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Mr. Danny Glaser
1321 S. Magnolia Way
Denver, CO 80224

Dear Mr. Glaser:

This responds to your letter dated November 5, 2007, requesting an interpretation of
subparagraph 61.65(d)(2)(iii)(C), Title 14, Code of Federal Regulations, as it pertains to
different kinds of approaches, i.e. three different kinds of navigation systems, required
during a cross-country flight for an instrument rating. You specifically inquire if an Airport
Surveillance Radar (ASR) or a Precision Approach Radar (PAR) can be used as one of the
three required approaches. The issue is whether either ASR or PAR can classify as a type of
approach required to satisfy the requirements of a cross-country flight for an instrument
rating.

Set forth below is pertinent part of the regulation.
§61.65(d)(2)

(iii)For an instrument airplane rating, instrument training on cross-country flight
procedures specific to airplanes that includes at least one cross-country flight in an
airplane that is performed under IFR, and consists of—(C) Three different kinds of
approaches with the use of navigation systems;

As shown above, subparagraph 61.65(d)(2)(iii)(C) clearly states that to satisfy the
requirements of a cross-country flight for an instrument rating a pilot must use three
different kinds of navigation systems (emphasis added). Under the April 4, 1997, final rule
for Part 61, the FAA consciously did not specify the kinds of navigation systems a pilot
must perform in order to comply with the above subparagraph; hence a pilot may choose any
three of the following navigation systems:

Non-directional beacon (NDB)

Localizer-type directional aid (LDA)

Very high frequency omni-range station (VOR)
Global Positioning System (GPS)

Simplified Direction Facility (SDF)

Instrument landing system localizer (LOC)

ASR and PAR are not on the above list because they do not qualify as navigation systems.
Rather, they are radar tracking systems. ASR and PAR are ground controlled approaches in
which air traffic control personnel transmits instructions to the pilot by radio.



They do not require flight crew to direct an aircraft on its course, but rather to listen and
comply with a ground controller’s instructions. Moreover, both ASR and PAR are rarely
performed today. ASR is usually approved only when necessary for an Air Traffic Control
operational requirement or in emergency situations. PAR is used almost exclusively in a
military setting. Given the above analysis, the answer is you cannot use either ASR or PAR
to satisfy the requirements of subparagraph 61.65(d)(2)(iii)(C).

This response was prepared by Adrianne Wojcik, an Attorney in the Regulations Division of
the Office of the Chief Counsel, and has been coordinated with the Office of Flight
Standards. If you have additional questions regarding the matter, please contact us at your
convenience at (202)267-7776.

Sincerely,

e oIS

Rebecca B. MacPherson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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