
June 23, 2000 
 
Mr. Brad Blythe 
20791 E. 42nd 
Avenue  
Denver, CO 80249 
 
Dear Mr. Blythe: 
 
This is in response to your letter of August 14, 1998, 
requesting a legal interpretation concerning the crediting 
of flight time for crewmember flight time limitations within 
the meaning of 14 C.F.R. §§ 1.1 and 121.471.  We apologize 
for the delay in responding to you. 
 
Your first question is whether, in regard to pushback 
procedures, the time from the beginning of the push (we 
assume by means of an external pushback or tug vehicle) until 
the time the aircraft taxies under its own power (i.e., total 
time spent in pushback) counts as flight time.  We have held 
in a prior interpretation that "the time spent towing the 
airplane prior to the moment it first moves under its own 
power for the purpose of flight is not flight time...." See 
October 18, 1972 Memorandum to AGL-7, from Dewey R. Roark, 
Jr., Acting Associate General Counsel, Regulations and 
Codification Division (copy enclosed).  Therefore, the time 
spent in pushback does not count for purposes of the flight 
time limitations of section 121.471. 
 
Your second question is whether, in regard to de-icing 
procedures, the time the aircraft taxies to a de-icing pad 
(that is, from the gate to the de-icing pad) counts as flight 
time.  You contend that the answer should be "yes," since the 
aircraft is taxiing "for the purpose of flight."  We have 
recently addressed this question, in detail, in our June 22, 
2000 Letter to James W. Johnson, from Donald P. Byrne, 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division (copy 
enclosed).  We restate the conclusion, therein, in response 
to your question: 
 

FAA-required de-icing procedures are "preparatory to 
flight," and when the aircraft taxies under its own 
power from the gate to the de-icing pad, it is "for the 
purpose of flight."  Thus, we further conclude that 
flight time starts at the moment when the aircraft 
taxies under its own power from the gate to the de-icing 
pad, and flight time continues until the moment the 
aircraft comes to rest at the next point of landing. 
And, all of that time is flight time, and must be 
credited for purposes of the flight time limitations of 
section 121.471. 
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This opinion was prepared by Constance M. Subadan, Attorney, 
Operations Law Branch, and Joseph A. Conte, Manager.  It has 
been coordinated with the Director of the Flight Standards 
Service and the Air Transportation Division of the Flight 
Standards Service at FAA Headquarters.  We hope it has 
satisfactorily answered your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
Donald P. Byrne 
Assistant Chief Counsel 
Regulations Division 
 
 


