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Dear Mr. Wells:

Office of the Chief Counsel 800 Independence Avenue SW
Washington, DC 20591

This is in response to your letter, dated September 27, 2007, concerning the rest
requirements under the Federal Aviation Administration's (FAA's) Part 121 Flag Rules.

You first ask the following: whether there are any past FAA interpretations that define or
specify what amount of rest, if any, is required before commencing flight duty in
international (flag) operations?

Answer: There are at least two kinds of Flag rest rules that require that the carrier provide a
rest period to a pilot before commencing flight duty in part 121 Flag operations. To the
extent that a 24-hours-off in any seven-consecutive-day rule applies (see e.g., 14 C.F.R.
§§ 121.481(d), 121.483(b», that rule requires the carrier to provide the pilot a rest period
before he or she commences flag flight duty. Also, intervening rest periods (i.e., rest periods
required after a pilot has flown more than x hours) are required before commencing, or
continuing, subsequent flight legs. See e.g. 14 C.F.R. § 121.481(c).

You next ask whether there are any quantitative standards that specify the amount of rest a
short-call international reserve pilot must receive before commencing flight duty. Although
not explicitly stated in this second question, we believe the thrust of your inquiry is really
whether there are any Flag rest rules that require x hours of a rest period to have been
provided recently or shortly before the flight assignment. You also ask whether the period
in which a pilot is obligated to answer the phone or a beeper is considered part of the rest
period.

Answer:

First, we note that this question assumes that there are no Flag rules that require that the
pilot receive rest prior to commencing flight duty. However, as we stated above in response
to your first question, there are at least two kinds of rest rules in our Flag rules that require
rest periods prior to commencing flight duty in Flag operations.

Further, as you know, the FAA has repeatedly stated in interpretations that if a pilot has a
present responsibility for work should the occasion arise (often labeled as "reserve"
assignment), then that time is not rest. Any period during which the pilot is under such an
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obligation to the carrier is not considered part of the rest period. As you also know, unlike
the subpart Q rules applicable to part 121 Domestic Operations, subpart R rules do not
require what is often referred to as daily lookback rest before a pilot begins his or her flag
flight duty day. Thus, for example, if a pilot is on reserve three days in a row, and assuming
that the day before the first day of reserve was a full 24-hour rest period, the carrier does not
violate explicit pre-duty rest requirements by assigning the pilot to a flight on the fourth day.
However, that does not necessarily mean that the carrier will not be in violation of other
safety rules. See e.g. 14 C.F.R. § 91.13.

In your last inquiry, you present us with a scenario in which three pilots are on a three-day,
24-hour a day, reserve call-out schedule. You state that the pilots are awake from 0600 to
2000 on all three days. On the third day, at 1900, the carrier notifies all three pilots to report
at 2315 for an 0015 (day 4) departure to Europe. You state that the pilots will have been
awake for 18:15 hours at the time of the scheduled departure. You also state that the pilots
arrive in Europe at 0800 (EST) on the fourth day, and thus, the pilots have been awake for
26 hours at the time of arrival. You also ask if we have issued any interpretation regarding
14 C.F.R. § 91.13 that might be instructive.

Answer: First, for the purposes of this scenario and our following answer, we will assume
that the pilots first learned about the flight assignment at 1900 on the third day. We also
have issued an interpretation regarding a similar issue to FAA Inspector Conrad Mora, dated
May 31, 2002, which is instructive. See Interpretation 2003-4 from Donald P. Byrne,
Assistant Chief Counsel, Regulations Division, to Conrad Mora. In the scenario you
presented, the Flag rules do not require that the carrier provide "adequate sleeping quarters"
because the flight is less than 12 hours. Assuming that the carrier in your scenario did not
provide onboard sleeping quarters for the flight crewmembers (quarters that are equivalent
to the sleeping quarters required for flights over 12 hours), then the safety experts in the
FAA believe that it is reckless for a carrier to allow a situation where its flight crewmembers
will have been awake for 26 hours at the time of landing. The FAA has worked with the air
carrier industry and with fatigue experts for years and is not aware of any scientifically valid
study that would support any claim that pilots are sufficiently alert after having been awake
26 hours. In fact, starting a flight assignment near the beginning of a circadian low, after
having been awake during the previous 18 hours, seems to be careless or reckless.

This letter of interpretation was written by Joseph A. Conte, Manager of the Operations Law
Branch. This letter has been coordinated with the Air Transportation Division of Flight
Standards Service and the Office of the Federal Air Surgeon.

Sincerely,~_.~}t,y
Rebecca B. Ma~erson
Assistant Chief Counsel
Regulations Division
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