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Dear Mr. Kientzy:

This responds to your request for an interpretation of 14 C.F.R. section 61.39 as it pertains
to expired knowledge tests. Your letter presents three fact patterns that contain separate
scenarios in which a pilot seeks to use an expired knowledge test to apply for the airline
transport pilot (ATP) practical test. The fact patterns in your letter each present an applicant
who has completed and passed an ATP knowledge test. The applicant then becomes
employed by a certificate holder under parts 121, 125, or 135 sometime after (in some fact
patterns, several years after) passing the knowledge test. Once employed as a flight
crewmember by a certificate holder, the applicant satisfactorily passes that operator’s
approved pilot-in-command aircraft qualification training program and qualification training
requirements, both appropriate to the certificate and rating sought. The core question
derived from these fact patterns is whether a practical test applicant may use an expired
knowledge test report if the applicant meets the section 61.39(b) requirements at the time of
the practical test. This response will address that question rather than address the individual,
fact-specific questions presented in the request.

Section 61.39(a) sets forth the prerequisites for taking a practical test for a certificate or
rating, including requirements that an applicant must pass “the required knowledge test
within the 24-calendar-month period preceding the month the applicant completes the
practical test” and present the knowledge test report when applying for the practical test, if a
knowledge test is required. Section 61.39(b), in relevant part, allows an applicant for an
ATP certificate to take the practical test if the knowledge test report is expired, provided the
applicant is “employed as a flight crewmember by a certificate holder under part 121, 125,
or 135 . .. at the time of the practical test and has satisfactorily accomplished that operator's
approved”:

(i) Pilot in command aircraft qualification training program that is
_ appropriate to the certificate and rating sought; and
(if) Qualification training requirements appropriate to the certificate and
rating sought.



The FAA intended section 61.39(b) to allow an applicant to avoid the burden of retaking the
knowledge test if the applicant is employed by a certificate holder and current with that
certificate holder’s training appropriate to the certificate and rating sought. The section
61.39(b) exception allows the applicant to forego the requirements of section 61.39(a)
indefinitely based on the expired knowledge test report. See Interpretation 1979-3 (Jan. 19,
1979). However, if the applicant is not employed by a certificate holder nor meets the other
training requirements at the time of the practical test, the section 61.39(b) exception does not
apply, and therefore the applicant must have passed a written knowledge test within the
previous 24 months.

This response was prepared by Viola Pando, an Attorney in the Regulations Division of the
Office of Chief Counsel and coordinated with the Certification and General Aviation
Operations Branch of Flight Standards Service. We hope this response has been helpful to
you. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your
convenience at (202) 267-3073.

Sincerely,

- -_’/
Rebecca B. MacPherson
Assistant Chief Counsel Regulations Division, AGC-200
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