herndon, Virginia 22070 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
Thank you for your letter of February 22, 1989, requesting an 
interpretation of § 121.471(d) of the Federal Aviation 
Regulations (FAR).  We apologize for the lengthy delay in our 
response and thank you for your patience. 
 
Your letter states as follows: 
 

This request was prompted by an incident that 
occurred at Midway Airlines.  A flight crew was 
scheduled for duty aloft on the sixth day of their 
schedule and were scheduled to be released from duty 
prior to 2400 hours so they could have the seventh day 
(24 hour period) free of all duty for the air carrier. 
Due to a late arrival of an aircraft, the crew became 
aware in the early afternoon that they could not 
complete their schedule before the beginning of the 
seventh day.  However, the company advised the crew 
they were "legal" to complete the trip and the crew 
was not released from duty until 0007 on the 
seventh day. 

Having set forth the circumstances of this situation, you then ask 
the following question: 
 

By directing the crewmembers to operate this 
trip, did Midway violate FAR § 121.471(d)? 

 
Paragraph (d) of § 121.471 provides as follows: 
 

Each domestic air carrier shall relieve each flight 
crewmember engaged in scheduled air transportation 
from all further duty for at least 24 consecutive hours 
during any seven consecutive days. 

 

In addition, paragraph (g) of § 121.471 provides as follows: 
 

A flight crewmember is not considered to be scheduled 
for flight time in excess of flight time limitations 
if the flights to which he is assigned are scheduled 
and normally terminate within the limitations, but due 
to circumstances beyond the control of the air carrier 
(such as adverse weather conditions) are not at the 
time of departure expected to reach their destination 
within the scheduled time. 
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The FAA has always interpreted § 121.471 so as to provide air 
carriers with reasonable flexibility when actual time exceeds 
scheduled time.  Thus, the FAA's position, and one that is 
longstanding, is that while a flight crewmember's assignment must 
not be scheduled to occur during any portion of the seventh day, 
this does not preclude the completion of the sixth-day flight 
assignment when that flight assignment has been delayed due to 
unanticipated factors not taken into consideration under normal 
scheduling procedures.  See the enclosed interpretation dated June 
22, 1971. 
 
It should be noted, however, that 24 hours rest must be given the 
crewmember before a further duty assignment if, due to delays beyond 
the carrier's control, the flight schedule has extended into the 
seventh day.  Furthermore, air carriers are under an obligation to 
schedule realistically, and if actual flight time is consistently 
higher than the scheduled flight time allowed, the schedule should 
be adjusted. 
 
In summary, restricting our answer to the specific situation you have 
presented, we do not consider Midway to have violated § 121.471 where 
the flight crewmembers' assignments spilled over into the seventh day 
by only 7 minutes due to circumstances beyond the control of the 
carrier, as long as the flight crewmembers were given the full 24 hours 
rest before any further duty aloft assignments in air transportation. 
 
This interpretation has been coordinated with the Air Transportation 
Division of the Flight Standards Service at FAA Headquarters.  We hope 
that it has satisfactorily answered your inquiry. 
 
Sincerely,  

Donald P. Byrne Assistant 
Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 
 
 


