
August 5,2005 

Don Treichler 
Director, Teamsters Airline 
Division 6242 Westchester 
Parkway, Suite  
250 Los Angeles, CA 90045 
 
Dear Mr. Treichler: 
 
This letter is in response to your July 4, 2004 letter 
requesting an interpretation of 14 C.F.R. §§121.503, 
121.505(b), 121.507(b) and 121.509(b) that pertain to rest 
and duty time. 
 
You provide the following information: The crew was scheduled and 
actually reported for duty at 0600.  Its first leg was scheduled 
from 0700-1100.  Due to deicing it actually took from 0700-1140. 
Its second leg was scheduled from 1200-1600 and then off duty at 
1615.  It actually incurred a maintenance delay from 1140-1900 and 
the flight operated from 1900-2300 and then off duty at 2315.  [l]t 
was scheduled on duty for a total of 10:15. Actual time from report 
to off duty was 17:15.  The crew was sent to a hotel for three 
hours during the 7:20 maintenance delay.  The airline contends that 
the three hours spent in the hotel is not part of the duty day; 
thus, the overall duty day is reduced to 14:15. 
 
You ask whether an air carrier may break a duty period by placing 
crewmembers in a hotel for a period of less than eight hours, 
thereby effectively enabling the carrier to extend the crew's 
overall duty period beyond the 16 hours provided by these 
regulations.  Based on the hypothetical you presented we assume 
that your question relates specifically to section 121.505(b), 
which states a 16-hour duty limit.  We also assume that your 
hypothetical and question relate to a 2-pilot crew, that the "U.S. 
mainland rules" apply, and that the carrier cannot elect under 
section 121.513 to follow the "international rules" applicable to 
operations that are international in character. 
 
Sections 121.503(b) and 121.505(b) provide: 
 

Section 121.503(b): Each pilot who has flown more than 8 hours 
during any 24 consecutive hours must be given at least 16 
hours of rest before being assigned to any duty with the 
certificate holder. 

Section 12-1.505(b): No pilot of an airplane that has a crew of 
two pilots may be on duty for more than 16 hours during any 24 
consecutive hours. 



Duty as used in section 121.505(b) means either actual work for the 
supplemental air carrier or commercial operator, or present 
responsibility for such should the occasion arise.  See Nov. 27, 
1970, Letter to Honorable Alan Cranston, from George U. Carneal, 
General Counsel (copy enclosed). 
 
The nature of rest is the same, regardless of the type of 
operation.  Thus, whether the operation is, for example, domestic 
or supplemental, it must satisfy three conditions in order to 
qualify as a rest period: It must be 1) a continuous period of 
time, 2) determined prospectively, and 3) during which the 
crewmember is free from all restraint by the certificate holder, 
including freedom from work or freedom from present responsibility 
for work should the occasion arise.  See Oct. 29, 2002, Letter to 
James W. Johnson, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, 
Regulations Division [No. 2003-6] (copy enclosed).  Furthermore, 
the FAA has previously said that while FAR 121.503 and FAR 121.505 
do not specifically say that the rest period must be a continuous 
period of time, the rest time prescribed in the regulations must be 
continuous hours.  Rest is intended to reduce pilot fatigue and 
this goal of reducing pilot fatigue would not be enhanced by 
allowing rest periods of less than 8 or 16 continuous hours as 
outlined in these sections, or by providing short unplanned breaks 
in a flying schedule.  See Feb.19, 1991, Letter to William 
Zimmerman, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, 
Regulations and Enforcement Division [No. 1991-5] (copy enclosed). 
 
In light of the previous interpretations and the information you 
provide, it is clear that the period of 3 hours in the hotel does 
not satisfy the requirements that a rest period be continuous and 
determined prospectively, i.e., known in advance: It was not a 
continuous period of at least 8 hours.  Neither was it a period of 
8 hours that was known in advance to the flight crewmembers. 
Finally, it appears that the flight crewmembers were, in effect, 
"on call" during the 3 hours in which they were placed in the 
hotel, and had a present responsibility for work, i.e., there was 
an expectation that they would be required to return to the 
airport and take the flight as soon as the maintenance problem was 
resolved.  When a flight crewmember is required to hold himself in 
readiness for a quick report time, the flight crewmember is 
considered to be "on duty."  See Nov. 27, 1970, Letter to Hon. 
Alan Cranston.  Thus, the 3 hours in the hotel in effect extended 
the flight crew's on duty time beyond the 16-hour limit stated in 
section 121.505(b). 
 
This letter was prepared by Joseph A. Conte, Manager, Operations 
& Air Traffic Law Branch, and Constance M. Subadan, Attorney.  It 
was coordinated with the Air Transportation Division of the 
Flight Standards Service at FAA Headquarters. 
 
Sincerely, 
James W. Whitlow  
Deputy Chief Counsel 
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