
March 6, 1996 
 
Kevin Y. Jung, Esq. 
4400 Two Union Square 
 601 Union Street 
Seattle, WA 98101-2352 
 
RE: Request for Part 91 Legal 
Interpretation 
 
Dear Mr. Jung: 
 
This letter is in response to your letter of February 12, 1996, 
in which you requested my views on a proposed air operation of 
an executive aircraft under FAR Part 91, in particular §91.501. 
You state the facts are as follows: 
 

Company A is a holding company incorporated under the laws 
of the United States or any state thereof.  Company A has 
four subsidiaries, Sub B, Sub C, Sub D, and Sub E. Each 
subsidiary has been incorporated under the laws of one of 
the states of the United States.  All of the four 
subsidiaries currently have ongoing and existing 
businesses.  Company A also has parent company, Company P, 
incorporated in a foreign country.  Not one of these 
companies, Company P, Company A, Sub B, Sub C, Sub D, and 
Sub E, can meet the United States citizenship requirement 
under FAR §47.  Except for Company P, when one of these 
companies acquires a large and turbojet-powered multi-
engine civil airplane, it intends to utilize a United 
States citizen trust company to register the aircraft with 
the FAA. 

 
Your questions and my responses are as follows: 
 
Question 1: If Company A were to acquire the aircraft and 
through a U.S. citizen trust company, the aircraft is 
registered with the FAA, can Company A carry its parent 
Company P's officials, employees, guests, or property within 
the scope of and incidental to the business of Company P and 
charge Company A's owning, operating, and maintaining expense 
of the airplane to Company P and still be qualified under Part 
91 operation? 
Answer: Yes, to the extent that the transportation of P's 
officials is within the scope of and incidental to the business 
of Company A and that Company A's business is not air 
transportation. 
 
Question IA: Under the same situation as #1, does it matter if 
Company P is a domestic parent company or a foreign parent company. 



 
Answer: No, FAR §91.501 does not distinguish between domestic 
parent companies and foreign parent companies. 
 
Question 1B: Under the same situation as #1, must Company A carry 
Company P's officials, employees, guests, or property only within 
the scope of and incidental to its business, as opposed to the 
business of Company P? 
 
Answer: No, specific reference is to the business of either an 
aircraft owner/operator, its parents, or its subsidiaries. 
 
Question 2: What is the definition of "official," "employees," and 
"guests" under 14 CFR §91.501(b)(5)? 
 
Answer: The terms "official," "employees," and "guests" do not 
impart any special meaning under 14 CFR §91.501(b)(5). They are 
defined on the basis of common usage in the American language. 
 
Question 3: If Sub B were to acquire the aircraft and through a 
U.S. citizen trust company, the aircraft is registered with the 
FAA, can Sub B carry Company A, Sub C, Sub D, and Sub E's 
officials, employees, guests, or property and charge these 
companies with Sub B's owning, operating, and maintaining expenses 
of the aircraft under 14 CFR §91.501(b)(5)? 
 
Answer: Yes. 
 
Question 3A: What expenses are covered under the meaning of 
"owning, operating, and maintaining" an airplane? 
 
Answer: The cost of owning, operating, and maintaining the 
aircraft includes both direct costs and they include a pro rata 
apportion of all fixed and variable overhead expenses 
associated with the aircraft. 
 
Question 3B: Under the same situation as #3, can Sub B carry 
Company P's officials, employees, guests, or property under 14 
CFR §91.501(b)(5) and charge its expenses for owning, operating, 
and maintaining the aircraft? 
 
Answer: Sub B may operate the airplane under the same terms as 
Company A, except that it may not charge any fees to Company P.  
The reason for this is that Company P and Sub B are not in 
parent/subsidiary relationship as envisioned by the regulation. 
 
Question 4: Under 14 CFR §91.501(c)(3), if Company A, Sub B, Sub C, 
Sub D, and Sub E were to jointly own and register the aircraft with 
the FAA through a U.S. citizen trust company, can only Company A 
have a flight department with flight crew to service other joint 



owners and still be qualified under Part 91 operation? 

