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U.S. Department Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20591
Federal Aviation

Administration

Mr. Buster W. Desselles Jr.
10325 CR 3502
Brownsboro, TX 75756

Dear Mr. Buster:

This is in response to your request of March 19 for an interpretation of Title 14 of the Code
of Federal Regulations (14 CFR) section 91.185(c)(2) and (3). Specifically, you question
when a pilot, who was assigned a cruising altitude and loses radio communication, may
commence descent on an arrival that depicts altitude crossing restrictions.

Paragraph (c)(2) of § 91.185 describes the altitudes that the pilot should use to continue
flight after experiencing a loss of two-way radio communications. The pilot should continue
flight “At the highest of the following altitudes or flight levels for the route segment being
flown:

(1) The altitude or flight level assigned in the last ATC clearance received:

(i1) The minimum altitude (converted, if appropriate, to minimum flight level as
prescribed in § 91.121(c)) for IFR operations; or

(iii) The altitude or flight level ATC has advised may be expected in a further
clearance.

Based on your question above, we assume that the assigned cruising altitude was the last
clearance received prior to communication loss. Under that assumption, if the cruising
altitude is the highest of the above three referenced altitudes, then that is the altitude the
pilot should use for that route segment, notwithstanding that the intended arrival may
contain mandatory crossing restrictions.

The pilot may begin his/her approach in accordance with paragraph (c)(3) and leave the
clearance limit at the initial approach fix and approach as close as possible to the expect-
further-clearance time, if one has been received, or as close as possible to the estimated time
of arrival. If there is no approach fix, the pilot may leave the clearance limit at the expect-
further-clearance time if one has been received, or if none has been received, upon arrival
over the clearance limit and proceed to a fix from which an approach begins and commence
descent as close as possible to the estimated time of arrival.



I hope this information responds to your question. This response has been prepared by
Lorelei Peter and has been coordinated with the General Aviation Division, Flight Standards
Service. If you have questions, please contact Ms. Peter at 202-267-3134.

Sincerely,

mPherson

Assistant Chief Counsel for Regulations
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