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To: Gary Davis, Acting Assistant Division Manager,
Air Transportation Division, AFS-201

From: Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200

Subject: Legal Interpretation- 14 C.F.R. 121.309©(4) Location of Fire Extinguishers on Flight
Deck-Requirements

By memo dated July 10,2008, you requested a legal interpretation of 14 CFR § 121.309(c)(4) as
it relates to the placement of fire extinguishers on the flight deck. You cited a January 2006
incident in which a passenger-carrying Boeing-757 (Delta Airlines) had a fire erupt by the
captain's window, producing smoke and flames. Since the pilots had donned oxygen masks,
they were unable to reach the fire extinguisher mounted at the back of the flight deck without
first removing their oxygen masks - an unsafe condition in a smoke-filled cockpit. You ask
whether the regulatory intent of the language "conveniently located on the flight deck for use by
the flight crew" contained in that paragraph requires that the fire extinguisher be in a location
where it can be easily reached by at least one flightcrew member from a seated position.

INTERPRET ATION

Section 121.309(c)(4) clearly states that "at least one hand fire extinguisher must be conveniently
located on the flight deck for use by the flight crew." This regulatory requirement must also be
read in conjunction with §121.309(b) which states that "each item of emergency and flotation
equipment listed in this section ... must be readily accessible to the crew .... " The requirement to
make all emergency equipment "readily accessible to the crew" adds an additional layer of safety
to enable the crew to appropriately and quickly address an emergency.

On March 18, 1981, the FAA's Assistant Chief Counsel, AGC-200, issued an interpretation of
the terms "accessible" and "readily" relying upon dictionary definitions. This interpretation
restates its previous determination that since the preamble to § 121.309 did not specify
definitions of "accessible" or "readily," the FAA chooses to use the common meanings for these
terms. The Merriam-Webster dictionary lists definitions of "accessible" to mean "capable of
being reached" and "being within reach." "Readily" is defined as "in a ready manner" and
"without hesitating."



If the fire extinguisher in the crew compartment is not accessible (within reach) during an
emergency situation in which the crew must don oxygen masks, the extinguisher's location does
not meet the requirement of § 121.309(b)(2) which directly affects any determination of
compliance with § 121.309(c)(4). The additional modifier "readily" in paragraph (b)(2), makes
this requirement for accessibility even more immediate. If the crew must hesitate to retrieve the
fire extinguisher by either removing an oxygen mask or by leaving the crewmember's seated
position, the emergency equipment is not "readily accessible." The flightcrew compartment on
the aircraft must contain at least one fire extinguisher. That fire extinguisher must be reachable
by at least one flightcrew member from that crewmember's seated position at all times, to
include those instances when flightcrew members have donned oxygen masks.

This response was prepared by Bruce Glendening, Attorney in the Regulations Division of the
Office of the Chief Counsel.
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