Answer: Ordinarily, any of the joint owners could have the flight 
department.  However, in the hypothetical you pose, one of the 
given facts is that none of the companies meet the citizenship 
requirements of 14 CFR §47, and aircraft cannot be operated under a 
joint ownership agreement unless all of the conditions of 14 CFR 
§91.501(c)(3) are met, including the requirement that all users be 
registered joint owners of the aircraft. 
 
Question 4A: Under the same situation as #4, what kinds of 
charges can Company A charge under an agreement to other joint 
owners and still be qualified as Part 91 operation? 
 
Answer: Assuming that the joint ownership agreement is one 
qualified under 91.501(c)(3), the charges are not specified in the 
FARs. 
 
Question 4B: Under the same situation as #4 and 14 CFR 
§91.501(c)(3), can each joint owner's parent company be served by 
the joint owners? 
 
Answer: No, only the joint owner's passengers can be carried. 
 
Question 4C: Under the same situation as #4, in order for the joint 
owners to be able to share charges specified in their agreement, 
must the employment and furnishment of flight crew with the 
airplane be within the scope of and incidental to the business of 
the joint owners? 
 
Answer: No. 
 
Question 4D: Under the same situation as #4 and 14 CFR 
§91.501(c)(3), is use of the aircraft by one of the joint owners 
of the aircraft limited to the carriage of its officials, 
employees, guests, or property and none other? 
 
Answer: Yes. 
 
Question 5: Under 14 CFR §91.501(b)(5), even if expenses for 
owning, operating, and maintaining an aircraft are chargeable but 
not charged, does this still qualify under Part 91 operation? 

Answer: Yes. 
 
Question 5A: Under the same situation as #5, how can a conflict 
under 14 CFR §91.501(b)(5)'s limitation on what can or cannot be 
charged and the Internal Revenue Code on charging one's service 
at a fair market value be resolved? 



 
Answer: I am not qualified to address Internal Revenue Code 
issues.  I suggest that an alternative source be consulted for 
an answer to this inquiry. 
 
Question 6: If Sub B were to acquire an airplane and through a U.S. 
citizen trust company, the aircraft is registered with the FAA, can 
Sub B enter into a time sharing agreement under 14 CFR §91.501(c)(1) 
with Company A, Company P, Sub C, Sub D, and Sub E with a time 
allocation of 20%, 15%, 10%, 10%, 10%, respectively, and 35% for its 
own use and charge its expenses in accordance with the respective 
percentage of time allocation? 

 
Answer: No, charges may be made for the expenses of specific 
flights only as set forth in §91.503(d)(1-10). 
 
Question 6A: Under the same situation as #6, what types of expenses 
can Sub B charge to other time users? 
 
Answer: Same as above. 
 
Question 6B: Under the same situation as #6, are Sub B’s chargeable 
expenses limited to its ownership, operation, and maintenance of the 
aircraft under Part 91 operation? 
 
Answer: Same as above. 
 
Question 7: If an entirely new corporation is established to 
acquire the aircraft and through a U.S. citizen trust company, the 
aircraft is registered with the FAA, in terms of this new 
company's annual gross sales/business vis-à-vis the cost of 
operating the aircraft, how much of gross revenue must this new 
company have in order not to be deemed a paper company established 
solely to operate the aircraft under Part 91? 
 
Answer: The FAA has not established a standard, other than that if 
the primary business of the corporation operating the aircraft is 
transportation, or the carriage of persons or goods for a fee or 
charge--the operation would require a commercial operator's 
certificate.  Based upon your description, the new corporation 
would appear to be essentially a flight department company 
organized solely for the purpose of owning and operating an 
aircraft--a transportation company. 
 
Question 8: Under 14 CFR §91.501(b)(5), what percentage of stock 
ownership is required to be classified as "parent" or "subsidiary"? 
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Answer: As the terms "parent" or "subsidiary" are not defined in. 
the Federal Aviation Regulations, they should be given their common 
and ordinary definition in the American language. 

Sincerely, 

 

George L. Thompson 

Assistant Chief Counsel 

 


