
May 11, 1995 
 
Mr. Pritchard H. White  
4075 Kitsap Boise, ID 
83703 
 
Dear Mr. White: 
 
This refers to your letter of May 5, 1995, requesting an 
interpretation of Section 135.1(b)(4)(iii) of the Federal 
Aviation Regulations (FAR) as it applies to the operations, 
which you propose to conduct. 
 
You indicate that you intend to use your airplane in aerial 
photography and survey work, sometimes acting as the 
photographer yourself, and at other times either hiring a 
photographer or providing an "aerial platform" to be used by 
other photographers. 
 
You further indicate that your proposed aerial survey work would 
include environment assessment, wildlife and natural resources 
surveys, and airborne collection of air samples for meteorology 
studies. 
 
Your specific request is for an interpretation as to whether 
these proposed activities would fall within the "aerial 
photography or survey" exception to the applicability of Part 135 
of the FAR.  You indicate that your own interpretation is that 
these operations would fall within the exception, thus permitting 
you to conduct them under the provisions of Part 91, rather than 
the more rigorous provisions of Part 135.  You ask that we 
confirm whether your interpretation is correct. 
 
From the information presented by you, it would appear that the 
sole purpose of your flights would be for aerial photography 
and survey work.  If this is the case, then your operations 
would appear to fall within the cited exception, and may be 
conducted under the provisions of Part 91 FAR. 
 
In the event your proposed operations may involve the carriage 
of passengers from one point to another in addition to aerial 
photography or survey work, the answer we have provided to you 
would change.  The Agency has consistently interpreted Section 
135(b)(4) so that if an aircraft lands at a site other than its 
origin, the aerial photography or survey exception does not 
apply.  This is due to the fact that the flight takes on the 
"dual purpose" of both aerial photography or survey and 
transporting passengers from one point to another for 
compensation or hire.  In this case, the rules of Part 135 
would need to be complied with. 



2 
 
One further point requires clarification.  You have not 
indicated what type of pilot certificate you hold, i.e., 
private pilot certificate, or a commercial pilot certificate, 
or higher. 
 
To the extent that your operation would be in furtherance of 
your own business of aerial photography or survey, and you are 
not carrying persons or property for compensation or hire, then 
you may do so holding a private pilot certificate.  However, to 
the extent that your operation would involve operating your 
aircraft as an aerial platform for other photographers, etc., 
for compensation or hire, you would need to be the holder of at 
least a commercial pilot certificate in order to act as the 
pilot. 
 
We hope that this has adequately answered your questions. If we 
can be of further assistance, please do not hesitate to contact 
us. 
 
Very truly yours, 

 

Leland S. Edwards, Jr. 

Attorney 


