
March 31, 1999 
  
Allen R. Duckett 
Vice President 
Operations/Chief Pilot 
PacifiCorp Trans, Inc. 
7908 N.E. Airport Way  
Portland, Oregon 97218 
 
Dear Mr. Duckett: 
 
This is in response to your letter of March 22, 1999, to Kemper 
Hall, Federal Aviation Administration, Hillsboro, Oregon.  In 
your letter, you requested our opinion regarding the proposed 
receipt of compensation by PacifiCorp for the transportation of 
employees of Scottish Power.  In subsequent conversations, you 
have explained to me that PacifiCorp Trans, Inc. is a corporation 
that is owned by a parent corporation, PacifiCorp.  The primary 
business of PacifiCorp is the production of energy.  The primary 
business of PacifiCorp Trans, Inc. is to provide transportation 
services to PacifiCorp, its parent organization.  Scottish Power 
is a separate corporation, which is in the process of purchasing 
PacifiCorp.  You note that employees of Scottish Power are being 
carried on aircraft operated by PacifiCorp Trans, Inc. on matters 
involving the purchase of PacifiCorp by their employer.  You ask 
whether PacifiCorp may recover the costs of transporting Scottish 
Power employees under section 91.501 of the regulations. 
 
In our opinion, it would not be acceptable for PacifiCorp or 
PacifiCorp Trans, Inc. to charge Scottish Power for 
transportation of its employees on aircraft operated by 
PacifiCorp Trans, Inc.  In pertinent part, the Regulations state 
that certain operations, which normally must be conducted under 
Parts 121 or 135 of the Regulations, may be conducted under Part 
91.  Those operations include: 
 
"Carriage of officials, employees, guests, and property of a 
company on an airplane operated by that company or the parent or 
a subsidiary of the company or a subsidiary of the parent, when 
the carriage is within the scope of, and incidental to, the 
business of the company (other than transportation by air) and no 
charge, assessment or fee is made for the carriage in excess of 
the cost of owning, operating, and maintaining the airplane, 
except that no charge of any kind may be made for the carriage of 
a guest of a company, when the carriage is not within the scope 
of, and incidental to, the business of that company." [See FAR 
91.501(b)(5)] 
 
Inasmuch as the business of PacifiCorp Trans, Inc., involves the 
transportation by air of persons and property, it is our opinion 
that it would not be acceptable for any charge to be made for 



that transportation.  Of course, charges could be sought if 
PacifiCorp Trans, Inc. was certificated under Part 121 or 135 of 
the Regulations. 
 
You have also asked me to address the regulatory impact if 
PacifiCorp Trans, Inc., was dissolved and its flight operations 
assumed by the parent corporation, PacifiCorp.  It is our 
understanding that the primary business of PacifiCorp is not 
transportation by air.  Therefore, PacifiCorp would be allowed to 
charge its guests for their pro rata share of the cost of owning 
and operating the aircraft, if the flights were within the scope 
of, and incidental to, PacifiCorp's business.  In our opinion, the 
sale of that business would be considered incidental to that 
business and travel to facilitate that sale would be considered 
within the scope of and incidental to, that business. 
 
Please let me know if I can provide any further 
assistance to you and your company. Sincerely, 
 
 
John J. Callahan 
Deputy Regional Counsel 
 


