
April 19, 1996 
 
Debra S. Fagan, Esq. 
Holland & Hart, LLP 
Suite 3200 
555 Seventeenth Street 
Denver, Colorado  80202-3979 

RE: Request for Legal Interpretation of FAR 91.501 

Dear Ms. Fagan: 
 
This is in response to your April 16, 1996, letter, asking three 
questions requiring our legal interpretation of Section 91.501 of 
the Federal Aviation Regulations.  The operative facts as stated by 
you are as follows: 
 

The registered owner of a large aircraft will lease the 
aircraft to co-leasees Corporation A and Corporation B. 
Corporation A is a diversified business not formed for the 
purpose of owning and operating the aircraft.  Corporation B 
is formed solely for holding the co-leasehold interest in the 
large aircraft.  Corporation A and not Corporation B will at 
all times retain operational control over the large aircraft. 
Corporation A will also have sole responsibility for hiring 
the pilots and maintaining the large aircraft.  Corporation A 
and B will each pay a percentage of the aircraft rent, taxes 
and insurance premiums, based on the percentage of their use 
of the large aircraft.  The use of the aircraft by Corporation 
B will relate solely to personal use by Individual X, a 
majority shareholder, officer and director of Corporation A, 
and the sole stockholder, director and officer of Corporation 
B.  Corporation B will not charge Individual X for his use of 
the large aircraft. No common carriage will be involved. 

 
Your three questions and my responses are as follows: 

 
Question 1: May Corporation B be formed for the purpose of co-
leasing the aircraft for Individual X's personal use, without 
Corporation B being required to hold an operating certificate 
under Part 135 of the Federal Aviation Regulations? 

 
Answer: Yes, since you have stipulated that Corporation A will 
at all times retain operational control over the aircraft, and 
that Individual X will not be charged by Corporation B for his 
use of the aircraft. 
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Question 2: Under the provisions of FARs 91.501(b)(6) and 
91.501(c)(1), may the large aircraft be operated under a time-
sharing agreement, under the stated facts, with only those 
charges specified in FAR 91.505(d) being charged by Corporation A 
to Corporation B? 

 
Answer: No.  FAR 91.501(c)(1) limits time-sharing agreements to 
arrangements wherein one person leases his airplane, with flight 
crew, to another person.  Under the facts you have stated, 
Corporation A and Corporation B are co-lessees of the aircraft 
from the lesser registered owner, rather than Corporation A being 
the leaser and Corporation B being the lessee.  Furthermore, 
under your stated facts, Corporation B would be paying a 
percentage of the general rental fees, taxes, and insurance 
associated with the master aircraft lease, based on Corporation 
B's overall percentage use of the aircraft.  These expenses are 
not the "expenses of a specific flight" specified by FAR 
91.501(d). 

 
Question 3: Under the provisions of FARs 91.501(b)(6) and 
91.501(c)(3), may the large aircraft be operated under a joint-
ownership agreement, under the stated facts, providing for 
payment of fixed costs (maintenance, taxes, pilot salaries, 
hanger and related fees, etc.) based on the percentage of 
aircraft use by Corporation A and Corporation B. 

 
Answer: No. As you have noted, FAR 91.501(c)(3) limits joint- 
ownership agreements to arrangements whereby one registered 
joint-owner employs and furnishes the flight crew for a large 
aircraft to another registered joint-owner.  Since under your 
stated facts neither Corporation A, nor Corporation B, is a 
registered owner of the large aircraft, this Regulation would not 
permit the arrangement you have inquired about. 

 
Although the regulatory history of FAR 91.501 may indicate, as you 
suggest, that the purpose of the Regulation was to eliminate 
unnecessary restrictions on the operators of large aircraft, which 
are not related to safety considerations, we simply cannot ignore 
the plain meaning of the Regulation, which does not permit joint-
ownership agreements between co-lessees of a large aircraft.  If 
you believe that you can establish that your proposal would provide 
a level of safety equal to that provided by the Regulations in 
question, and would otherwise be in the public interest, you may 
file a Petition for Exemption, in accordance with the provisions of 
Section 11.25 of the Federal Aviation Regulations. 
 
Sincerely, 

Karl B. Lewis, FAA Attorney 


