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Dear Mr. Johnson: 
 
In a letter dated April 5, 2006, you inquired about the accounting of time spent by airmen who 
are providing “special airport qualification checks.”  You specifically asked whether a 
“special airport qualification” airman, who may not always be qualified in the aircraft, must 
count an airport qualification flight toward the flight limitation regulations.  You further state 
that the special airport qualification airman is “required” to be present for the aircraft to land.  
 
Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) section 121.445(b) states in relevant part: 
 

[N]o certificate holder may use any person, nor may any person serve, as pilot in 
command to or from an airport determined to require special airport qualifications 
unless, within the preceding 12 calendar months: (1) the pilot in command or second 
in command has made an entry to that airport (including a takeoff and landing) while 
serving as a pilot flight crewmember; or (2) the pilot in command has qualified by 
using pictorial means acceptable to the Administrator for that airport.   
 

An aircraft operating under part 121 may land at a special airport only if the flight crew meets 
the requirements specified in section 121.445.  In preparing this response, we made our own 
inquiry which brought additional facts to light.  It is our understanding that in this particular 
case the pilot has already met the requirements of 14 CFR § 121.445(b) by pictorial means 
and that the “special airport qualification” airman is not serving as a required flight crew 
member.  Rather, his or her presence in a cockpit observer seat is an added safety measure 
employed by the particular air carrier.  Therefore, time aloft does not count toward the flight 
time limits since the “special airport qualification” airman is not serving as a required flight 
crew member.   
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This response was written by Naveen Rao of my staff.  We trust this answers your question.  
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel, Regulations 


