
July 14, 1992 
 
Mr. James W. Johnson, Esq. 
Air Line Pilots Association 
535 Herndon Parkway 
P.Q. Box 1169 
Herndon, VA 22070 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
Thank you for your letter of May 13, 1992, in which you request the 
agency's interpretation of Federal Aviation Regulations (FAR) 
121.471(f) and 135.263(c).  We apologize that the press of other 
matters, including safety rulemaking, petitions for exemptions, 
and requests for interpretations received prior to yours, has 
prevented us from answering sooner. 
 
In your letter you state that some carriers now assign 
crewmembers co-domiciles, which may be located in two different 
cities and can be a considerable distance apart.  As an 
example, you state that some carriers dispatch crewmembers from 
Washington Dulles International Airport and terminate them at 
Baltimore-Washington International Airport.  You point out that 
the crewmembers must then travel back to Washington Dulles 
International Airport, their originating domicile, to retrieve 
their automobile.  Travel time between these co-domiciles may at 
times exceed one hour. 
 
You ask whether the time spent traveling to the originating co-
domicile from the terminating co-domicile may be considered 
rest? 
 
FAR 121.471(f) states, in pertinent part, that 
 

Time spent in transportation, not local in character, that an 
air carrier requires of a flight crewmember and provides to 
transport the crewmember to an airport at which he is to serve 
on a flight as a crewmember, or from an airport at which he 
was relieved from duty to return to his home station, is 
not considered part of a rest period. 



 
FAR 121.471(f) refers to what is commonly called "deadhead 
transportation", frequently where crewmembers fly as 
passengers on the air carrier's airplane to a destination 
where they are to begin service as flight crewmembers, or the 
reverse.  While such crewmembers are being deadheaded they 
could not at the same time be considered relieved from all 
duty with the air carrier for the purpose of satisfying FARs 
121.471(f) and 135.263(c).  This interpretation would apply 
regardless of whether the crewmembers accomplished the 
deadhead portion of the trip on a company airplane, an 
airplane of another carrier, or by ground transportation.  
This paragraph did not intend to, and does not apply the 
deadhead transportation rule to transportation from one's home 
to one's place of business or employment. 

 

Section 135.263(c) contains an identical provision.  Under both FARs, 
three qualifications must be met before the regulation applies.  
First, the transportation cannot be local in character; second, it 
must be required of a flight crewmember by the air carrier; and 
third, it must be provided by the air carrier. 

 
The second and third qualifier is met under your facts.  The 
transportation is obviously required of a flight crewmember by the 
carrier.  During a phone conversation on July 1, 1992, you confirmed 
that the ground transportation was provided by the air carrier from 
Baltimore-Washington International Airport to Washington Dulles 
International Airport.  The first qualifier however, that the 
transportation be "not local in character", requires further 
discussion. 
 
The FAA previously has taken the position that "local 
transportation" is travel to and from one's residence to one's place 
of business, or from a hotel or motel to an airport.  The time a 
pilot spends in traveling between his residence and an airport out of 
which he is to operate, or from that airport to his residence, is 
time spent in "local transportation" and is counted as part of a 
rest period.  Further, in a previous interpretation request regarding 
FAR 121.471(f) and 135.263(c), the FAA stated that local 



transportation includes travel by crewmembers between their 
residences and co-domicile airports.  The co-domicile airports were 
Los Angeles International and John Wayne Airport, and transit times 
sometimes exceeded 1.5 hours. 
 
While we recognize that the previous FAA interpretations dealt with 
local transportation between airports and crewmember's residences, 
we believe it is reasonable to include the travel between co-
domicile airports within the meaning of "local in character."  Co-
domicile airports are generally within a relatively close 
geographic location to one another.  The designation of airports 
as co-domiciles by air carriers means that flight crewmembers can 
reasonably be expected to be assigned to duty at either airport.  
It is reasonable to assume that crewmembers dispatched from one co-
domicile airport might terminate at the other.  The very nature of 
co-domicile airports lends itself to such operations.  As such, we 
believe it is reasonable for transportation between co-domicile 
airports such as Baltimore-Washington International Airport and 
Washington Dulles International Airport to be considered "local 
in character".  Thus, under your facts, ground transportation 
between co-domicile airports could not be considered deadheading and 
therefore could be considered rest. 
 
This interpretation has been prepared by Francis C. Heil, 
Attorney, Operations Law Branch; Richard C. Beitel, Manager, and has 
been coordinated with the Air Transportation Division of the Flight 
Standards Service at FAA Headquarters.  We hope it satisfies your 
request. 

Sincerely, 

Donald P. Byrne  

Assistant Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 

 


