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Dear Mr. Shaw:

This is in response to your e-mail of May 2, 2007, in which you requested an FAA
interpretation as to whether the receipt of revenue for certain operations of an aircraft with
an experimental airworthiness certificate would be prohibited by 14 CFR§ 91.319(a)(2).

Your request states that your client, Flight Support, Inc. owns a transport category business
jet with an experimental airworthiness certificate and wants to lease the aircraft to a
Department of Defense (DOD) contractor. The contractor, in turn, will lease the aircraft to a
third company (third party subcontractor), who will then lease the aircraft to DOD.

In addition to providing the aircraft to DOD, the third party subcontractor will maintain and
operate the aircraft with its own crew. The aircraft will be used for developing, testing, and
evaluating defense related systems.

In a phone conversation with a member of my staff on September 6, 2007, you
acknowledged that the nature of the intended operations may change over any given period
of time; some operations possibly qualifying as public aircraft operations while some will be
civil aircraft operations.

Because this office does not know the specific details of any particular operation, we are not
able to determine which would qualify as public aircraft operations or which would be civil
operations. However, your request for an opinion assumes the civil operation of the aircraft.
Our response addresses the applicability of section 91.319( a)(2) to civil aircraft operations.

Section 91.319(a)(2) prohibits the operation of an aircraft with an experimental certificate
that involves carrying persons or property for hire or compensation. Your letter asserts that
the prohibition against the carriage of persons or property for hire only applies when such
carriage is a major enterprise for profit and does not apply when the activity is incidental to
the course of other business. You state that the third party subcontractor's carriage of
persons and property (for hire) would be incidental to the course of flight testing and, in
itself, is not a major enterprise for profit. Accordingly, you seek the FAA's opinion as to
whether the flight test activities described are restricted by the "compensation or hire"
provision of the rule.
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14 CFR §1.1 defines "commercial operator" as a person who, for compensation or hire,
engages in the carriage by aircraft in air commerce of persons or property. The definition
further states that "Where it is doubtful that an operation isf(Jr "compensation or hire, "the
test applied is whether the carriage by air is merely incidental to the person's other business
or is, in it self, a major enterprise for profit." (Emphasis added). In other words, you do not
apply the "major enterprise for profit" test unless it is doubtful whether an operation is for
compensation or hire.

Given the facts you describe, it appears there will be compensation for the operations
described above. Thus, the subcontractor would be a "commercial operator." That stated,
the original question remains; are these operations prohibited under 14 CFR 91.319(a)(2)?

The FAA has consistently taken the position that an operation for compensation or hire is
prohibited under §91.319( a)(2) when it involves the transportation by air of persons or
property of another, but not when it involves the transportation ofthe operator's employees
or property. More precisely, flights are not considered for compensation or hire if the
operator is carrying only his own employees who are necessary for the purpose of the flight.
However, if the operator carries persons or property of another and receives compensation
that operation would be a violation of section 91.319(a)(2). In your case, the scenario would
apply to the carriage ofDOD employees even if they are on board the flight in furtherance
of the primary purpose of the flight; e.g., equipment flight testing.

Also, be advised that as a general rule, when flights involve the carriage of persons or
property for compensation or hire, they must be conducted with a commercial operating
certificate under 14 CFR part 121 (for large airplanes) or part 135 (for rotorcraft and smaller
airplanes). However, 14 CFR part 119 provides that certain operations do not have to be
conducted under part 135. Section 119.1(e) excludes aerial work operations from part 135
application. Examples of aerial work operations include flights that have the same departure
and destination points and flights that are conducted for the purpose of positioning an
airplane to a second location. These operations may be conducted under part 91. If an
additional purpose of the flight is to transport persons to a place other than the place of
origin, i.e., dual purpose flights, the flight is not considered an aerial operation. Such an
operation, if it is conducted for compensation or hire, is properly conducted under part 121
or part 135.
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Finally, §9l.319(a)(1) states that no person may operate an aircraft that has an experimental
certificate for other than the purpose for which the certificate was issued. Accordingly, the
operator is responsible for obtaining an airworthiness certificate for civil aircraft operations
and operating the aircraft within the limits of that certificate.

The following discussion outlines four potential scenarios that may pertain to your proposed
operations. All scenarios assume that the aircraft is issued an experimental certificate,
flights are conducted within the operating limitations of that certificate, and compensation is
received for the operation.

A. If the operator conducts an aerial flight with his own employees or
property aboard the airplane, there is no violation of parts 121 or 135 or
section 91.3l9(a)(2). The flight is not considered for compensation or
hire.

B. If the operator conducts a dual purpose flight with his own employees or
property aboard the airplane, there is no violation of parts 121 or 135 or
section 91.319(a)(2) because the flight is not considered for compensation
or hire.

C. lfthe operator conducts an aerial flight under part 91 with the persons or
property of another aboard the aircraft, there is a violation of section
91.319(a)(2); however, there is no violation of parts 121 or 135.

D. If the operator conducts a dual purpose flight with the persons or property
of another aboard the airplane, and the flight was conducted under part
91, there is a violation of either part 121 or part 135 as well as a violation
of section 91.319(a)(2).

This response was prepared by Angela Washington, Attorney in the Regulations Division of
the Office of Chief Counsel and has been coordinated with the Flight Standards Service at
FAA Headquarters. If you have additional questions regarding this matter, please contact us
at your convenience at (202) 267-3073.

Sincerely, .<1.~rWJ -
Rebecca B. MacPherson
Assistant Chief Counsel for
Regulations Division, AGC-200
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