
March 27, 1992 
 

Mr. Brendan Twomey 7767 
Wyckford Court 
Indianapolis, IN 46214 

 
Dear Mr. Twomey: 
 
We have received your letter of March 20, 1992, concerning 
Federal Aviation Regulation (FAR) 135.265(d).  As we 
understand the facts, a pilot performs duty aloft in 
scheduled air transportation on each of seven consecutive 
days without receiving relief from all duty for at least 
24 consecutive hours.  You ask whether this is permitted 
by FAR 135.265(d) which reads: 
 

(d) Each certificate holder shall relieve each flight 
crewmember engaged in scheduled air transportation 
from all further duty for at least 24 consecutive hours 
during any 7 consecutive days. 
  

Under this regulation, the word "day" means "Calendar day" 
i.e., commencing at 12:01 a.m. and ending 24 hours later at 12 
midnight.  Thus, a period of seven consecutive days begins at 
12:01 a.m. on the first day and ends at 12 midnight of the 
seventh day.  FAR 135.265(d) is substantively the same as 
FAR 121.471(d).  The interpretation of "day" and "7 consecutive 
days" articulated above has been followed consistently by the 
Agency for many years in respect to FAR 121.471(d).  We 
interpret FAR 135.265(d) in the same manner. 
 
In light of the discussion, we conclude that the schedule you 
described does not comply with FAR 135.265(d).  You are correct 
that 24 hours relief from all duty should be given on the 
seventh day. 
 
It appears that the certificate holder may be treating 168 
consecutive hours the same as 7 consecutive days.  Under that 
theory, which would require relief by way of exemption to 
implement, the 4:00 p.m. commencement of duty on the first day 
would have started a period of time of 7 consecutive 24-hour 
periods.  The sixth such period would end at 3:59 p.m. on the 
seventh day.  The certificate holder presumably would relieve 
the pilot from all further duty for 24 consecutive hours 
beginning at that point.  However, as stated, FAR 135.265(d) is 
not written or interpreted in that manner and the  certificate 
holder would have to justify and obtain an exemption in order to 
apply the regulation in that manner. 
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We trust this information will be helpful.  This interpretation 
has received the concurrence of the Air Transportation Division 
of the Flight Standards Service. 

Sincerely, 
 

Donald P. Byrne 
Assistant Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division 


