
December 13, 1996 
 
Kit G. Narodick, Esq. 
Two Union Square  
601 Union Street  
Seattle, WA 98101-2346 
 
RE: Legal Opinion  
 
Dear Mr. Narodick: 
 
This letter is in response to your letter of December 10, 
1996, which seeks a legal opinion from the FAA with 
respect to reimbursement for pilot expenses for an 
aircraft operated under Part 91.501, Time Sharing 
Agreement.  Specifically, Partnership "A" operates, with a 
single pilot, a business jet certified for single-pilot 
operation.  Company "B," with which it has a time-sharing 
agreement, is required by its insurance contract to 
operate with a two-person flight crew.  You ask whether 
"A" may provide a second pilot to "B" and be reimbursed 
under 91.501(d). 
 
As you know, a time-sharing agreement is an agreement 
whereby an aircraft, with flight crew, is leased to 
another, and no charge is made except for those 
specified in Section 91.501(d).  Flight crew salaries 
are not listed expenses in (d).  Therefore, "A" could 
not pass on the salary cost of a flight crew of any size 
to "B." 
 
Travel expenses of the crew, including food, lodging, and 
ground transportation, are listed expenses in (d). 
However, the preamble to Part 91.501 [formerly Part 91, 
subpart d] indicates that the charges permitted under a 
time-sharing agreement are those that are associated with 
the normal operation of the aircraft (37 FR 14758 July 25, 
1972).  It appears that the normal flight crew of the 
aircraft is one and, therefore, reimbursement for 
associated travel expenses would be limited to one 
crewmember. 
 
It seems to me that there are at least three options available: 
(a) "B" could obtain and pay for a second crewmember on its own 
account; (b) "A" could provide a second crewmember but not seek 
reimbursement for the additional cost; (c) "A" could petition 
the FAA for an exemption from the limitation in recognition of 
the enhanced safety to be provided by a second pilot. 
 
Sincerely, 
 
George L. Thompson 
Assistant Chief Counsel 


