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Administration

NOV 10 201
Mr. Gerald G. Hester
- 7920 Bella Court
North Richland Hills, TX 76182-6065

Dear Mr. Hester:

This letter is provided in response to your letter dated May 20, 2010, to Rebecca
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations requesting a legal interpretation.
Specifically, you sought an interpretation regarding the applicability of 14 C.F.R.

§ 121.383(d)(1)" to an entity seeking authority to operate under part 121. Specifically, you
requested information as to whether, during the part 121 application for certification
process, the agency may require an applicant for a part 121 certificate to stop using the
services of a person as a pilot who has reached his or her 65™ birthday.

The restriction in 14 C.F.R. § 121.383(d)(1) limits the actual use of the services of a person
who reaches his or her 65" birthday as a pilot in an operation conducted under the operating
rules of part 121. Therefore, it would not be contrary to 14 C.F.R.

§ 121.383(d)(1) for an air carrier to use the services of a person as a pilot whose age exceeds

the limitations in § 121.383(d)(1) as long as those operations do not take place under the part
121 operating rules.

Further, we note that while an applicant for a part 121 certificate may be required to submit
certain documents to the agency for review (e.g., manuals) and demonstrate certain
operating procedures (e.g., training, testing and inspection) during the part 121 certification
process, the requirement to comply with 14 C.F.R. § 121.383(d) is not triggered until a part
121 operating certificate is issued. See FAA Order 8900.1, Volume 2, Chapter 2, Section 4;
Advisory Circular 120-49. In other words, at no point during the certification process is an
applicant required to comply with 14 C.F.R. § 121.383(d)(1) because during this time, there
is no applicable part 121 operating certificate.

! 14 CFR. § 121.383(d) states,

(d) No certificate holder may:
(1) Use the services of any person as a pilot on an airplane engaged in operations under this
part if that person has reached his or her 65™ birthday.
(2) Use the services of any person as a pilot in command in operations under this part
between the United States and another country, or in operations between other countries, if

that person has reached his or her 60™ birthday unless there is another pilot in the flight deck
crew who has not yet attained 60 years of age.



We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared
by Sara Mikolop, Attorney, Operations Law Branch of the Regulations Division of the
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of the
Flight Standards Service.

Sincerely,

Cleton (o e/ ——

Rebecca B. MacRHerson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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