
November 12, 1992 

Richard P. Schweitzer 
Zuckert, Scoutt & Rasenberger 
888 Seventeenth Street, N.W. 
Washington, DC 20006-3959 
 
Dear Mr. Schweitzer: 
 
This is in response to your request dated July 31, 1992, for 
interpretation of 14 C.F.R. Section 121.471(g). 
 
You ask about the following scenarios: 
 
(1) When a carrier knows at the beginning of a multi-leg 
flight that adverse weather during the final leg will preclude the 
pilot from completing all the legs within the allowed flight 
time. 
 
(2) When, prior to the final leg of a multi-leg flight, the 
carrier knows that adverse weather conditions along the final leg 
will preclude the pilot from completing the final leg within 
the allowed flight time. 
 
Discussion: 
 
Section 121.471(g) applies to both the scenarios you describe. It 
reads: 
 

A flight crewmember is not considered to be scheduled for 
flight time in excess of flight time limitations if the 
flights to which he is assigned are scheduled and normally 
terminate within the limitations, but due to circumstances 
beyond the control of the air carrier (such as adverse 
weather conditions), are not at the time of departure 
expected to reach their destination within the scheduled 
time. 

 
If the schedule was set up by the air carrier so as to meet the 
requirements of §121.471(a)(4), deviations within the 
particular time frames due to weather or other unforeseen 
delays would be permitted.  The key to the applicability of such 
an exception is the unforeseen weather conditions or other 
unforeseen delays disrupting an otherwise properly scheduled 
flight.  If the original scheduling is upset because the 
weather causes a diversion, the final segment(s) may,  



nonetheless, be conducted, notwithstanding that the final 
segment(s) will be completed outside the eight hour period 
originally planned. 
 
This interpretation is supported by the preamble to the most 
recent revision of the flight time rules.  "Subsection 
121.471(g) ... state[s] that a flight crewmember is not 
considered to be scheduled for duty in excess of flight time 
limitations if the scheduled flights normally terminate within the 
limitation" (emphasis original) 50 FR 29306 at 29314, 
July 18, 1985.  No penalty exists in §121.471 for circumstances under 
which actual flight time exceeds scheduled flight time when the 
delay is due to circumstances beyond the control of the operator. 
 
The flight time regulations have a premise that each certificate 
holder is scheduling realistically.  The aforementioned preamble 
specifically states: "compliance with the flight scheduling rules 
requires each air carrier to schedule realistically.  If actual 
flight time is consistently higher than the scheduled flight time 
allowed, the schedule should be adjusted."  Thus, constant 
deviations from the flight and duty time limitations of Part 121 
based upon such delays are not acceptable if the certificate holder 
is not scheduling realistically. 
 
In light of the above discussion it should be clear that in both 
scenario (1) and (2) the remaining legs may be legally completed. 
 
We hope that this satisfactorily answers your inquiries. 

Sincerely, 

Donald P. Byrne Assistant 
Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 


