
May 20, 1993 
 
Mr. Cliff Runge 
Executive Vice-President 
Aspen Base Operation 
198 W. Airport Road 
Aspen, Colorado 81611 

Re: Legal Interpretation 

Dear Mr. Runge: 
 
This is in reply to your letter of April 26, 1993, in which you have 
asked a number of questions regarding ownership and operation of 
aircraft by a limited partnership.  The primary intent in your posing 
these questions, as we understand it, is to determine whether turbojet 
aircraft can be operated by a limited partnership, for its partners and 
guests, under Part 91 of the Federal Aviation Regulations. 
 
We must first determine whether the operation you propose would be for 
compensation or hire, since that will dictate whether certification 
under Part 135 or Part 121 would be required.  Since under your proposal 
the partnership would be getting reimbursed for the operating expenses 
of the aircraft, an operating certificate would be required, unless some 
other regulation permits operation without such a certificate. 
 
The primary regulatory provision permitting compensated operations under 
Part 91 is Subpart F of Part 91.  That Subpart, formerly designated as 
Subpart D, was adopted by the Agency primarily to upgrade safety 
standards for the operation of large and turbojet-powered airplanes used 
in private carriage.  The intent was to eliminate the economic factor in 
setting safety standards, so that safety requirements for large and 
turbojet-powered airplanes operated under Part 91 of the Federal 
Aviation Regulations would be commensurate with those required for 
airplanes operated under Parts 121, 125, 129, 135, and 137 of the 
Federal Aviation Regulations.  The new Subpart D (now Subpart F) of Part 
91, specifically Section 91.501, was also intended to provide for the 
more efficient use of corporate airplanes by permitting the 
reimbursement of the costs of owning and operating an airplane when the 
airplane is used in the carriage of company officials, employees, 
guests, and property and when that carriage is within the scope of, and 
incidental to, the business of that company and when that business is 
other than transportation by air.  The rule also permits reimbursement 
to the company owner of specified costs of operating its airplane under 
a time-sharing agreement, as defined in Section 91.501 of Subpart F.  
Unless the operation of a large or turbojet powered airplane falls 
within the requirements set forth in Section 91.501, the operator may 
not receive any compensation for that operation. 
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Turning to your specific questions, in your letter and in our recent 
telephone conversation you have indicated that the primary purpose of 
the proposed limited partnership is to provide transportation by air to 
the limited partners.  However, the intent of Subpart F, insofar as it 
permits limited compensation for the operation of corporate airplanes, 
was to permit increased utilization of corporate airplanes beyond the 
usage those airplanes received on company business.  We have 
consistently taken the position that a company created solely, or 
primarily, to increase the utilization of an airplane; that is, to 
provide transportation by air, does not qualify for the exceptions in 
Section 91.501.  For example, Section 91.501(b)(5) permits a company to 
receive compensation for a flight conducted "within the scope of, and 
incidental to, the business of the company (other than transportation by 
air)," and Section 91.501(b)(7) permits compensation for the carriage of 
property "on an airplane operated by a person in the furtherance of a 
business or employment (other than transportation by air)."  We must 
therefore conclude that the operation that you propose does not fall 
under Section 91.501 and would have to be conducted under Part 135 of 
the Federal Aviation Regulations. 
 
While the regulations do not address partnerships, Section 91.501(b)(6) 
does permit reimbursement of operating expenses between joint owners. 
We have previously interpreted that section to limit the joint 
ownership to two owners.  In that case, both owners must be registered 
owners of the airplane, and a joint ownership agreement must be 
created, specifying the charges to be shared. 
 
Since most of your questions assume that a limited partnership may 
operate an airplane and receive compensation therefore, our opinion is 
dispositive.  You have also asked to what extent an airplane operated 
by Aspen Base Operation under Part 135, may be operated under Part 91. 
The only permissible Part 91 operation would be the carriage of the 
owner and his guests aboard that airplane.  For the reasons given 
above, any other operation would need to be conducted under Part 135. 
 
We hope that this answers your questions. If you have any further 
questions, feel free to write or call me at (206) 227-2759. 
 
Sincerely, 
 
GEORGE L. THOMPSON  
Assistant Chief Counsel 

By: PETER R. LAYLIN  
Attorney ANM-7B 


