
June 19 1991 
 
James W. Johnson, Esq. 
Air Line Pilots Association  
535 Herndon Parkway 
P.O. Box 1169 
Herndon, Virginia 22070 

 
Dear Mr. Johnson: 
 
This is in response to your letter of May 17, 1991, requesting an 
interpretation of § 121.481(b) of the Federal Aviation 
Regulations. 
 
Question 
 
Your question concerns the following air carrier schedule 
regarding flights between Mexico City and New York: 

1600 - 2100 Flight time to Mexico City 
2100 - 1000 Rest
1000 - 1445 Flight time to New York 

In paraphrased form, your question is as follows:  If the 
flight time exceeds the 5 hours scheduled, must the rest be 
twice the number of hours actually flown?  I.e., if the flight 
time exceeds the scheduled time by one hour, must the rest be 
twelve hours? 

Answer 
 
Yes. If the flight exceeds the 5 hours scheduled, the rest must 
be twice the number of hours actually flown. Twice the number of 
scheduled hours would not suffice. 

 
§ 121.481(b) provides in relevant part as follows: 
 

If a flag air carrier schedules a pilot to fly more than 
eight hours during any 24 consecutive hours, it shall 
give him an intervening rest period, at or before the 
end of eight scheduled hours of flight duty.  This 
rest period must be at least twice the number of hours 
flown since the preceding rest period. but not less than 
eight hours.  The air carrier shall relieve that pilot 
of all duty with it during the rest period. 

 

We agree that the regulation is clear on its face; it 
requires "at least twice the number of hours flown" 
rather than twice the number of scheduled hours. 

 
 



This interpretation was drafted by Sheila Skojec, an attorney in 
the Operations Law Branch; Richard C. Beitel, Manager.  It was 
then coordinated with the Air Transportation Division of the Flight 
Standards Service at FAA Headquarters.  We hope that it has 
satisfactorily answered your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
Donald P. Byrne Assistant 
Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 

 


