
Jun 16, 1992 
 
The Honorable Wendell L. Willkie, II  
General Counsel 
Department of Commerce 
Washington, DC 20230 
 
Dear Mr. Willkie: 
 
Thank you for your letter July 11, 1991, requesting further 
clarification of the rules regarding payments to corporations for 
transportation on private airplanes.  We apologize for the delay in 
responding to your letter. 
 
Your letter asks a number of questions.  Some of the answers will tend 
to overlap, but we will try to address each issue.  Our function is to 
interpret the Federal Aviation Regulations (FAR).  While we do not 
pass on the ethical aspects of the situations presented, we do note 
that certain ethical guidance in this area does exist, such as the Ethics 
Reform Act and the implementing GSA regulations, which you cite in your 
letter. 
 
All of the questions you ask concern Subpart F, section 91.501, of the 
FAR.  This subpart applies to the operation of large and of turbojet-
powered multi-engine civil airplanes.  Some operators of small 
airplanes may also use this section by means of an exemption granted to 
members of the National Business Aircraft Association (NBAA) and 
certain individuals. 
 
Under 91.501(a), the rules of Subpart F, including the expense  
recoupment provisions, do not apply to the described airplanes if they 
are required to be operated under the certification rules of Parts 
121, 125, 129, 135, and 137 at Subchapter G of the FAR.  FAR 91.501 is 
aimed primarily at the corporate airplane operator who wishes to 
conduct company business without following the more stringent 
safety and certification requirements of the FAR that apply to 
commercial operators responsible for transporting the public. 
FAR 91.501(b)(5) allows a company to carry only its employees, 
property, officials, and guests without being certified as a 
commercial operator, as long as no reimbursement is made to the company 
for travel that is not within the scope of, and incidental to, the 
business of the company.  Reimbursement to the company is limited to 
actual operating expenses, and no profit is contemplated. 
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FAR 91.501(b)(5)applies because your questions raise issues of 
reimbursement to a corporation for carriage of a government 
official as a guest on a corporate aircraft. 
 
FAR 91.501(b)(5), in pertinent part, allows: 

Carriage of officials, employees, guests, and property of a 
company on an airplane operated by that company, or the 
parent or a subsidiary of the company or a subsidiary of the 
parent, when the carriage is within the scope of, and 
incidental to, the business of the company (other than 
transportation by air) and no charge, assessment or fee is 
made for the carriage in excess of the cost of owning, 
operating, and maintaining the airplane, except that no 
charge of any kind may be made for the carriage of a guest of 
a company, when the carriage is not within the scope of, and 
incidental to, the business of that company. 
 

The word "officials" in the first line of the regulation means 
company officials and not government officials.  A government 
official can only be classified as a guest in FAR 91.501(b)(5).  
The first test, therefore, is whether the carriage of a 
government official as a guest reasonably can be considered to 
be "within the scope of, and incidental to, the business of the 
company."  If so, the company may be reimbursed, not to exceed 
the cost of owning, operating, and maintaining the airplane. 
 
If the travel of the government official as a guest aboard a 
corporate aircraft is not "within the scope of, and incidental 
to, the business of the company," receipt by the company of any 
remuneration, compensation or benefit for the carriage triggers 
the requirement to hold an appropriate FAA operating 
certificate. 
In your first question you ask, "... If a private company leases 
or charters an aircraft, may it accept reimbursements for air 
transportation in situations where a company owning the airplane 
may not, or are the reimbursement rules identical for travel on 
corporate-owned and corporate-leased aircraft?" 
 
Because of the context in which you mention "lease or charter," 
we assume that you describe the situation where a company 
charters an airplane from an operator who holds an appropriate 
FAA operating certificate and who supplies the airplane and crew 
for one trip.  The company would assume no control or interest 
as operator of the airplane.  If the cost of the charter is 
divided equally and paid to a certificated commercial operator,  



 
the sharing of expenses would not be different from dividing the 
cost of a cab to the airport.  Because the flight is conducted by 
an operator holding an FAA operating certificate, it is taken out 
of the FAR 91.501 context. 
 
Your second question, with subparts, concerns reimbursements to 
companies for travel related to company business.  You give a 
number of scenarios and ask which events are considered travel 
for which reimbursements may be accepted.  Please understand 
that for reimbursements to be allowed, there would have to be a 
finding that the carriage is "within the scope of, and 
incidental to, the business of the company," for carriage of 
Department of Commerce officials. 
 
In fact situation (a) you ask about travel to a company 
shareholders meeting, at which Government officials will 
participate. 
 
To answer the question it is necessary to make assumptions 
because we do not have any facts about the company or its 
business.  We assume that the participation of the officials in 
the shareholders meeting is "within the scope of, and incidental 
to, the business of the company." 
 
In that case, reimbursement by the Government to the company 
under the standard set in FAR 91.501(b)(5) is permitted. 
 
In part (b) of question 2, you ask about travel to a company 
directors or officers meeting, at which Government officials 
will participate.  Again, the dearth of facts provided forces us 
to make the same assumption that we did in our response to part 
(a).  With this assumption, the travel of government officials 
is reimbursable to the company under FAR 91.501(b)(5). 
 
As for the remaining parts of question 2, we feel that we would 
have to make too many more assumptions to answer these 
questions.  We need more circumstances, including the business 
of the company, the agency the government official represents, 
the nexus between the government official and the business of 
the company, and whether the company would be making the trip 
regardless of the presence of the government officials.  Without 
this, we can advise you only that each company would bear the 
burden of showing how the carriage of Department of Commerce 
officials, or any other guest, for that matter, is "within the 
scope of, and incidental to, the business of the company." 
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One way to make that showing would be a Board of Directors' 
resolution and opinion of the company's general counsel, which 
fully explains why that carriage is "within the scope of, and 
incidental to, the business of the company."  Another would be 
correspondence between the Commerce Department and the company 
explaining the purpose of the trip. 

