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Dear Mr. Hinderberger:

Thank you for your letter of April 2, 2010 requesting clarification of the term "required by
the operating rules ofthis chapter" as used in 14 CFR §§ 25.1457 and 25.1459.
Any time the phrase "of this chapter" is used in our regulations, it refers to any part of 14
CFR Chapter 1, which includes parts 1 through 199. Thus the phrase "operating rules ofthis
chapter" refers to any of those parts under which an aircraft operator may conduct its
operations.

Your letter states that Boeing understands the phrase used in those two sections of Part 25 to
refer to N-registered airplanes only. This is not a yes or no answer. Your question starts
with a certification rule and its applicability to an operating airplane, while we begin the
assessment of applicability with the operating rule. In other words, when an operating rule
(such as §121.344) requires a flight recorder to be installed, then the certification
requirements for installation (such as §25.1459) must also be met. The certification
regulations do not presume operation under any particular part; hence, the applicability of
the Part 25 regulations to the equipment "required by the operating rules of this chapter"
without specifying what an operating rule that might apply would be.

Most ofthe operating rules in 14 CFR chapter 1 apply only to U.S.-registered airplanes.
Certain operating rules, such as those contained in part 91, may apply to all aircraft
operating in the United States regardless of registration, but generally do not include
equipment requirements.

We did not intend any of the equipment requirements in the 2008 amendments to the flight
recorder regulations to affect any non-U.S. registered aircraft.

You also requested clarification of the applicability statements in 14 CFR §129.1 (a) and (b)
regarding flight recorder regulations. Paragraph (a) applies to "[FJoreign air carrier
operations in the United States, and means certain foreign-registered aircraft operating in the
United States. Paragraph (b) refers to "Operations ofUS.-registered aircraft solely outside
the United States, " and refers to any U.S-registered aircraft operated "in common carriage
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by a foreign person or foreign air carrier" whether or not it operates in U.S. airspace. The
most common example of the latter would be an aircraft operated by a foreign air carrier but
carrying an N registration because the aircraft remains under title to a U.S. bank or other
owner.

The flight data recorder requirements of §129.20 apply to the aircraft described in §129.1(b).
Section 129.20 specifies that it applies only to U.S.-registered aircraft, and §129.1(b)
specifically calls out §129.20. The requirements of §129.20 do not apply to airplanes
described in 129.1(a).

We trust that this interpretation responds to your request. If you have any questions, please
contact my staff at 202-267-3073. This response was prepared by Karen Petronis, Senior
Attorney for Regulations in my office and coordinated with the Avionics Maintenance
Branch of the Flight Standards Service.

Sincerely,

~~:o~
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200
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