
July 30, 1997 
 
Kevin Y. Jung, Esq. 
Preston Gates & Ellis  
701 Fifth Avenue 
Suite 5000 
Seattle, WA 98104-7078 
 
RE: Part 91 Interpretation Request  
 
Dear Mr. Jung: 
  
This is in response to your letter of July 3, 1997, in which you 
seek confirmation of the following: 
      
14 CFR Section 91.501(b)(4) provides that: 
 
    "Flights conducted by the operator of an airplane for his 
personal transportation or the transportation of his guests when no 
charge, assessment or fee is made for the transportation." 
 
Query #1: The section in question only addresses the carriage of 
"guests."  Does this mean the company that owns an airplane cannot 
transport its employees, officials, or property under (b)(4), 
unlike Section 91.501(b)(5)?  It is our understanding that (b)(4) 
contemplates employees, officials, and property of the company that 
operates the airplane.  Is this correct? 
 
Answer: Your understanding is correct.  We could consider the 
transport of the operator's employees, officials, or property to 
fall within the scope of flights conducted by the operator for 
his/her personal transportation. 
 
Query #2: It is our understanding that Section 91.501(b)(5) 
requires the company that owns the airplane to have an ongoing 
business as its primary operation other than operating the 
airplane.  Does the same requirement hold true for subsection 
(b)(4)?  In other words, if no charge, assessment, or fee is made 
for the transportation of guests (officials, employees, and 
property) under (b)(4), does the company must still have an ongoing 
business as the primary operation in addition to operating the 
airplane?  Our interpretation is that this is not a requirement 
under subsection (b)(4) if no charge, assessment, or fee is made 
for the transportation.  Please confirm. 
 
Answer: (b)(4) does not require that the company operating the 
aircraft have an ongoing business as the primary operation in 
addition to operating the aircraft.  However, if the primary or 
only business of the company is operating the airplane, I think we  
 
 
 
 
 



would be curious as to whether the air operations are, in 
themselves, a major enterprise for profit.  If so, it would appear 
that the operation would meet the "major enterprise" test of 14 CFR 
1.1 as an operation for compensation or hire. 
 
Sincerely, 
 
George L. Thompson 
Regional Counsel 


