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Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., SW.
Washington, D.C. 20591

RE: Part 121 Non-scheduled Service at Non-Certificated Airports

Dear Mr. Ream:

Thank you for your November 5, 2009 letter to Randy Babbitt, Administrator of the Federal
Aviation Administration (FAA). You have requested a meeting to resolve what you
consider to be an incorrect interpretation of the FAA's regulations. You note that you
believe Congress has mandated that the FAA permit non-scheduled part 121 carriers to
operate in and out of airports that have not been certificated under 14 CFR part 139 (part
139 airports). I have been asked to respond to your correspondence.

At this time, I do not believe it is necessary for you to come in to meet with the
Administrator or other senior members of his staff. You have articulated what you believe
the relevant statutory and regulatory provisions provide, and the public policy justifications
that you believe support that interpretation. Ultimately, this issue is one of legal
interpretation.

You maintain that 49 U.S.c. 41 104(b) allows part 121 charter flights conducted with aircraft
designed for more than 9 passenger seats to operate in and out of part 139 airports as long as
the flights are not "regularly scheduled". The basis for your position is that the statute only
requires that regularly-scheduled charter operations use part 139 airports and, by
implication, non-scheduled charter operators are free to use non-certificated airports. Yau
rely on a note to 14 CFR 121.590 to support your position.

Section 121.590 must be read in a manner that does not create inconsistencies among its
various provisions, including the note. Your interpretation of the note, without regard to the
rest of § 121.590, would render much of the substantive provisions in § 121.590
meaningless. Rather, the note must be read in the context of the regulation as a whole.

While the FAA agrees that some non-scheduled flights may operate in and out of a non-
certificated airport, your non-scheduled flights may not. This is because § 121.590
specifically requires that supplemental type operations be conducted only at part 139
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airports. A supplemental type operation is defined in § I21.590(f) as "any supplemental
operation (except an all-cargo operation) conducted with an airplane designed for at least 31
passenger seats. " You note that your aircraft is capable of seating 50 passengers.
Accordingly, your non-scheduled operations are considered supplemental type operations,
and are subject to the requirements of § 121.590. Non-scheduled operations conducted with
an airplane with less than 31 passenger seats would not be considered supplemental type
operations and could, under limited circumstances, use a non-certificated airport.

I note that there are two exceptions to the requirement that supplemental type operations use
part 139 airports. The first exception applies to air carriers (§ 121.590(c)) and the second
applies to commercial operators (§ 121.590(e)). Both are limited to airports operated by the
U.S. government. If the airport in question is operated by the U.S. government, you may be
able to take advantage of one of these exceptions. You should consult the applicable
regulatory provision to determine whether you can meet the other conditions attached to the
exceptions.

I trust this letter adequately addresses your concerns. It has been coordinated with the Flight
Standards Service and the Department of Transportation. Should you have any further
questions please feel free to contact me at the address above or by phone at (202) 267-3073.

Sincerely,

r1:::;M1:;n1vJJ--
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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