 
Each scenario involves a situation where the travel of the 
government official appears, at most, to be tangentially related 
to the business of the company.  You should be aware that the FAA 
has adopted a strict interpretation of FAR 91.501.  This 
provision represents an exception to certification requirements 
for commercial operators and air carriers.  One of the FAA's 
principal safety policies is that a person who transports another 
for compensation or hire must maintain a high level of safety by 
obtaining and maintaining an appropriate FAA operating 
certificate.  To serve the public interest in carrying out this 
policy, we resolve any doubt about whether FAR 91.501 applies in 
favor of requiring the operator to be certificated under one of the 
Parts requiring an operating certificate, with their stricter safety 
requirements. 

 
This is how we would view each of the remaining scenarios you have 
presented if we receive more facts.  At this time, however, we 
can make several observations.  It is not enough alone for the 
Government and the company to be both separately interested in the 
same thing, or to be going to the same destination, or both, for 
the carriage of a guest to be considered "within the scope of, 
and incidental to, the business of the company."  Mutual interest 
is not enough.  The government's interest may well run counter to 
the interests of the company.  Nor does a desire on the part of 
the government to reimburse for transportation to avoid the 
appearance of impropriety mean that carriage by the company is 
automatically "within the scope of, and incidental to, the 
business of the company," so that payment can be accepted. 

 
The third question is "May a company accept reimbursement for travel 
unrelated to company business?"  We assume the persons offering 
reimbursement are government officials or other persons who are 
carried as guests on corporate aircraft.  As explained earlier, 
the answer is that acceptance of reimbursement would, under FAR 
91.501(b)(5), require that the operator be certificated. 
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In the fourth question you ask, "Do the restrictions that apply to 
a non-airline company also apply to a company that operates a 
hotel, resort, or similar tourism-related activity and that 
provides air transportation to its facilities as part of its 
general operations?"  The only difference in application of the 
restrictions would be if the resort companies were certificated 
under some part of the FAR, such as Part 121, Part 125, or Part 
135.  That certification would remove the operation from the 
provisions of FAR 91.501. 
 
Provision of air transportation by a hotel or resort to its 
facilities as part of its general operations, even at no charge, 
has been held to be common carriage.  Las Vegas Hacienda v. CAB, 
298 F.2d 430 (9th Cir. 1962) cert. denied 360 U.S. 851 (1962). 
 
In the fifth question you ask, "Do the restrictions discussed 
above also apply if the travel includes transportation to or from 
a foreign destination, or do special rules apply?"  The FAA 
jurisdiction extends to operation of United States-registered 
aircraft in foreign countries, and the FAR apply equally to 
foreign flights as to domestic flights, with certain exceptions not 
relevant to this discussion, such as foreign air traffic control 
rules. 
 
In the sixth question you ask about personal travel.  "Although 
the primary purpose of this letter concerns reimbursements by the 
Commerce Department, there may be situations in which we determine 
that acceptance of transportation on a corporate airplane for 
personal travel should be declined.  Do the same rules apply for 
reimbursements by an individual as apply for reimbursements by a 
Federal agency?"  The answer is yes. 
 
In your last question you ask about calculations for 
reimbursements: "If reimbursements are permitted, please describe 
the method for calculating appropriate reimbursements and the items 
which should be included in the calculations.  For example, are 
all relevant costs added (fuel, landing fees, overhead) and then 
divided by the number of persons flying?  Can we continue to use 
first class commercial airline rates or are we required to use 
actual costs?" 
 
FAR 91.501(b)(5) allows reimbursement not to exceed the cost of 
owning, operating, and maintaining the airplane.  Certainly the 
fuel, landing fees and overhead mentioned in the question are 
properly included.  Most operators have an hourly cost figure for 
operation of their airplane that includes many items that fall 
into the broad categories given in the FAR.  Because these 
categories are so broad, we have not made a comprehensive list of 
what items can and cannot be included; it is more a question of 
what items a diligent airplane owner can become aware of and  



 
 
reasonably include.  The FAR makes no mention of first class airline 
rates as a measure of reimbursement, and only allows the owner payment 
for the cost of owning, operating, and maintaining the airplane. 
 
Note that the FAR does not prevent an airplane owner from accepting 
less reimbursement, it only prohibits the owner from accepting more 
than the cost of airplane ownership, operation, and maintenance. 
 
It is likely that any savings that result from paying the 
operator's costs rather than the fare applicable to a commercial 
flight, in situations where payment is permitted, would be viewed as a 
gift to the agency, or the individual, as the case may be.  In the 
case of official travel, unless the agency has appropriate authority 
to accept them, such gifts could be viewed as unauthorized 
augmentations of appropriations.  If the cost of traveling on 
corporate planes exceeds the GSA contract price for the trip, the 
traveler may not get full reimbursement. 
 
The division of costs, whether on a per passenger basis, per group, or 
some other basis, is more a consideration of the government's travel 
reimbursement limits.  The airplane owner should not be concerned with 
whether reimbursement for costs comes from one or all government 
officials on board the aircraft, as long as the total is correct. 
To divide costs equally among passengers seems most equitable, but 
the regulation does not address this issue.  The airplane owner 
cannot make a profit, but can only recover costs.  Also note that the 
list of ten recoverable costs given in FAR 91.501(d) does not 
apply to reimbursement given for carriage of a guest under FAR 
91.501(b)(5).  Reimbursement is limited to the cost of owning, 
operating, and maintaining the airplane. 
 
We hope this information is helpful. 
 
Sincerely 
 
Kenneth P. Quinn  
Chief Counsel 


